"България и Русия са стратегически партньори и имат дълготрайни и специални отношения", е посочил премиерът. Той е подчертал значението на проекта "Южен поток" за България и за целия регион.

"За българската страна газопроводът "Южен поток" е важен енергиен проект. Ние подхождаме изключително отговорно към подготовката за неговата реализация", е отбелязал Райков. Той е допълнил, че по тази причина е натоварил министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев съвместно с руската страна да обменят информация по някои детайли от проекта.

Миналата седмица Райков заяви, че е "необходимо да се проведе още един задълбочен анализ на инвестиционното решение на проекта за газопровод "Южен поток" и да се отдели внимание на неговите "най-чувствителни места". Той поръча да се организира работна среща по този въпрос. Кога ще се състои и какво точно не се харесва на българската страна, премиерът не разясни.
Според вестник "Комерсант" проблемите са в "икономиката на проекта". Българската отсечка е прекалено скъпа (3,3 милиарда долара), а държавният Български енергиен холдинг /БЕХ/ притежава 50% в компанията оператор "Южен поток България АД". Предвижда се, че проектът ще бъде изцяло финансиран от руска страна, а БЕХ ще й върне парите за сметка на транзитните плащания, които изхождат от 1,7 долара за 1000 куб.м. газ на 100 км /два пъти по-евтин транзит, отколкото през Украйна/, което ще отнеме над 25 години.

Премиерът Райков е очертал приоритетите на България по изграждането на газопровода:
"Ние ще отстояваме строителството на газопровода да бъде цялостно и да обхваща цялото проектиране и изграждане на трасето на територията на България, ще държим на паритет при наемането на персонал и прозрачност при избора на финансова институция, както и на спазване на българското и европейското законодателство в сферата на обществените поръчки."

Посланик Исаков е подчертал значението на проекта за Русия и е заявил готовност за разговори по всички детайли от реализацията на "Южен поток".