Коментари - Връчиха акт на издателството, осъвременило "Под игото". Глобата е до 20 000 лв. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Кап. Иван К. Вазов, това е човека, предотвратил създаването на български наемнически корпус, който да воюва срещу Съветската армия по време на Втората световна война и както знаем няма не наказано добро. Лично Трайчо Костов подчертал с червено мастило името на Иван Киров Вазов в списъка на "смъртниците".

Вазов не е поетът Ботев, който човек поема с удоволствие, Вазов е сух графоман, труден за четене, особено 'Под игото' - безкрайна книга, която само слабоумни биха препоръчали да се изучава от деца. А ако мнението ми не ви харесва, запомнете, че вече в милата ни родина имаме едно нещо, наречено свобода на словото. Какво да направим? Да глобим ли и издателство Жанет-45, че го издадоха на шльокавица? Вие в кой свят живеете?

В момента съм грипозен и не ми е приятно, много ми е скучно дори да пия Аспирин, но нали искам да оздравея пия и се мръщя. Ако бях се имунизирал нямаше да е така. Разбра ли ме "Калинке". Вазов е ваксината която си пропуснал.

¯\_(ツ)_/¯

Не съм го пропуснал, просто никога не съм му се наслаждавал. И дори определени ваксини се приемат след определена възраст, докторе

Тогава, би трябвало да си разбрал, че живота не е само наслада, за някой неща трябва и да се потрудиш по-правилният (достойният) начин.

Издателство или Издевателство? Щом са го глобили, значи е второто.

Интересно ми е как преводачката би превела името на Иван СЕЛЯМСЪЗА на съвременен български език! защото селъмсъз, преведено буквално означава БЕЗ ПОЗДРАВ!!!

Това е много ценен турцизъм без който днешните деца ще бъдат ограбени! Не го превеждайте! Този турцизъм е част от националното богатство на речта ни на база която градим своята култура! Пазете българщината с всички турцизми в нейното минало!

Невежи, много от тъй наречените турцизми са всъщност персийски по произход а други, от Аварски, били сме част, от тази държава в известен период, след което се отделяме а по късно и покоряваме. И друго турският като език е съставен в 20 век. През 19 век се е говорел Османо-тюркски с много заемки от арабския, поради религията им.

До, момчето на дядо Сорос, казваш "Под игото" ти е скучно, прочети тогава „Видрица“, там има екшън, ще се изкефиш!

Няма да го прочете, комунистите на времето бяха забранили Вазов, за известно време, тези новите (неолиберали) сега пък го "превеждат". Същите вълци са, но с овчи кожи. Който се интересува кой са нека види, кои от произведенията му са отпаднали, все едно, че не ги е писал. Дядо Вазов все им е проблем, защото прави , от детето човек-българин а такива , като тези във "Византия" нихилисти. От чужбина им плащат добре, за това, трябва да им се отнеме Лиценза.

за последен път пиша.. защото трябва вие, дъртите чугунени глави да ме чуете... Не съм момче на Сорос.. даже не знам кой е тоя.. обаче знам друго.. вие четящите Вазов сте активното поколение, докарало тая държава до ниво кочина. От както е започнал тоя преход, на власт са идвали само престъпници. Да не би ние да ги избираме, да не би ние да поискахме да живеем в държава която няма никакво бъдеще. вие глупаци такива ни я натресохте.. че сме и виновни, че не ви играем по свирката. Ако съм на вас ще се скрия някъде и цял живот ще моля за прошка.. защото ни прогонвате от тук.. с мизерията, с беззаконието, с глупостите които ни карате да четем.. Учителката ни по литература ни каза, че в центъра на Букурещ, се руши ханът където се е разигравала епопеята с хъшовете.. истинският хан. Там е живял и писал Ботев.. и сега е в руини и чака да падне.. Що не се вземете в ръце, чички и лелки, като сте такива родолюбци, вземете и я реставрирайте.. ама не щете.. щото няма да имате после кинти за кисело мляко и кренвирши.. пък и те с пари. Имаме в клас, едно момче.. казва се Неждет. Един ден ни обясняваше колко добре живеят в Турция.. накрая завърши.. ако не драпахме да се освободим, сега и ние щяхме да живеем така. Щели сме били да говорим турски.. щото сега от трети клас, не учим немски и английски за да избягаме натам.. Мишки.. ей това сте дъртите.. много ви знае устата, наркомани сме щели да станем.. ама като се замисля, колелото се върти.. ако не избягаме навън, ще останем тук.. от наркоманите ще ви зависят пенсиите и цените.. пък вие си четете Вазов и Каравелов.. при глад помага...

