Николай Вълканов, собственик на "Минстрой" в съдружие с други фирми, както и Първа инвестиционна банка и дружество от групата "Химимпорт" са кандидатите.
"Горубсо Мадан", за съжаление, все още няма нов собственик. Късно снощи, преди да бъдат подготвени договорите, се оказа, че предприятието има и други допълнителни задължения за 12 милиона евро. Това, разбира се, разколеба купувача, заяви пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, по повод евентуалната продажба на "Горубсо"- Мадан, цитиран от БГНЕС.
Смяташе се, че дълговете са 10 млн. лева.  Тези 12 милиона не са задължения, а форма на поръчителство, което е някакъв вид тежест, уточни Добрев.
Преговорите с кандидат-купувача продължават.

По-късно премиерът Бойко Борисов заяви, че  има още един неизползван инструмент. „Ако трябва ние да вземем част от акциите и да ги заложим в Българската банка за развитие, да дадем милион и половина лева на хората, за да живеят", заяви той, цитиран от "Фокус".

Вчера сутринта финансовият министър Симеон Дянков обяви, че до вечерта дружеството трябва да има нов собственик, който да погаси задълженията към работниците и държавата.

Работниците от "Горубсо Мадан" и ОЦК Кърджали стачкуват от началото на месеца. Те протестират срещу неполучени за половин година заплати и лоши условия на труд. Според собственика на компанията Валентин Захариев неизплатените заплати са само за 2 месеца.

Напрежението в миньорския град ескалира до степен работниците да спират децата си от училище, което принуди държавата да се намеси по-активно.
 
Днес те заплашиха,  че ще блокират републиканските пътища и магазините в града, ако не си получат парите до края на деня, заяви пред БНР Мехмед Бодуров, синдикален лидер.
Работниците са изпратили декларация до премиера Бойко Борисов и твърдят, че "финансовият министър отлично знае как да преведе тези пари, а после чрез купувача да си ги върне."
Те предлагат това да стане от Гаранционния фонд, а след продажбата на "Горубсо"-Мадан държавата да си вземе парите от новия собственик.

Категоричната позиция на протестиращите е, че ако настоящият концесионер Валентин Захариев остане, няма да намери миньори, които да слязат в рудниците, заявиха от синдиката. Затова Захариев трябва да отстъпи концесията, докато това все още е възможно, заявиха по-късно от КНСБ на пресконференция.


Нашата е цел е да осигурим финансов ресурс, с който по най-бърз начин да осигурим работните заплати на работниците, каза по този повод икономическият министър пред БНТ. В краен случай има и вариант и държавата да се намеси, добави той, без да дава подробности.

Според Добрев, ако не се случи сделката в срок, процедурата няма да е в полза на работещите хора там. Вчера и финансовият министър Дянков припомни, че евентуално обявяване на дружеството в несъстоятелност ще остави миньорите без препитание поне за година и половина.

Добрев каза още, че със Симеон Дянков вече мислят върху варианти за промени в закона за концесиите. Според него държавата трябва да гарантира оттук нататък да не се дават концесии на фирми, които не са доказали, че са достатъчно отговорни. Държавата вече е предприела стъпки за разваляне на концесията с Валентин Захариев.