Това каза посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик, по време на форума „България: привлекателна дестинация за инвестиции”, предаде агенция „Фокус”. България е много привлекателна инвестиционна дестинация, но има нужда обаче от няколко неща – върховенството на закона, стимули за бизнес и образованието, обучението и инфраструктурата.

Върховенството на закона е най-важният елемент, който би убедил чуждестранните инвеститори, каза дипломатът. Конкретните параметри за наказателния кодекс подлежат на дискусии, но всички политици и хора искат да има много силен НПК, който да влезе в действие много скоро, каза Джеймс Уорлик. Това ще бъде послание за това, че няма неприкосновени хора и виновните ще бъдат наказани, допълни още той.

Вторият елемент са стимулите за инвестиции. Не става дума само за финансови стимули, а за възможността за генериране на печалби. „Трябва да покажете и да убедите света, че тук могат да печелят пари – не само чуждестранни но и местните компании”, каза Уорлик. Третият въпрос е свързан с възможността да подобряването на бизнеса – например намаляване на бюрокрацията. Образуванието, обучението и инфраструктурата са много важни за инвестициите в България.

Мерките на правителството в борбата с организираната престъпност и подобряването на дейността на правораздавателната система съдействат за увеличаване на инвестиционния интерес към България. Това посочи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на конференцията. Правителството от няколко месеца предприема стъпки и показва реални резултати в области, които дълги години са били "ахилесовата пета" в промотирането на страната ни пред света, отбеляза Трайков.

Той допълни, че, въпреки кризата, България продължава да е интересна дестинация за потенциалните инвеститори. Въпреки това инвеститорите все още научават с известно учудване факти за страната ни, каза министърът.