2014 - най-горещата в историята на наблюденията

Съществуваха индикации още в началото на есента, че 2014-а ще бъде най-горещата от началото на метеонаблюденията. Те се оправдаха.

Обратно в новината

Коментари - 2014 - най-горещата в историята на наблюденията | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Никой нишо не казва за слънчевата активност?

АБСОЛЮТНИ ГЛУПОСТИ

Според SINOPTIK BG Весели празници!!!

Таман си турих зимните гуми, Емо Чолаков ме прекара...

Защо не казахте 90-та годена, бе копелета, че ще измислите "таван" та да не се осигурявам подобаващо. Щях да си кътам доходите и сега щях да си давам сам по 3000 лв пенсия. Но и нещастните цигани нямаше да взимат социални и болните нямаше да взимат инвалидни пенсии (за жалост). Ако една държава не се грижи за "дойните крави" и високо организираните, тя ще фалира отвсякъде. Не завиждайте, а мислете. Умните пак ще се оправят, но нещастните ще останат на улицата. Жалко, но факт. Уравновиловката никога няма да помогне на бедните (социалистическият подход го доказа). Този Делянчо, ако го извадиме от парламента, сигурно няма да изкара повече от 1000 лв.

Баце, май си за дефрагментация. Нещо лоши сектори даваш май.

приятелю, май си сбъркал темата на форума. Ставаше дума за темпеатурни промени... Виж там да се оправяш със старческата деменция...

Браво, каква интелктуална мощ само, разкри ме веднага! От друга страна си се изцепил в подкрепа на някакви тъпни! Ше може ли ментлния титан, който се крие в теб, да обясни този парадокс.

топло е, на мене ми цъфнаха кокиченцата :) .....

+++

Грешката е моя. Годината е 2010. Там където гледаш пише, че в Бургас е било -30. Ето ти по-свестна статистика: https://link/history/32002/2010/Sofia-Sofiya-grad-Bulgaria

гренландия не е била зелена а червена и пурпурна и е била цялата във многовековен лед ама идиотите са се заселили там и живели после измрели от замръзване ама след доста години?! но било локален феномен че е ледена а кръстена зелена за да привлича заселници на другите ледени земи не са се сетили да им сложат слънчеви имена.... абееее доста мътна история не че споря че трябва да се грижим за живота на планетата сега когато сме толкова мощен фактор

Как беше онзи лаф,че човек играе важна роля за промените в климата: толкова играе роля ,колкото да вземеш един леген с вода,да си натопиш пръстчето и да чакаш от неговата топлина да се стопли водата :)))))

Тази статия майтап ли е? Тази година се удавихме от дъждове и наводнения.Предишните години за цяло лято да валеше 4-5 пъти,а сега валя над 30 пъти и по с дни,а не за кратко време или час.Температурите бяха поносими да не кажа и перфектни.Нямаше ги кошмарните 35 градуса на сянка.

Само валежите да бяха по-малко, но на температури беше перфектно :)

обяснявам за неразбиращите-увеличените варежи са следствие на увеличението на температурата на земята понеже по-високата температура разтапя повече лед в замръзналите области на земята -полюси ледени шапки гренландия северните страни и др-и не само това но и води до повече изпаряване на вода от океаните и водните потоци-като следсвие тази изпарена вода започва по-бързо да циркулира в атмосферата и се изсипва някъде под формата на проливни дъждове -това е като да загрявате тенджера с вода на котлона -колкото повече загрявате толкова повече пара се образува, а водата намалява-всичко започва да ври и да клокочи все по-динамично и понеже парата от тенджерата отлита , но тук на земята тя се задържа в атмосферата и някъде се изсипва със страшна сила-все повече бури валежи мощни тайфуни и природни катаклизми , и тук не засягаме земетресенията , които също се увеличават като следствие на затоплянето и нарушения баланс на топлоотделяне от земната кора и под нея в посока атмосферата

Не, не е майтап. По-скоро дипломата ти от училище е майтап. Климатичните тенденции се определят на базата на това какво става на ЦЯЛАТА планета, а не какво става в твоето село. Освен ако нямаш някаква бетонна стена и бетонен таван и си имаш собствена атмосфера, която се подчинява на някакви си твои закони. Това, че не си имал 35 градуса лятото не променя факта, че зимите и есенните и пролетни сезони са по-топли от нормалното. Цялата тази работа рефлектира върху обемите на валежите, затоплянето на световния океан и т.н... Но... майтапи са това. Също като този, който ти е подписал дипломата за основно образование. Майтапчия.

Но пък лятото тази година беше прохладно и дъждовно - кеф :)

къде и в какво се съхранява информацията от последните 900 г. за да твърдите такова нещо?!?

познай де.

Недей да завиждаш, просто почети малко, но не проза, наблегни на естествените науки, дай си време, аъъ и може и да разбереш нещичко.

Това за последната инстанция го разбрахме-даваш тон на цялото човечество,явно. Ти сега ми отговори с кое си медицинско образование прецени аргументите ми като шизоидни брътвежи,както учтиво съм те помолил по-долу.

