Това каза финансовият министър пред Дарик. Сините искаха извинение заради думите му, че кабинетът не е платил веднага дължими пари на обръчи и кръгове от ляво и от дясно. „Казах му, че според мен става дума за неправилен синтакс. Там има запетайки преди някои от коментарите, но все пак му казах, че се извинявам, ако и той лично и Синята коалиция се е почувствала по някакъв начин оскърбена. Там темата беше за тройната коалиция и тежкото бреме, което са оставили на нас и на българския народ като цяло", обясни Дянков.

"Вече имаме предварителни данни за първото тримесечие от гледна точка на икономически показатели. Износът вече пети месец расте и износът е този, който ще издърпа икономиката нагоре", каза финансовият министър Симеон Дянков. Българското правителство получи положителна оценка за конвергентната си програма, съобщи Дянков. По думите му с тази оценка Европейската комисия ни казва, че в края на 2009 година има отлично справяне с бюджета и програмата за 2010 година е добра. Финансист номер 1 поясни, че мерките, които са записани в програмата на кабинета до 2013 година, също са одобрени.
Оценката е повече от адекватна и България заедно с Естония е единствената държава, която е получила такава положителна неформална засега оценка, заяви Дянков. Той допълни, че това е положителна стъпка към влизането на България в еврозоната. "Ще ни е много трудно да обясним защо България е харчила толкова много през март, април и май миналата година предизборно", каза финансовият министър.

Дянков съобщи, че пенсионната реформа е голямата тема, която той и колегите му финансови министри от ЕС обсъждат на неформалната си среща, продължаваща днес в Мадрид.
 
Министерството вече е подготвило за разглеждане програмата за реформиране и в края на май ще я представи и пред ЕС. Реформата е много трудна в политическо отношение за всички финансови министри в ЕС, подчерта Дянков. Тя ще е едно от основните пера в стратегия „Европа 2020“.

В Холандия например днес е съобщено решението пенсионната възраст да се увеличи от 65 на 67 г. Във френския парламент има подобно предложение. Няма как в България да избегнем това, подчерта Дянков. Той съобщи, че големият въпрос по пенсионната реформа всъщност не е по горната възрастова граница за пенсиониране на мъжете и жените, а по премахването на привилегиите за ранно пенсиониране на някои категории работници и служещи.