Защо отказват животоспасяващи лекарства на онкоболен младеж?

През 2018 г. Димитър Щилиянов е диагностициран със "Сарком на Юинг" - вид рак на костите

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Я веднага всички "законотворци" да се впрегнат на работа -от тях зависи този млад човешки живот,че и други животи . Все пак освен правната страна на закона има и морална и етична .И на лекарите не им е лесно - да знаят,че може да се помогне, а някакви параграфи да пречат.Ето затова им плащаме на депутатите заплатите/и други неофициални такива/ ,за да помагат БЪРЗО на българите при такива ситуации.

За съжаление това е случай, за който има българска поговорка: "Удавник и за сламка се лови!" Очевидно за този вид рак няма адекватно лечение и лекарите се опитват да го третират с медикаменти, предназначени за други случаи. Няма лошо, но за целта трябва някой да разреши тази рискова операция. А ако се окаже фатално? Кой ще носи отговорност? Сложни са нещата, не само НЗОК е виновна. Просто, вместо 2 милиарда са изтребители, трябва да се насочат средства за изследвания и разработка на нови медикаменти. Обаче, няма да има комисионни!

Много крайни изказвания. Е и наши дядовци от войни на 27 години. А един от у не се е родил, след три дни. Не винете докторите. Добре че ги има, но и онколози над 60 и ще останат само три града онкология, дерматология. Помагат. От организъм до организъм има разлика. Някои просто са по издръжливи. Не пият, не пушат.. Късмет. Сега и бб ви виновен. Прекалява те. Дано се оправи, младо е. Оптимизъм малкия. Ще оздравее. Имай вяра. Ще се оправиш.

Ако е някои дете на политик и то от герб,веднага ще се намери.и закона ще се промени веднага.АКО.

Това е трагично, да знаеш, че има лек, но да ти откажат. Пожелавам успех на момчето, дано се намери решение.

Абе хора не разбрахте ли, че този вид терапия точно с тези медикаменти не е изпробана тук в България и никой лекар не иска да рискува. Еми ако стане нещо след това нали всички пишещи тук ще обвините лекаря, че той е виновен. Защо всички си мислят, че когато се разболи техен роднина едва ли не цялата здравна система трябва да бди над него...Най-слабото звено в нашата медицине са тези от бърза помощ и наскоро разбрах защо циганите ги бият. Иначе като влезеш в болница и тръгнеш по каналния ред нещата са що годе добре...

ОК - не са учили по учебниците на немските медици - съгласна съм. ОБАЧЕ! Момчето има документи от немска болница, има назначено лечение и мнение на медик, че с тези лекарства трябва да се лекува. Трябва да има начин да си внесе тези документи в НЗОК, да се събере комисия ли ще е, събрание ли ще е - там, някой на когото плащаме да тури една резолюция - ОДОБРЕНО ЛЕЧЕНИЕ и ако толкова ги е страх, че ако стане нещо лошо с момчето, да му дадат една декларация, че е съгласен и иска да се лекува ей точно така, както са казали докторите в Германия. Убедена съм, че това може да стане, стига да има желание - документи, подписи, печати, комисии и всичко...

У нас за никое заболяване досега целта на НЗОК не е била да го излекува! Та не виждате ли какви са ни "законите"!? Лекари и фармацевти са превърнати в счетоводители, които да напишат правилното в съответната кутийка, за да не им бъдат отказани парите. И това е всичко. Бланките са велики, важни и значими. А пациентите - да си гледат работата! Затова например в НЗОК всички са икономисти с връзки. И по закон имат право да проверяват медицинските специалисти какво са изписали, как са го изписали и дали било редно така да го напишат. Представяте ли си колко сме зле и в какъв дълбок сън сме като общество??

Колко не сте прави,лекарите в онко болниците са хора, които правят всичко по силите си , благодарение на тях много болни се радват на живот.

За съжаление здравеоопазването ни е под всякаква критика. Майка ми беше диагностицирана със сарком,минахме през деветте кръга на ада. Никой не ти обръща адекватно внимание,всички чакат да им платиш на черно освен направлението и избора на екип.Със лекарствата бяхме горе долу в същата безисходица като момчето и се наложи да теглим кредити за да се опитваме да я поддържаме,защото и в случай за човек на възраст над 50г.трудно някой ще се включи и за дарителска кампания,а и не е редно всички да се молим за помощ,има толкова много невинни ангелчета ,които са болни а държавата нехае.Къде ни е здравеоопазването,защо трябва освен мъката да се налага и да молим за средства за да можем да се лекуваме адекватно :-(

Та нима не може управителния съвет на касата да се събере и извънредно да разреши лечение ?? Или цената на този млад живот е достатъчно ниска в сравнение с причиненото безпокойство на управителния съвет ,а ??

Кога ще се приемат промените, когато това дете си отиде от този свят. Не безотговорни чиновници, а съдисти, отговарят за тези неща. Хора, които могат да бъдат сравнени с извергите от концентрационните лагери