Към момента има предложения на 15 плажа за безплатни чадъри и шезлонги. Това обяви на брифинг в Министерски съвет министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя добави, че една от мерките за насърчаване на вътрешния туризъм предвижда концесионерите и наемателите на плажове да предложат цени на плажни принадлежности - намалени с минимум 50 на сто.

В края на тази седмица изтича срокът, до който концесионерите и наемателите са длъжни да отправят предложенията си до министерството по отношение на това намаление.

Министър Ангелкова благодари на премиера и на Народното събрание за законопроекта, с който се въвежда 9 на сто ДДС в хотелиерството и ресторантьорството до 2021 г. Като министър на туризма няма как да не подкрепя такава временна мярка и вярвам, че тя е глътка въздух и за хотелиери, и за ресторантьори, каза министърът.

Министър Караниколов също коментира, че промяна в ДДС трябва да се направи след анализ, защото това са приходи в хазната.

Той изтъкна, че основната криза е засегнала хотелите и ресторантите, и отново изрази личното си мнение, че временната мярка по отношение на ДДС би помогнала на сектора.