"Проверката ще бъде основно върху дейността на Диспечерското управление към ЕСО. ДКЕВР ще реши дали да се повиши цената на тока от 1 юли, но нашата нагласа не е позитивна по отношение на тази хипотеза", каза още Райков, цитиран от БГНЕС и БТА.

От държавния регулатор заявиха преди дни, че ще има увеличение на сметките за ток през лятото, ако се вземе решение да се увеличат цените на въглищата, както искали миньорите.
Миньорите от Маришкия басейн заплашиха със стачка заради намалената работа, която ги изпрати в принудителен отпуск.

Днес премиерът коментира стачната им готовност с думите, че при стачка в дъждовния сезон би имало изключително неприятни последици и за отводняване ще са нужни милиони.
 
"Всяко неразумно и неоснователно действие ще има отражение върху бъдещата работа на миньорите", предупреди той.
 
Райков призова да не се обмислят подобни форми на натиск, защото последствията биха били сериозни.

Работна група ще поеме проблема с мините, каза министърът на икономиката и енергетиката Асен Василев, цитиран от "Фокус". Тя ще преизчисли каква трябва да бъде цената, така че мините да излязат на нула, ще прегледа външните доставчици в мините и какви са разходите по външни доставки, дали те не могат да бъдат свити, обясни той.
Василев отбеляза още веднъж намаленото потребление на електричество и съответно - на въглища, което може да намали и разходите.
 
„Когато се прегледат всички разходи, които могат да бъдат свити, ще се види съответно дали трябва или не трябва да се вдига цената на въглищата, което ще се отрази евентуално на цената на тока. Има доста външни разходи, които според мен могат да бъдат оптимизирани”, каза той.
 
Райков напомни, че до дни ще пристигнат екипите от експерти на ЕК, които ще прегледат състоянието на енергетиката в България. Прокуратурата, АДФИ и КЗК вече проверяват енергийния сектор. Миналата седмица ВКП образува пет наказателни производства за нарушения.

Ние не се месим в работата на прокуратурата, каза той в отговор на въпрос за притесненията на чешкия премиер, че има натиск върху ЧЕЗ.
Райков посъветва своя колега от Чешката република да направи същото.
„Важно е ние, източноевропейските страни да разберем, че сме част от един друг свят вече, ние сме част от Европа и трябва и едните, и другите да заживеем с това разбиране. Няма начин както в „доброто старо време”, някой да се меси в работата на прокуратурата”, коментира министър-председателят.

По думите му ,въпросът за АЕЦ "Белене" не е нужно да се обсъжда - производството е около 12 000 мегавата, консумацията на ток е от мощности за 4700 мегавата, а износът е за мощности от 300 мегавата.

Първият проблем в нашата енергетика е огромното свръхпроизводство, вторият е свързан със структурата на микса, който влиза в енергийната система и присъствието там на много скъпа енергия не само от ВЕИ-та, а и на "кафявата енергия", а на трето място - и там вероятно е основният проблем, е изключително ниската енергийна ефективност,
коментира Райков.
 
Още преди заседанието на кабинета премиерът поиска нов анализ на проекта "Южен поток". Според него е необходимо да се направи пореден, много задълбочен анализ на ситуацията около инвестиционното решение.
„Мисля, че сме горе-долу наясно кои са най-чувствителните моменти около този проект", допълни премиерът, цитиран от Дарик радио.
 
"От понеделник се очаква да започне приемането на заявки за помощите, които ще бъдат изплатени в рамките на първия пакет от мерки за едни от най-уязвимите групи от населението", съобщи още министър-председателят.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Ще научим ли защо токът е скъп?