Мярката ще бъде реципрочна на подписания от Джордж Буш на 3 август закон за повишаване на сигурността в САЩ. Той задължава пътниците, които пристигат от Западна Европа и някои източноевропейски страни (общо 26 страни, 22 от тях - европейски) включени в американската програма за безвизов режим, да се регистрират онлайн и да попълнят въпросник.
Окончателно решение още не е взето, каза Фризо Роскам Абинг, говорител на еврокомисаря по сигурността Франко Фратини. ЕС трябва първо да прецени дали такава система няма да затрудни излишно пътниците и дали ще подобри сигурността им отвъд океана и извън ЕС като цяло, допълни Роскам Абинг. Той уточни, че още не е решено дали схемата ще се отнася само до американци или и за други чужди граждани. В средата на септември ЕК ще представи пред министрите на правосъдието на ЕС доклад за положението и за реципрочни мерки между ЕС и САЩ.
Според новия закон привилегии за безвизово пътуване могат да бъдат дадени на всяка активна държава-партньорка на САЩ в борбата срещу тероризма, съобщи Дойче веле. За да се квалифицира една държава обаче, е необходимо "нейните граждани да са демонстрирали, че спазват изискванията на Закона за имиграцията и националността, които се отнасят до целта и продължителността на тяхното пребиваване в САЩ”. Едно от тези изисквания е броят на отказите на визи на граждани от определена държава да е под 10% от всички молби. Това също е промяна, предишната цифра беше 3%. България в момента има 17% откази и е далече от целта. Има изискване и гражданите на кандидатките да спазват срока на пребиваване, за който са дошли в САЩ и да не остават да живеят и работят нелегално.