От левицата предлагат отпускът за 2010 г. да се прехвърли към натрупания до края на 2009 г., с опция за безсрочно ползване, обясни Михаил Миков, цитиран от БТА.

Предвижда се новият режим за ползване на отпуските с графици за съответната календарна година и двегодишна давност да започне да действа от 2011 г. Тъй като законът е приет в средата на годината, не може да се приложи механизмът за изгаряне на отпуските за годишния отпуск за 2010 г., аргументира се Миков.

Отпускът е право, а не възможност, и това право не може със задна дата да бъде отменено, посочи колежката му и бивш социален министър Емилия Масларова.

Друго предложение на левицата е да могат да се прехвърлят за следващата година не само 10 дни, а половината от отпуска. Увеличават се и възможностите за отлагане на отпуск. Досега работодателят можеше да го отложи за следващата календарна година порадни важни производствени причини.

От Коалиция за България предлагат служителят да може да отложи ползването на отпуска, ако не е имал възможност да го използва и по независещи от него причини, за които е уведомил писмено шефа си най-малко 7 дни предварително. Например лицето може да стане студент, обясни Миков.

В преходните и заключителните разпоредби на Кодекса на труда трябва да има текст, който изрично да каже, че отпуските за 2010 г. ще могат да се ползват до края на 2011 г. , каза преди дни зам.-председателят на Комисията по труда и социалната политика от Светлана Ангелова (ГЕРБ). В понеделник ще се реши какви да бъдат корекциите в Кодекса на труда, свързани с неизползваната отпуска през 2010 г.