Аха, Щерев ни е на гости! Не си на Сорос на Местан момчето си. Браво, машала ! И аз обвинявам, по-старите, от мен, за много неща, но не съм нихилист. Да обвиняваш тези преди тебе, че са чели Вазов и затова сега сме зле е тъпо. Всеки народ би се гордял с Фамилията Вазови. Прочети повече, за нея, няма да съжаляваш.

Следващото може да решите, че е в страни от темата, но не е. Помислете. Защо винаги се налага максималната глоба? Много е тъпо. Може да е малко над минималната. По 2 причини: 1. От малка глоба те боли и си търсиш грешките, когато платиш. Боли, но плащаш, нали?! 2. Голямата не плащаш, закриваш се, фалираш и изчезваш в невидимо-сиво-черното. Кой има полза от това, освен онези, които ще отчетат дейност? Дядо Вазов и Хайтов използват родопската дума "шибучица" за малка тънка пръчка, върбова клонка, с което да пришпориш магарето или да пратиш детето на училище/ТОВА НЕ ГО ЧЕТЕТЕ, НЕ Е ПОЛИТИЧЕСКИ и СОЦИАЛНО КОРЕКТНО, а хич даже не е по скандинавско-немска методика/ И все пак, шибучица, а не дебела дрянова тояга, нали? Аз съм един от първите, които ще искам оригинала на Вазов. Нещо повече- няма да си развалям рахатлъка и ще го чета, барабар с турцизмите, вместо превода му на съвременен език, който е направен или пак ще се прави на още по-съвременен. с всички сленгове и клишета. Защото Вазов "ме кефи", а преводачите му- НЕ! Заб. Но според мен една малка шибучица е достатъчна.... напр. 4725 лева! Ако им пернете 12 000 000 000 лева глоба, какво ще получите? НИЩО! Сгрешили- платили, край!

да се разиграе пиеска от "Радини вълнения" в училището на Вашето дете и Вие да бъдете в Изпитната комисия? Или пък Мунчо няма да умира, а ще учи в килийното? Или пък даже ще научи това : Нека носим йоще срама по челото, синила от бича, следи от теглото; нека спомен люти от дни на позор да висне кат облак в наший кръгозор; нека ни отрича исторйята, века, нека е трагично името ни; нека Беласица стара и новий Батак в миналото наше фърлят своя мрак; нека да ни сочат с присмехи обидни счупенте окови и дирите стидни по врата ни още от хомота стар; нека таз свобода да ни бъде дар! Нека. Но ний знаем, че в нашто недавно свети нещо ново, има нещо славно, що гордо разтупва нашите гърди и в нас чувства силни, големи плоди; защото там нейде навръх планината, що небето синьо крепи с рамената, издига се някой див, чутовен връх, покрит с бели кости и със кървав мъх на безсмъртен подвиг паметник огромен; защото в Балкана има един спомен, има едно име, що вечно живей и в нашта исторья кат легенда грей, едно име ново, голямо антично, като Термопили славно, безгранично, що отговор дава и смива срамът, и на клеветата строшава зъбът. О, Шипка!... Намерете си го сами........ /прочетето го с превод или без/

"Под Игото" е тъпа книга.. в цялото училище я прочетоха двама, трима.. скучна е и не искаме да я четем.. и филма не става.. тъп е. Добре, че в нета има съкратен вариянт.. на всяка глава по две три изречения.. може да се смели за половин час.. и не ми обяснявайте дъртите колко сте се кефили на тая книжка.. толкова са ви били възможностие.. айде да имахте по един смартфон, така ли щяхте да се забавлявате. И да уча в елитно училище.. и не няма да четем тъпотиите ви..

Нито да плачеш, нито да се смееш. До къде води криво разбраната Демокрация.

Учел бил в елитно училище- пише вариЯнт. Сигурно е същият висшист като оня по-долу. Не му омръзна да се прави на интересен. Хора, които по някакви техни лични причини не харесват българската история и литература, могат просто да емигрират, вместо да злобеят по форума с изблици за "дърти" и "панелни таласъми". Европа е отворена за тях.

Къв седмокласник си ти бе, чикиджио! Скапанан спермазоид си ти с мозък като аспирин! Ти си forever SOS!! Да ти кажа ли ,какво е това? Селянинът си остава селянин !! Айде ,бягай в кочината!!

