Народното събрание прие проект на решение за оставане на битовите крайни клиенти на електроенергия на регулиран пазар.

"За" гласуваха 172 народни представители, против нямаше, а бутонът "въздържал се" натиснаха 22-ма.  

Вносители на проекторешението бяха Делян Добрев и група народни представители от ГЕРБ-СДС. То предвижда до 31 декември 2025 г. битовите крайни клиенти на електроенергия да останат на регулиран пазар. Решението бе одобрено и от парламентарната комисия по енергетика.

В него се възлага на Министерския съвет да предприеме необходимите действия, с които да гарантира, че пълната либерализация на пазара на електрическа енергия за крайните битови клиенти ще се осъществи след 1 януари 2026 г.

"Едно домакинство, което се отоплява на климатик и харчи месечно около 1000 киловата, ще плати около 180 лева при регулиран пазар. Ако пазарът е свободен, то сметката на това семейство ще стане 720 лева след Нова година", заяви депутатът от ГЕРБ Жечо Станков. 

По думите му, сега не е моментът да се предприемат действия към либерализация на енергийния пазар. Станков допълни, че с приемането на предложеното от ГЕРБ решение се защитават битовите потребители. 

"Ако до края на 2025 г. успеем да направим законите за енергийната ефективност и ВЕИ, гражданите ще бъдат енергийно независими", каза още народният представител и призова колегите си от другите партии към "смирение и обединение". 

Георги Самандов от "Български възход" обаче определи предложението на партията на Борисов като "политически PR".

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай коментира, че няма политическа сила, която по време на предизборна кампания и избори, да не каже, че потребителите трябва да ползват енергия от регулиран пазар. 

"Готови ли сме от 2023 г. битовите потребители да излязат от регулирания пазар? Не сме. Защото трябваше досега да сме определили кои и колко са енергийно бедните, за да можем да им помогнем през Министерството на труда и социалната политика. Такава подготовка няма нито една от политическите формации, които сме в тази зала. Затова ще ви помоля да подкрепите това проекторешение, за да имаме време", заяви той.

След гласуването народните представители преминаха към обсъждането на проекторешението за възлагане на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия. Вносители отново са депутати от ГЕРБ-СДС.

От "Възраждане" обявиха, че ще подкрепят предложението, защото било навременно и належащо. 

"За да функционира българският бизнес в тези времена му е необходима предвидимост", заяви Искра Михайлова. 

Депутатът от "Демократична България" Владислав Панев пък каза, че ще предложи редакция на проекторешението. 

"С тази допълнителна компенсация всъщност не спасяваме фирми от фалит, а подаряваме десетки милиони. Даваме помощи на тези, които се нуждаят от тях, но и на тези, които нямат необходимост. В същото време поставяме под риск инвестициите в енергетиката. Така че моето предложение е създаването на нова точка в решението, включваща и доказани инвестиции в енергийна ефективност и възобновяеми източници от страна на най-големите компании, за да получат подкрепа", добави той.