Спрямо НЕК потребителите не могат да имат директна претенция, тъй като те са потребители на EVN, а пък ЕVN може да се обърне към НЕК, обясни Семерджиев  на въпрос дали ще се изплатят някакви обезщетения на потребителите по повод прекъсванията на тока по Черноморието, предаде КРОСС.

„Проблемът не е само в НЕК, който носи отговорност за подновяването и състоянието на мрежата. Повечето от прекъсванията на тока бяха предизвикани от големи претоварвания на мрежата, очевидно, презастрояването създаде проблеми", коментира шефът на ДКЕВР.

В явна война влязоха преди ден НЕК и ЕВН заради спора кой е виновен за спиранията на тока по морето, след като се разбра, че това лято потреблението по южните курорти е скочило с 30%.  От НЕК посочиха, че причина за ел. авариите е презастрояването с безброй хотели.  В отговор от ЕВН заявиха, че по закон нямали право да отказват  да отказват присъединяване на потребители към ел. мрежата.

По думите на Семерджиев очевидно е, че операторът ЕVN също има още много какво да направи. Според него не се очакват подобни събития през зимата, в която и да е точка на страната, включително и в Банско.
"Сигурността на мрежата е основно задължение на операторите. Санкциите са за качество на снабдяване, където се отчита броят на непланираните прекъсвания, така че след събития сега по Черноморието, най-вероятно ще има имуществена санкция за доставчика", каза още шефът на ДКЕВР.

Във връзка с цената на газа и дали ще има промяна в цената, Ангел Семерджиев каза, че какво точно ще поиска „Булгаргаз” ще се знае към 10 септември. Преди ден от "Булгаргаз" заявиха, че ще поиска с около 3% поскъпване на газа от октомври.
„Ние сме в съвсем началния етап за формиране на цената за четвъртото тримесечие на тази година, когато започва отоплителният сезон. Няма никакво съмнение, че има възможност да се понижи цената на газа от третото тримесечие”, посочи той.