Това каза председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, цитиран от БТА. Предложението на "Булгаргаз" е за повишение на цената на природния газ от началото на април е за около 17 на сто, посочи той. Надявам се, че има достатъчно възможности това предложение да бъде коригирано надолу.

Вече имаме механизъм, който ни дава много по-голяма гъвкавост при определяне на цената на тримесечие и възможност за изглаждане, без това да се отразява на самата компания, каза председателят на ДКЕВР.

Надявам се, че в рамките на 10%, може би, ще успеем да коригираме, но това е много предварителна прогноза. Искрено се надявам да постигнем такъв процент, тъй като смятам, че повишенията трябва да са плавни и обосновани и трябва да отразяват световните пазарни конюнктури, посочи Семерджиев. Той отбеляза, че върху цената на природния газ влияят световните пазари на нефта и съотношението между долар и евро.

Според председателя на ДКЕВР исканите от електроразпределителните дружества повишения в цената на тока от 1 юли т.г. могат да бъдат намалени. В отговор на въпрос дали има база исканите повишения да бъдат намалени, Семерджиев каза: "Определено смятам, че има и ще намерим".

Преди седмица председателят на ДКЕВР съобщи, че трите електроразпределителни дружества в страната смятат да поискат различно по размер увеличение на цената на тока от 1 юли - между два и десет процента. По-късно от Е.ОН обявиха, че ще поискат средно увеличение от 8.81 процента, от ЧЕЗ обявиха искане за 9,4 на сто, а от ЕВН - поскъпване с между 2 и 3 процента.

По думите на Семерджиев предложенията на електроразпраделителните дружества за поскъпване на тока към 1 март са предварителни и без обосновка. Той припомни, че дружествата са били призовани да търсят резерви още преди да подадат предварителните си уведомления. В условията на криза би трябвало цените много по-плавно да се вдигат или най-малкото - да запазват нива, които са напълно приемливи, както за икономиката, така и за бита, коментира той.

Сигурен съм, че те са използвали някои от резервите, другите резерви ние ще ги открием, когато дадат предложенията си и ще ги използваме максимално, каза още председателят на ДКЕВР. Всеки разход на дружествата ще се разглежда по елементи, ще подлежи на доказателства и ако няма такива, подходът ще е рестриктивен, каза Семерджиев. Нямаме намерение да признаваме разходи, които те не знаят за какво са или не са за дейността им, добави той.

Поскъпването на природния газ от 1 април с 20% ще доведе до увеличаване на парното с 11 на сто, както и оскъпяване на българската продукция и спад на конкурентоспособността й, коментира по-късно председателят на СДС Мартин Димитров, цитиран от БТА. Според сините това увеличение в ситуация на икономическа криза ще доведе много фирми до фалит и ще затрудни общините. Димитров напомни, че вина за това регулярно поскъпване на природния газ има Румен Овчаров, който анексира договорите за доставка, подписани от правителството на ОДС.