Иванов е декларирал, че още утре ще сезира комисията и е готов да предостави документи и договори, за да може юристите да установят дали има нарушение на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ, цитирани от БТА.

Работата на парламентарната комисия обаче е блокирана след напускането на председателския пост от ексдепутата на "Атака" Валентин Николов и двукратния отказ на депутатите да изберат лидера на партията Волен Сидеров за неин член.

"Партия ГЕРБ винаги е отстоявала принципите на прозрачност и отчетност пред българското общество. Разглеждането и изясняването на случая около Лъчезар Иванов е доказателство, че ГЕРБ ще продължи да следва този модел на поведение пред българските граждани", се казва още в прессъобщението.

Скандалът избухна след информации в медиите, че Лъчезар Иванов е нарушил закона за конфликт на интереси, тъй като за медицински консултации е взел хонорар от 131 000 лв., но не го е обявил в декларацията си.

Според ревизионен доклад на НАП народният представител е реализирал облагаем оборот в размер на 131 000 лева от консултантски услуги, съгласно граждански договори със "Секюрити Груп Алфа" ЕООД и "ЕВРОИНС"АД. Договорите са за периода септември 2009-2010 година.

Иванов отхвърли всички обвинения и уточни, че е внесъл 16 хиляди лева данъци и дори е надвнесъл повече от 2 хиляди.

Фирмата “Секюрити груп Алфа”, която депутатът е консултирал, е спечелила обществена поръчка за охрана на Здравната каса на стойност 2 883 816 лв. с ДДС, съобщи в. "Труд". Това е станало още по времето на тройната коалиция със срок 3 години, т. е. до края на 2011 година.