Повече от две години "Възраждане" се бори за това българите да имат равен достъп до лекарства. Това е голям проблем на населението, особено в малките населени места, в които няма достъп до лекарства по всяко време. Това заяви Маргарита Генчева, водач на листата на ПП "Възраждане" за област Силистра. 

"Ние предложихме решение със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, защото за нас здравето на хората не е пазарен продукт, а основно човешко право. Всяко семейство, независимо дали живее в голям град или в отдалечено село, трябва да има възможността да се снабдява с необходимите лекарства по всяко време на денонощието, особено когато няма аптеки в близост. В предложените законови промени поставихме на преден план автоматизираните машини за лекарства, които ще бъдат на разположение на гражданите 24 часа в денонощието. Те ще предлагат само лекарства без рецепта и ще бъдат разположени в малки и труднодостъпни населени места. Целта ни е тези машини да осигуряват непрекъснат достъп до основни медикаменти, за които не е нужна рецепта", заяви Генчева.

Според нея с тези автомати за лекарства хората ще могат да получат необходимите медикаменти на място по всяко време на денонощието, когато имат най-голяма нужда от тях.

"Това е решаващ елемент в нашето предложение и сме убедени, че ще променят живота на много семейства за добро. Представете си майка в малко село, чието дете вдига висока температура в късните часове на нощта. Най-близката аптека е на десетки километри, а тя няма възможност да се снабди с лекарствата, които са ѝ необходими. Фармацевтичният сектор е изразил съпротивата си срещу законопроекта, но според нас техните аргументи са несъстоятелни. От 2018 г. съществува Наредба 28, според която такива автомати и днес функционират в някои аптеки. Нашата цел е тези машини да бъдат регламентирани със закон, да са достъпни извън аптеките и да се ползват, когато аптеките не работят", заяви Генчева.

Генчева отбеляза още, че Законопроектът също така предвижда включването на денонощните аптеки в Националната аптечна карта, което ще гарантира равномерното им разпределение в страната.

"В момента в 13 областни града няма денонощна аптека, което е огромен проблем за хората в нужда. Основната причина за това е, че поддържането на денонощна аптека не е рентабилно за фармацевтите. Това е още едно доказателство, че пазарният принцип не може да реши всички социални проблеми. Здравето на хората не може да бъде жертва на пазарните правила и поради това държавата трябва да се намеси там, където бизнесът не вижда смисъл и печалба", каза Генчева.

Част от законопроекта предвижда и икономически стимули за фармацевтите, които откриват аптеки в малки и труднодостъпни райони, отбеляза кандидатката за депутат. 

"Тези стимули включват намаляване на корпоративния данък за тези аптеки и възможност за държавно финансиране при необходимост. Ние работим в интерес на хората, в интерес на пациентите. Това е закон в полза на обществото и не бива да бъде блокиран от лобистки интереси. Постигнатото до момента е значим успех в борбата за по-справедливо разпределение на здравните грижи на територията на страната. Надявам се, че с този законопроект, приет вече на първо четене, ще успеем да осигурим на всеки гражданин достъп до необходимите лекарства по всяко време и навсякъде. Нуждаем се от вашата подкрепа, за да продължим. Гласувайте за "Възраждане", призовава Генчева. 

"Възраждане" е с номер 12 в бюлетината!

Избори за членове на Народно събрание на 27.10.2024 г.

Платена публикация.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!