Аз па ш си продавам газ. Пука ми за климата. Като нещат европеиците атомни централи - ша горят моя газ.

Специално в БГ, основното влияние е по-скоро от Гълфстрийм.

Мхм....Гренладния означава Зелена земя, защо ли....явно, когато са я открили и кръстили е била зелена, пробелма със затоплянето се преекспонира малко, да...климата ще се промени, но общо взето голяма лъжа е че това е дело а човека, не че не оказваме влияние, оказваме, но затоплянето тук е със абсолючно същият процент както на Марс...так аи на луната на Юпитер: Титан, така че слънчевата активност е главен виновник за това Имало наводнения....хора мрели....ами като сме се нароили до 7 милиарда ще мрем, резонно е, само до преди 1 години сме били 1.2 милиарда

Доказателствената стойност на името на острова за това, което твърдите, е точно колкото тази на името на Злокучане, че в него има зли кучета. Не е изключено, но не е невъзможно и всички да са хрисими и дружелюбни.

През кой сезон са я открили. Всъщост да си чувал за гълфстрийм? Я ни информирай по колко дена в годината обокновенно има в Гренландия сняг.

Браво, колко си проникновен, веднага откри проблема, направо го закова. Сега трябва и да го решиш, можеш да започнеш редукция на населението от близките ти, накрая се тегли един в главата и ти - или смяташ, че трябва някой друг да умре - ти си кръгъл тъпак!

за пръв път виждам толкова ангажиран към темата модератор :)))

Просто прилежно си е написал урока.

Възможно е в твоя вигвам да са били други температурите!

прекарал съм се ! купих 15 кубика дърва за парното !

А ти за учтивост? Я ми кажи, как, с кое си медицинско образование, оцени мотивировките ми като "шизоидни брътвежи"? Питам, за да знам как да постъпя с принт-скрийна на дискусията, г-н служител в дир.бг,позволяващ си лични обиди към ползвател на услугите на сайта.

А може и обратното да стане - ледовете в Арктика и Гренландия се топят усилено, топлият Гълфстрийм спира и Европа се одървя от студ, за радост на Топлофикация, мамицата им.

Европа ще се одърви от студ от към Англия, Франция, Белгия и Германия. Нищо, ще им дадем убежище при нас, ще ги пуснем под наем и аренда, да видят и те кон боб яде ли :)

...чул те Господ...

не е това ,а просто атлантика им изяжда части от крайбрежието и влиза все по-навътре в сушата и им намаляват териториите все по-бързо вече е отнесъл няколко хотели и вилни селища а също и частни постройки

Цяло лято валя. Сега ми ги говорите едни глупости. На който му е горещо, да иде да се прегледа, дърти брантии такива.

ама в калифорния за малко да умрат от жажда... глоаблни истории

Е, тонът на статията точно като за истина от последна инстанция.

На фона на 4,5 милиарда години съществуване на планетата, не ми приказвайте за глобални затопляния и апокалипсис

бъркаш нещата планетата може да е съставена само от метан и отровни газове на планетата не й пука тя пак ще си е планета въпросът се свежда до подходяща за хората среда

Пак мафията с девиз 'глобално затопляне' се пънат. Не им ли писна вече. Няма общо научно мнение по въпроса за климата, та камо ли за влиянието на дейността на хората върху температурата. Метана от пръдните на динозаврите може и да са влияли на озоновия слой преди милиони години. Сега при условие, че жените не пърдят, а мъжете са доста по-дребни от тревопасните динозаври и почти не са останали едри животни освен тук таме в Африка, можем да спим спокойно :)

16 декември 2011 -13C. Информацията е публична.

Нещо повече - с много голяма вероятност, тя е най-горещата за поне 900-годишен период, когато по време на последния климатичен оптимум - Средновековният, теоретично има вероятност да е имало толкова топли години. Теоритично някой идиот трябва да е написал тази статия, защото вместо да се връща 900 години назад да си спомни 2011,2012 и 2017 г. за да разберем , че пролетта и лятото на 2014 г. са били едни отхладните и дъждовни.

Извинявам се имам предвид 2013 г. , а не 2017 г.Не съм екстрасенс да виждам в бъдещето.

Звучиш алогично,нали се сещаш, а в същото време обиждаш мен по-долу? Чувстваш ли се велик така?

Още не е късно да се поправят нещата но трябват незабавни действия. 1.Да се забрани сечта на гори за огрев. 2.За всяко отсечено дърво да се засаждат поне 10 нови. 3.Да се определи за всяка страна минимум 40% от териториятад да е горски фонд-в местата с подходящ климат 4.Да се въведът възобновяеми източници макар и скъпи и електроенергията да е само АЕЦ+възобновяеми-без нищо друго... 5.Да се организират места в океана с голямо количество зелени водорасли и да се регулира популацията им така че безопасно да се приводни излишносто CO2.

Само да те коригирам за процените... За всяко дърво предлагам 13 нови, а за всяка страна горският фонд да е поне 44%, а всички цигани да регулират популацията на водораслите в тихия океан..

Без лодки!

