Тази машина или с инжектирането на разтвори се намалява себестойността и добивът се качва с до 65%, разкриха технолози, цитирани от вестник "24 часа".

С тумблери и шприцове бутовете се пълнят с разтвори от соли, нишесте и Е-та, които не били вредни, но заблуждават потребителите, че консумират месо. Всъщност по-голямата част от продукта било вода.

"Знаем за подобни практики, но вкарването на вода не е забранено от европейските регламенти", заяви шефът на агенцията по храните д-р Йордан Войнов.

В края на миналата година собственикът на птицекомбинат Благо Джиев заяви, че има порочните практики, свързани с употребата на различни химикали при производството на колбаси. Той даде пример с използването на вещество, което имитира миризмата на пушено месо. В луканките пък се слагало вещество, което кара луканката да узрее за 5-6 дни.

Друг бизнесмен пък алармира, че месопроизводители масово оводняват пилешките продукти. Според Владимир Недев измамата се прилагала заради спадналите с 30 процента продажби на пилешки артикули на вътрешния пазар от началото на кризата.