Правителството освободи досегашните председател, заместник-председатели и членове на ДКЕВР и одобри състава на новата регулаторна комисия.

За председател е преизбран Ангел Семерджиев. За членове са избрани: Анжела Тонева, Цветанка Андреева, Андон Роков, Евгения Харитонова, Димчо Маргитов и Милена Миланова, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Досегашният състав на ДКЕВР включваше Ангел Семерджиев, двамата му заместници - Валентин Кирчев и Люцкан Далакчиев, съответно отговарящи за енергетиката и водния сектор. Членовете с енергиен ресор бяха: Анжела Тонева, Димитър Гривеков, Тома Гьорчев, Пламен Денчев и Марияна Жекова, а с отговорности в ресор "Води" са Исмет Саралийски, Орфей Малчев, Миладин Лазаров и Марин Маринов, Цветанка Андреева.

Оставането на Ангел Семерджиев на поста председател и на "газовия" комисар Анджела Тонева не беше изненада. Това бе предизвестено още преди седмица от  министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Ангел Семерджиев е бивш изпълнителен директор на "Булгартрансгаз", двамата с Анджела Тонева бяха новите попълнения в комисията от есента на 2009 г.

ДКЕВР по закон е независим орган, който контролира водния и енергийния сектор. Членовете на регулатора се избират с решение на Министерски съвет по предложение на икономическия министър. През лятото Народното събрание прие промени в Закона за енергетиката, според които членовете на комисията трябваше да бъдат намалени от 13 на 7. Измененията на закона също така предвиждаха и в срок до три месеца от влизането му в сила, Министерският съвет да освободи председателя, заместник-председателите и членовете на ДКЕВР и на тяхно място да избере председател и 6 членове.

Новият състав на ДКЕВР включва председател, като четирима от членовете трябва да са със стаж в енергетиката, а двама - със стаж в областта на водоснабдяването и канализацията.