Това може да стане още през 2014 г., а не от 2016 г., както се очаква, стана ясно на пресконференция в Министерски съвет по повод посещението на европейския комисар Дачиан Чолош у нас, предаде „Фокус”.

Борисов изрази надежда и че до края на годината ще бъде приет бюджетът на ЕС, по който в момента се водят тежки дебати.
„Ако не правим чисто математически изчисления, ние искаме бедните, новоприетите държави-членки да имаме повече субсидии за нашите производители”, каза Борисов.

Ако изравняването на преките плащания бъде направено през 2014 г. страната ни ще получи 226 млн. евро.
„Със затварянето на 3 и 4 реактор на АЕЦ „Козлодуй”, губим милиарди, ако приложим реформата от 2014 г., ще получим 226 млн. евро допълнително. Виждате за колко малко пари, колко спорове се водят. Ще бъдем твърди в отстояването на интереса на нашите производители. Ние направихме много жестове, затваряйки много предприятия според присъединителния договор”, допълни още премиерът.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов пък поиска създаването на мярка за подпомагане на тютюнопроизводителите по Програмата за развитие на селските райони пред еврокомисаря. Найденов обясни, че ще се търсят резерви за подпомагането на тютюнопроизводителите в най-бедните региони на страната. Изправени сме пред социална криза в тези региони заради спирането на субсидиите, посочи Найденов.

Еврокомисарят обаче обясни, че няма проблем да се прехвърлят средства на национално ниво между мерките в една ос. Ако искате обаче от една ос към друга трябва да ни представите сериозни аргументи, каза Чолош.

15 са държавите от Европейския съюз, които произвеждат тютюн, сред тях е и България. Родните ни тютюнопроизводители обаче са единствените сред колегите си от другите страни, които не са получили така наречените национални доплащания.