В четвъртия ден от безсрочния протест на земеделските производители от Централна и Северна България те блокираха главния път Плевен-Русе, в района на разклона за село Горна Студена. 

В днешната форма на недоволство участваха над 60 машини - комбайни и трактори, а поводът е, че представителите на сектора искат да бъде спрян вносът на украинска селскостопанска продукция, която според родните производители подбива пазара у нас. 

Зърнопроизводителите искат и да бъде преразгледан и променен Стратегическият план за развитие на сектора на Европейската комисия, който по думите им е неприложим у нас и ще доведе до фалити на малките и средни производители.

Димитър Димитров, земеделец и организатор на днешния митинг, каза, цитиран от "Фокус", че е говорил със служебния министър на земеделието Явор Гечев, според когото "всичко с плана е загубено". "Ние обаче вярваме, че нещата могат да бъдат променени. Време е управляващите да започнат да мислят за нас, за народа, а не само за себе си", коментира още Димитров. 

Вчера ресорният министър призова Европейската комисия за ускоряване на процедурата за активиране на селскостопанския резерв, с цел подпомагане на най-засегнатите страни, които се намират в близост до границата с Украйна. В писмо до европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски и генералния директор на Главна дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" на ЕК Волфганг Бурчер министърът обяснява трудностите, пред които са изправени българските производители, в резултат на прекомерния внос от Украйна.

"България е солидарна с Украйна и споделя необходимостта от безпрепятствени доставки на селскостопански и други продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, но това не следва да поставя в риск конкурентоспособността на европейските земеделски производители", отбелязва Гечев. Той подчертава, че най-сериозните смущения се наблюдават на пазара на маслодаен слънчоглед, като интензивният внос от Украйна продължава и през настоящата година. 

Той добавя и, че вносът на зърнени култури от Украйна "буквално поставя в колапс сектора, тъй като заради него са принудени да продават продукцията си на безценица".

По неофициална информация на специализираното издание "Гласът на земеделеца" Кризисният резерв за компенсиране на земеделците ще бъде отворен до дни, като ще има 15 милиона евро за България, 10 милиона за Румъния и 30 милиона за Полша. На тези държави ще бъде разрешено да допълнят подпомагането с тези суми с пари от държавния резерв. 

Източник на изданието обаче казва, че е много малко вероятно държавите членки да подкрепят друго българско искане - за изравняване на директните плащания за земеделците.