Зърнопроизводители от няколко области в Северна България излязоха на протест с искане за спиране на вноса на селскостопанска продукция от Украйна. Според тях вносът на пшеница и слънчоглед от украинската страна ще доведе до фалити земеделските кооперации у нас, защото по-ниските цени правят българската продукция неконкурентноспособна. 

По време на протеста, при който с над 50 трактора фермери от Русе, Плевен и Велико Търново блокираха за кратко пътя Русе-Плевен при свищовското село Горна Студена, те настояха и за отлагане на стратегическия план в земеделието. По средата на пътното платно земеделци пък изкараха агне и разляха около 20 литра мляко, а след това се насочиха със селскостопанската техника към селата Овча могила, Масларево и обратно.

Протестът е безсрочен и на него беше приета протестна нота до земеделския министър и до служебното правителство. За исканията на протеста неговият координатор и председател на земеделската кооперация в свищовското село Александрово Димитър Димитров заяви пред БНР: 

"Техниката ще остане тук на място, докато не изпълнят исканията - да спрат вноса от Украйна на селскостопанска продукция, и втора точка - стратегическият план, ако не могат да го спрат, поне да го отложат за година-две. Искаме да ни разяснят, защото не е приложим в нашите климатични условия. Ние като земеделски производители няма как да го изпълним и ще загубим част от субсидиите". 

якой знае ли с какво се пръска продукцията от Украйна?! Те не са член на Европейския съюза и се внася поголовно - и пшеница, и слънчоглед, и готова продукция", коментира пред bTV инж. Красимир Петров, зърнопроизводител от Левски. "България стана склад за украинско зърно. Пазарът се срина", допълва Генчо Генчев, зърнопроизводител от Русенско.