Това съобщиха от пресслужбата на полицията, предаде радио "Фокус" - Варна. Задържането на трафиканта е извършено за по-малко от 2 часа след установяването самоличността му, съобщи МВР. Това е Хасан Ахмед Хасан. По време на акцията под прикритие Хари, както той сам се е нарекъл, е бил накаран да повярва, че сенчест британски бизнесмен, на който криминалното му досие му забранява законно да осиновява деца, си търси бебе. Хари въобще не е питал какво ще стане с детето и казал, че то може да бъде прекарано във Великобритания чрез канали, който той е използвал в миналото, за да прекарва проститутки. За допълнително възнаграждение той би могъл лично да достави детето в Лондон.
Екипът на Би Би Си, който е организирал “ужилването”, е прекарал повече от месец във Варна, опитвайки се да убеди Хари да разкрие своята криминална дейност.
Би Би Си също е успяла да заснеме и някои от децата, които са били предлагани. Те са били довеждани от техни роднини или възрастни хора в улични кафенета и са имали ясна представа какво се е случвало около тях. Изглежда, че техните семейства са били съучастници, както няма и доказателства за това, че те са били насилвани. Някои от тях като причина за действията са изтъкнали неспособността си да се грижат за децата.
Разследването на ВВС за трафик на деца е тенденциозно, тъй като такава практика във Варна не съществува. Това заяви на специална пресконференция шефът на Окръжна дирекция полиция в морската столица комисар Веселин Петров. Хасан Хасан от с. Садово, известен и с името Хари Христов, бил емоционално провокиран от двама журналисти, представили се като помощници на бизнесмена. Мнимият богаташ дори посетил дом за сираци във варненския квартал Виница, където подарил на децата играчки и сладкиши. Англичанинът намерил за прекалено тромава процедурата по осиновяване в България и обещал на Хари 60 хил. евро, ако му намери дете от бедно семейство, склонно да се раздели с него. Самият Хасан щял да бъде подведен под отговорност, но само за скланяне на родители да продадат бебето си, заявиха от полицията.