В следващите 2 години всички машини трябва да преминат на водород и електричество. Иначе тропичния пояс ще минава през Германия. Ще ходите на почивка в Швеция. :)

Яко, ще станем като Гърция :) ще гледаме маслинки и ще имаме излаз на 3 морета, защото водата ще стига до София :)

Глобално ли е,локално ли е-не знам,ама бързо се свиква с хубавото.Гив ми моор CO2 плииз-з-з-з-з...искам жега-а-а-а-а.

Ааа,ясно- който не е на мнението на Великия Модератор, бълва шизоиден бъртвеж,така ли? Разбрах,благодаря-ще го имам предвид.

Куку си си бе, влечуго) Не знам защо не те баннат направо :)

Правилно си се самоопределил и със снимка,и с име- няма нужда да те характеризира допълнително човек. Като ме баннат-ще ме баннат,какво толкова? Ако от това станат по-умни,нека.

Човек,който приема Библията за окончателна истина,както си писал ти по-долу,едва ли е адекватна последна инстанция под научна статия,не мислиш ли?

абе не всеки може да си приказва каквото иска но е факт че трябва да цапаме по-малко харчим прекалено много енергия цапаме прекалено китайците и индийците прекалиха много вече :))) време е индустриалната ера да премине в нещо по-интелигентно и ненатрапчиво

Върнете динозаврите, те ще ни оправят...

Айдееее, пак пропаганда от най-долнопробните, а лебедите дет' нищо не разбират (образование от медиите) се 'ф'ащат и дърдорят глупост след глупост. На некой лебед ако му кажеш, че на небето има 500 милиарда звезди 'ше ти повярва безпрекословно, но ако му кажеш, че пейката е боядисана веднага 'ше иде да я пипне. Тъпнята с 'глобалното затопляне' няма никаква научна основа, дори записите на температурите не потвърждават нищо, а те са от САЩ, същата САЩ, дето не иска да подпише Киотския протокол. Трябва да се страхуват тъпаците, за да плащат! СО2 бил опасен - абе нещастници, него го плюскат всички растения, ако го има в повече растителността ще се развие и ще го изяде само за една година - 2% СО2 нагоре = 5% повече листна маса. А водната пара, Н2О не е ли триатомен газ, да покрием 'сичките морета тогава.

Именно. Важното е да се плащат квотите и да се намила вече 2 десетилетия на хората по света,че само изродите,които искат да унищожат планетата,ядат месо и трябва да заменим телешкото с ГМО-соя.Откъде ще си набавим холестерол за хормоните и миелиновата обвивка на нервите- не се казва,ама карай, човекът бил плодояден по принцип.В същото време месото ни е направило по-умни и с по-голям мозък, ама нейсе,стига ни толкова акъл,викат от Вашингтон.

А да, и ако обичаш- не изтривай мои реплики към други форумчани, пълни с фактология и обяснения; от това няма да станеш по-умен,нито по-велик.

Към автора на статията - та предиколко години е започнало да се води наблюдение за времето и да се документира. Стига с тоя провокативни заглавия. Преди 900 години 5/4 от европейското население е било неграмотно, камо ли да се записват промените в климата.

абе те и динозаврите не са писали житие и битие ама

Мани ги тия тъпаци, най-старите записи са от щатите, некъде за около 150-тина години. Интерсно е, щатите са източника на данните за тая тъпня 'глобално затопляне', а не са подписали протокола от Киото. Прочети 'Състояние на страх' на Майкъл Крайтън, забавна е.

Не споря с цензори /модератори/ в дир.бг- под достойнството ми е. Порови се и ще намериш данни за това,което съм написал за СО2 и температурата. Колкото до закислението на кръвта- потърси за ефекта на Вериго-Бор,ако се интересуваш как в действителност дишаш.

"времето навън, заедно с ледниците в Арктика твърдят друго" Времето навън заедно с ледниците в Арктика няма как да твърдят, че CO2 е причината за топенето им. Но в CO2 като причина има много кинти. Много.

може и да досаждам ама кога гренландия (зелена земя) е получила името си сега е цялата в лед нямам крайно мнение по глобалното затопляне защото няма и как да имам но ...

Няма лошо,нека да е топла зимата,защото съм си спрял парното.При тези кожодери от топлофикация,само топла зима искам-нищо друго!

в подкрепа на това че може би преди 900 години температурата е била по-висока е фактът че статията определя тазгодишната температура като най-висока от 900 години а преди това??

7+ милиарда са множко. трябва да поизмрат някакси. Я с алумин, я с чугуний.

като любител фантаст в миналото още ми е останло малко увредено маниакално мислене и май ще се окаже че планетите не са най-доброто място за живеене гама лъчения от пулсари метеорити изригвания на вулкани земетресения слънчев вятър ...................... всичко тва може да ни избие за секунди трябва някакви кораби огромни да се правят и там...

Със сигурност това е далеч от обичайната зима, както беше и лятото. Последните 10 години зимата става по-мека. Струва ми се обаче, че причината не е глобалното затопляне, което е прекалено абстрактно пониятие. Преди 3 години, по това време, имаше цяла седмица или две с темперетури под -12, чак до -17!