Това съобщи шефът на КАТ в столицата Алески Стратиев, цитиран от в. "Стандарт".
Само преди няколко дни вътрешният министър Румен Петков призова да има камери по улиците вместо колчета, както е на "Графа".
Автомобилите шпиони, които пуска КАТ, ще са от различни марки и по нищо няма да се различават от останалите коли в София. Камерите в тях ще заснемат нарушителите, а след това до дни те ще получават "честитки", за да се явят в КАТ и да получат съставения им акт, обяснява "Стандарт". По думите на Стратиев сега в столицата имало само три такива коли с камери.
Камерите ще ловят и отчитат превишена скорост, неправилно изпреварване, минаване на червено, отнемане на предимство, както и говорене по мобилния телефон без задължителното устройство "Свободни ръце" и шофиране без предпазен колан. Според Стратиев безумното бързане и парвенюшкото каране били основни причини за повечето катастрофи.
От Пътна полиция обясняват, че полицаите под прикритие няма да предизвикат масови разводи, тъй като лицата в колата няма да се виждат на снимките.
Пътна полиция замисля и кампания за улеснение на родителите във връзка с изискването деца под 12 г. да се возят само в специални столчета.
"Ще направим съвместен форум с производители, които да обяснят всичко необходимо на родителите, защото има различни столчета в зависимост от възрастта и теглото на детето. Целта е да предупредим хората, а те да се съобразят с дадените указания. Правим го за безопасност на техните деца", категоричен е Алекси Стратиев.