В петък ръководството на "Горубсо-Мадан" обеща пред министър Трайчо Трайков, че днес ще се изплатят първите 700 000 лева от просрочените с месеци заплати, а до две седмици ще се издължи цялата сума от 1.1 млн. лева за възнаграждения.

Информацията за липсата на преводи по сметките на миньорите бе потвърдена и от кмета на Мадан Фахри Молайсенов, предаде БТА. Миньорите са категорични, че продължават протеста си и утре, заяви Румен Каров, синдикалист в дружеството и един от лидерите на протеста.

Социалното напрежение в Мадан се изостря, след като ръководството не спази обещанието си за плащане в понеделник, коментира кметът Фахри Молайсенов.

Представител на ръководството на "Горубсо-Мадан" не бе открит за коментар.

Миньорите и днес протестираха пред сградата на минното дружество.
Те започнаха от 1 март със стачка, тъй като от месец май миналата година  собственикът на предприятието Валентин Захариев им дължи около 40% от заработените възнаграждения.
Захариев пък се оправда пред тях, че трябвало да погасява огромни задължения на фирмата за електричество, вода и да погасява кредити.
Още миналата седмица работниците заявиха, че вече не вярват на обещанията на Захариев и поискаха държавата да отнеме концесията му заради неизпълнени ангажименти към концесионния договор.

Преведени пари в ОЦК
Една част от договорените в стачното споразумение 60% от дължимите на работниците пари за заплати в "ОЦК" АД Кърджали обаче вече са преведени, стана ясно от синдикалния лидер в завода Белю Стайков, цитиран от БТА.
Останалите средства се очаква да бъдат разплатени утре до обяд, допълни той.
Собственик на завода е отново Валентин Захариев и подобно на "Горубсо-Мадан" основният проблем е неизплащане на пълните заплати.

Освен договорените суми, ръководството на завода е обещало на служителите да бъде изплатен и аванс за февруари.

От ОЦК са се издължили и към банките по кредитите на служителите до декември включително.
Липсващите средства от Взаимоспомагателната каса са налице и всички подали молби за заем ще могат да си получат парите, допълни Белю Стайков.

Работниците от ОЦК продължават с протестите. Те ще бъдат на работните си места утре сутрин, но няма да започнат работа, докато не бъде преведена цялата договорена с ръководството на фирмата сума.