Комисията има съмнения дали тази мярка е в съответствие с правилата в Европейския съюз за оказване на помощ за оздравяване и преструктуриране на компании.
Трябва да сме сигурни, че планираната мярка в полза на "Русе Индъстри" отговаря на правилата за преструктуриране и по-точно, че компанията е жизнеспособна в дългосрочна перспектива, както и че помощта няма да окаже отрицателно влияние върху конкуренцията, заяви комисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния, цитиран от БТА.

Европейската комисия е била уведомена на 30 юни миналата година за планове за преструктуриране на дълга на "Русе Индъстри" АД. Предложената мярка е за отсрочване и разсрочване на дълг от 9,8 милиона евро към държавата, дължим отпреди 2007 г., когато България бе приета в Европейския съюз.
По тази причина произходът на дълга не е предмет на разследването, но последващите субсидии, свързани с разсрочването на дълга, трябва да са в съответствие с правилата в Европейския съюз, посочи говорител на Европейската комисия.

Започналото задълбочено разследване не предопределя резултат от процедурата, то ще даде възможност на заинтересованите страни да изпратят своите мнения в Европейската комисия, добави говорителят.

Преди два дни премиерът Бойко Борисов обяви, че Европейската комисия е започнала наказателна процедура срещу България заради неправомерна държавна помощ за Русенската корабостроителница, съобщи БНТ-Север.
Най-вероятно, става въпрос за стари дългове на дружеството към държавата в размер на 19 млн.лв. Те са били натрупани преди приватизацията на корабостроителницата през 1999 год.

Новите собственици, германското дружество „Русе шипярд" са разчитали да се издължат на вноски през годините. Миналата година, ръководството на фирмата е отправило запитване до икономическото министерство, дали дългът може да бъде разсрочен. От там са препратили въпроса към Европейската комисия.
Становището й е било отрицателно. След като частните собственици не са предприели нищо, Брюксел е започнал наказателна процедура.