Премиерът Бойко Борисов и социалният министър Деница Сачева решиха да се приложи нова социална мярка, която да е в подкрепа за семействата с ученици до 14 години по време на новата учебна година, която се очаква да протече по време на пандемия от коронавирус.

Решението бе обсъдено наживо в профила на премиера по време на онлайн заседанието на Министерски съвет.

"Ако пандемията се увеличи, ако се наложи да се затварят училища, какво правим с работещия родител, ако трябва да остави детето си вкъщи", запита риторично Борисов, обяснявайки примерна ситуация, в която бабата и дядото са карантирани, а родителят трябва да избере дали да отиде на работа или да си гледа детето. "Ако остане у дома с детето си - вече са използвали отпуски", разсъждава премиерът.

Така, той сметна наживо, че се отпускат около 20 млн.лв. на месец към социално министерство, за да може да подкрепя родителите на учениците с ваучери.

В същото време министър-председателят даде задача и на здравния министър Костадин Ангелов да помисли дали да не се въведе ограничение за хората над определени години да се срещат с учениците.

Подкрепяме семействата с деца до 14 години като им осигуряваме право на месечна целева помощ по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка.

Помощта ще е в размер на една минимална работна заплата. На нея ще могат да разчитат родителите, които не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност за платен годишен отпуск. За прилагането на новата мярка за справяне с последиците от COVID-19 осигуряваме по 20 милиона лева на месец. Във времена на безпрецедентно изпитание като пандемията от коронавируса това е добро решение за работещите родители, обясни по-късно в профила си Борисов.

"Деница, спокойно може сега като ти викат оставка, да обявиш тази мярка", заключи Борисов.

По-рано днес министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обсъди с представители на Асоциация "Родители" възможности за подкрепа на семействата, чиито деца бъдат карантинирани през следващата учебна година заради случаи на COVID-19.

Сачева предлага на родителите без отпуск ваучери за детегледачки

Обсъждат се различни варианти за месечни помощи за деца, част от които ще изискват промяна в законодателството.

"Една от мерките, които ще бъдат от голяма полза, е действащата програма "Родители в заетост". Тя предвижда ваучери, с които родителите да наемат избрана лично от тях детегледачка. За да отговорим на засилващата се нужда, предвиждаме да разширим мярката и да увеличим бюджета ѝ", обясни Сачева.