Това каза икономическият министър Трайчо Трайков на специална пресконференция по темата, предаде Агенция „Фокус”. Множество съмнения за закононарушения на търговското и приватизационното законодателство на държавата открила проверка на министерството.

Нямало е стратегия на Народното събрание за приватизацията на панаира. Вместо това Министерски съвет приема стратегия за преструктуриране на панаира в Пловдив, каза Трайков. Панаирът все още не е платил дължимия дивидент към държавата, която притежава 49,63% от акциите.

Според Трайков, ако панаирът е бил приватизиран законосъобразно, то финансовият ресурс от приватизацията е щял да бъде акумулиран във фонда за устойчивост на пенсионната система – Сребърния фонд. „Нещо повече – не само че този финансов ресурс не е постъпил там, а активите на дружеството са предоставени в ръцете на „Пълдинг туринвест” и в панаира в последствие са апортирани и други държавни имоти, намиращи се по Черноморието”, обясни министърът.

Министър Трайков е подал сигнал до Висшия съдебен съвет за проверката дали съдиите, вписали двете увеличения на капитала на дружеството, не са извършили нарушения. Ще бъдат проверявани също и съмнения за необосновани действия на магистратите по дело за реституция. Министърът е сигнализирал и изпълнителния директор на Централния депозитар за установени нередности при отразяване на движението на акциите на Пловдивския панаир, установени при проверката.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е готово с предложенията за промяна на Закона за насърчаване на инвестициите, съобщи още Трайков. Досегашният заместник на Държавната агенция за инвестиции Борислав Стефанов ще оглави структурата, след като Стоян Сталев подаде оставка.