Това съобщи днес на съвместна пресконференция в централата на КТ "Подкрепа" президентът на КНСБ Пламен Димитров след среща на ръководствата на синдикалните и работодателски организации.

Идеята за въвеждане на необлагаем минимум на най-ниските доходи не е нова. През есента на 2010 г. левицата предложи, а мнозинството в парламента отхвърли идеята за въвеждането му с аргумента, че това е частична отмяна на плоския данък и не може да бъде позволена.

Миналото лято от синдикатите обявиха, че договарянето със социалните им партньори на необлагаем минимум, равен на минималната заплата, е тяхна цел, каквато и размер от поне 290 лева на минималното възнаграждение.

От 1 септември м.г. минималната заплата е 270 лв. Предвижда се от април или май тя да се увеличи до 290 лв.

Димитров заяви още, че социалните партньори очакват премиерът да чуе предложенията им по отношение на заетостта в сферата на квалификациите и преквалификациите и намирането на първо работно място от младите хора.

Създадени са три работни групи, първата от които ще работи по предложения на социалните партньори, свързани с образованието и квалификациите. Дейността на втората група ще бъде в посока към намаляване на "сивата" икономика, а третата ще бъде ангажирана с колективно трудово договаряне.