Това обяви пред БНТ финансовият министър Симеон Дянков, коментирайки напрежението в миньорския град. Там работниците стачкуват от началото на месеца, а напрегнатата ситуация дори предизвика държавна намеса.

Според министъра общите задължения на компанията към работниците и държавата възлизат над 10 млн. лв. Три български компании имат интерес към "Горубсо Мадан", обяви Дянков. Всички те имат необходимите лицензи и капацитет да работят в тази област, добави той.

Дянков обяви, че няколко пъти е посетил мините и се е запознал с условията на работа и финансовото състояние на дружеството. Той разказа, че следи цените на добивания метал, които са се повишили значително през последната година. В същото време добивът на метал от рудата си е останал същия, така че няма причина за лошото финансово състояние на компанията категоричен е министърът. Явно става въпрос за лош мениджмънт.
Само преди дни собственикът на компанията Валентин Захариев обяви, че добивът  е намалял значително, и това е принудило мениджмънтът да промени системата на заплащане.

Днес стана ясно, че от КТ "Подкрепа" ще внесат молба за несъстоятелност на "Горубсо Мадан", ако миньорите не получат заплатите си до края на седмицата. Това съобщи лидерът на пловдивския синдикат Атанас Кръстев, цитиран от БНР. Той добави, че ще бъдат сезирани прокуратурата и икономическа полиция за умишлен банкрут и необявяване в срок на несъстоятелност. По думите му, ако се намерят пари за миньорските заплати, те няма да са от "Горубсо", защото минното дружество е източвано от години, а управлението там е феодална и престъпна система.

Миньорите твърдят, че корупция е единственото обяснение за натрупаните над 6 милиона лева задължения за осигуровки.

Според министър Дянков обаче идеята за обявяване на дружеството в несъстоятелност не е особено удачна. Тогава миньорите ще получат по 1000 - 1500 лв. от социалното министерство, но ще останат година и половина без работа, докато тече несъстоятелността.