Моментната снимка преди финалните дни на кампанията, по декларираното от респондентите, показва, че очакваната активност за гласуване за Народното събрание е 31,1%, като трябва да се имат предвид условностите на изборните списъци, както и на искреността на отговорите. Хипотетичното очакване е за около 2 милиона гласове, като 3,4% от действителните гласове - от днешна гледна точка - има вероятност да са "Не подкрепям никого".

Данните се основават на проучване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио. Проучването обхваща 1007 души в представителна за пълнолетното население в страната извадка и е проведено чрез интервю "лице в лице" с таблети между 10 и 21 октомври. Изследването не е прогноза за изборен резултат, а е моментната снимка на нагласите, регистрирани няколко дни преди вота. Очаква се до изборния ден в неделя да настъпят и някои промени в разположението на част от политическите сили, поради различни фактори като например традиционното формиране на окончателно решение на част от избирателите на финалната права, влияние на различни организационни и клиентелни мрежи за мобилизация в изборния ден и др.

Ако заявеното седмица преди вота се възпроизведе и в неделя, резултатите биха изглеждали както следва: ГЕРБ-СДС e с 26,1% от гласовете.

ПП-ДБ и "Възраждане" - съответно 16,2% и 14,9% - са в пакет и не ясно кой би завършил на второ и на трето място, но към този момент ПП-ДБ има видимо по-добрите изгледи.

Отново е трудно с демоскопски методи да се оцени ситуацията в полето на традиционния електорат на ДПС. Алиансът за права и свободи е на ниво от 7,9%, но възходящият тренд при ДПС-Ново начало води до практическо изравняване на подкрепата една седмица преди вота - 7,6%. Последните дни на кампанията обаче могат да променят тази подредба и да изведат ДПС-Ново начало пред АПС, ако възходящият им тренд продължи и поради по-високия организационен ресурс за мобилизация, демонстриран от тях. До колебания в резултата може да доведе и вотът от чужбина, който само косвено се отчита в такива проучвания.

БСП-Обединена левица биха имали 7,1%. Устойчива е подкрепата за ИТН - 6,2%. Тези няколко формации са в своеобразен "пакет", като към него има определен шанс да се присъединят още една или дори две формации: една седмица преди вота на самия ръб на 4-процентната бариера с добри възможности за нейното преодоляване са МЕЧ с 4,1% и "Величие" с 3,8%. "Синя България" е на ниво от 1,2%. Останалите дялове са за формации с по-ниска от процент декларативна подкрепа.

Снимка: Галъп

Данните са на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио. Изследването е проведено между 10 и 21 октомври 2024 г. сред 1007 души по метода "лице в лице" с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.