Новото италианско правителство запазва своя силен ангажимент за декарбонизация съгласно Парижкото споразумение за климата, заяви италианската премиерът Джорджа Мелони на срещата на високо равнище КОП27, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ние възнамеряваме да осъществим справедлив преход, за да подкрепим засегнатите общности и да не изоставим никого", каза Мелони.

В същото време обаче тя обяви, че иска да добива повече природен газ от италианската земя и морета, за да стане страната ѝ по-независима.

Мелони подчерта, че борбата с изменението на климата е съвместно усилие и изисква пълната ангажираност на всички държави и международни участници. "За съжаление трябва да признаем, че това не се случва", каза тя. Най-ангажираните държави рискуват да платят висока цена за разлика от тези, които са основно отговорни за емисиите на въглероден диоксид на Земята, добави Мелони. "Това е парадоксално и са необходими мерки за преодоляване на този дисбаланс", посочи тя.

Ако не успеем, всички усилия и събития, като например КОП27 в Шарм ел Шейх, може да се окажат напразни. Светът се намира в решаващ момент от историята и трябва да намери решения сега, тъй като го дължи на следващите поколения, каза още италианската премиерка.