Заместник-кметът на Перник с ресор "Строителство" Мирослав Стоицев ще бъде освободен от поста си, съобщиха от общинската администрация.

От Общината не коментираха какви са причините и мотивите, които са довели до решението за освобождаването на Стоицев.

Рокадата идва след като два дни проливните дъждове, които се изсипаха в Перник през уикенда, наводняваха улиците на града и предизвикаха вълна от недоволство в социалните мрежи. Хората наричат събитието "Перник Плава" и "Втората Венеция", отбелязва "За Перник".  Хората в града недоволстват от строителството и от ремонтите в Перник. В петък Владимиров публикува и гневен пост чрез своята фейсбук страница, че градът е под пелена от прах и обвини институциите, че го "тормозят" и се опитват да му отмъстят след като преди седмица водите на река Струма бяха оцветени. Според РИОСВ отговорността на замърсяването е на Община Перник и местното ВиК, които, според заключенията им, трябва да обяснят за тръбите по проекта за т. нар. "воден цигъл" на града, установени по коритото на дере при моста на гара "Разпределителна".

Преди месец, друга важна фигура от Община Перник бе уволнена от кмета Владимиров -  главната архитектка на града Христина Чангулева, след разкритие, че до коритото на река "Струма" и велоалеята на Перник ще се строи административен блок, припомня "За Перник" и прави връзка с уволнението на Стоицев. Според регионалната медия кметът Владимиров се отказва изцяло от неговите услуги и същият няма да бъде преназначен на по-нисък пост в общината.

Мирослав Стоицев, заедно с другия заместник-кмет на Перник Стефан Кръстев, станаха част от ръководния екип на кмета Станислав Владимиров още от началото на първия му мандат. През първия мандат Владимиров беше кмет от БСП, а за настоящия получи подкрепата на ГЕРБ.

"Категорично няма никаква драма около моето освобождаване от поста зам.-кмет по строителството в Перник", каза Мирослав Стоицев пред Perniknews.comе и поясни, че кметът взима трудното решение да се освободи от един от заместниците си.

Според него подобни кадрови промени са нещо нормално в живота, всеки избира какво да работи и в кой екип. И когато някой от този екип се изхаби е логично да бъде сменен.

"Всяки човек има някакъв лимит, всеки в един момент стига до един предел, до едно изхабяване. Едно напрежение, което се отразява не само на самия него, но и на най-близките му. Мисля, че свършихме изключително много и добра работа в моя ресор. И ще продължи да се работи все така успешно по изпълнение на многото проекти, които стоят пред града", обясни Стоицев.

Той изрази надежда да се намери негов заместник с достатъчно хъс за работа, защото не е лесно.

"Ще предам всичко, което трябва на заместника ми. Дали веднага ще се назначи титуляр или ще има временно някой да заеме мястото ми - ще стане ясно скоро. Аз винаги ще бъда зад Станислав Владимиров и ще помагам с каквото мога", каза още Мирослав Стоицев.

Инж. Мирослав Стоицев е на 49 години, роден и израснал в Перник. Средното си образование завършва в ПМГ "Христо Смирненски" - град Перник, а висшето си в Технически университет - София и Техническият университет в австрийската столица Виена със специалности "Машинен инженер" и "Транспортна техника и технологии". Владее немски, сърбохърватски и руски език. Стоицев е бил зам.-областен управител на област Перник и директор на териториалното поделение на Български пощи в област Перник. Работил е в редица големи строителни фирми като експерт по капитално строителство и ръководител автотранспорт, директор Дирекция "Механизация, автотранспорт и ремонтно звено" и други. Семеен с две деца.