Сдруженията на заведенията поискаха сервитьорите им да работят без маски и шлемове при високите температури и клиентите да могат да сядат по повече от четирима души на една маса. 

Мотив за искането им е - че забелязват, че у нас "няма COVID-19", тъй като не се спазва дистанция и се провеждат протести в страната.

"Има ли още COVID-19 в България?", - пишат в позиция до медиите, подписана от Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България и Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията.

"Може и да не сме разбрали, но май коронавирусът си е отишъл. Или поне в България, като че ли го няма. Множество хора непрестанно се събират на групи, без да спазват каквато и да било дистанция или да използват маски", мотивират искането си за преразглеждане на ограниченията срещу разпространението на коронавируса.

Неглижирането на мерките става все по-масова практика. В същото време нашите служители са задължени да носят маски, за което редовно сме проверявани от компетентните институции. Дори на открити пространства и при близо 40-градусови жеги, са още мотивите на бранша.

В тази връзка те искат ако "мерките са отпаднали, да бъдат уведомени официално".

"Вече напълно безпредметно е и изискването на една маса да стоят максимум четирима души, тъй като скупчване на много повече хора на малки пространства е доста честа практика извън заведенията. Това изискване води единствено до загуби за бранша и намалени обороти, поради което бихме желали то също да бъде преразгледано", смятат сдруженията.