Ти като те гледам си чел "Под Игото".. ей такива шибани боклуци като теб направиха от България кочина.. нали разбираш, че малоумник като теб и човек като мен не могат да живеят на едно място.. затова нашето поколение ще си вземе багажа, а ти ще останеш тук с дилемата баща ми циганина от горната махала ли е или циганина от долната.. веселата част е че и майка ти не знае отговора...

Мама, тате и спинцовките ще трябва да го пуснат? А, щом там ще намери щастието си седмокласникът- няма лошо! Ако междувременно разбира от физика, астрономия, география, история, фрактали, интеграли и др. - ОК! Може и да оцелее. Да се пръждосва! Но да не обижда, дъртите :)

Защото според мен не е редно да се случи. Ти обидено хлапе ли си? Когато аз съм имал смаргфон майка ти е била в детската градина, вероятно. И не, не учиш в елитно училище! Прекарваш си времето там и сам! Не се заблуждавай! Или училището не е "елитно" или ти не си за него и нищо не разбираш, защото " не си в час"?

Не е никакъв седмокласник, то се вижда, от тези, който трябва да си платят глобата е. "нали разбираш, че малоумник като теб и човек като мен не могат да живеят на едно място.. затова нашето поколение ще си вземе багажа" Това е целта на някой хора, да освободят територията, от българи, националният нихилизъм е един , от инструментите им. И комунистите на времето са забранили Вазов, за известно време, след което са се отказали, само са редуцирали произведенията му. Отпаднали са някой, направи справка кои. Тези новите либерали са пак същите вълци, но с овчи кожи. Вазов все им е проблем.

лъже мутровидните ченгесарски патриоти(отвратителна чуждица) изведнъж станаха големи родолюбци, а 30 години крадоха, грабеха, с контрабанда се занимаваха не помисляйки и за миг за "род и родина", докато мачкаха "мат'ряла. И сега изведнъж се усетиха, че то не остана вече "мат'рял" който да им пази имАнето и хоп - трябва да се вече "пейтриъти" ! Пишат на ГМО-азбука (същата адаптация като рома) нямаща абсолютни нищо общо с оригинала на кирила и методия. Даже до 9-и септември, тези лъже патриоти пишеха пак на по-различна азбука от сегашната! Смешници , сами сте, не ви ли е ясно!?!

ДА КОМЕНТИРАШ ВЕЛИЧИЯ ЧЕ СА НЕРАЗБРАНИ,И НЕ СА ТИ НУЖНИ ЗНАЙ ЧЕ МОЗЪКА ТИ Е КУХ

Вазов е един от строителите на съвременния български език-обогатява литератутата ни с прекрасни произведения от почти всички литературни жанрове! НЕ Е ЗЛЕ ДА ОБОГАТИМ ЕЗИКА СИ!

От 4 месеца се занимавам с един сайт който изглеждаше съмнителен, реших да пробвам тъй като не ми коства нищо. Миналата седмица изкарах 1287лв. След таксите и т. н. Доволен съм тъй като не губиш нищо. https://freebitco.in/?r=34541387

Барем да го беше превела на съвременен арменски! Така и синът ти, пък може би и съпругът ти, щяха да погледнат някоя страница! НародО си го е казАл: "Лаком гъз - кръв сере!"

_stankow

Виж ти, имало си закон за всичко. Само трябва някой да го приложи.

този закон?! Със сигурност НЕ е народа! не си питал народа (от чието име имаш наглостта да говориш)за НИТО ЕДИН "закано4, а значи това не е никакъв закон, а Своеволие на шепа разбойници!

Bije pazi slepo da progledne

Не ти се получава манипулацията да знаеш! Безводието е проблем, но не е по-голям проблем, от опростачването и оглупяването. И както се досещаш първото е в следствие на второто. Глупав народ , слаба държава са казали хората. Вазов може да е висока топка, за средното ниво, но то трябва да положи усилия за да се развива а не обратното. Да принизяваме Вазов, за да може средниста да го прочете. За да влезеш в епохата, около Освобождението трябва да влезеш в речника и това може само да те обогати.

Глупости. Кой днес ще чете “Под игото”? Няма кой ученик да го чете по желание, не защото е толкова трудно, а просто защото е скучно и защото има много по интересни съвременни книги, филми, интернет. Да не говорим, че тези остарели думи и турцизми са мъртъв език. Няма нужда от изкуствено съживяване на мъртъв език. Да си го изучават ако искат студентите българска филология. Аз съм магистър висшист. Не бих чел “Под игото”. Нямам си друга работа да тръгна да го чета.

Магистре, драги/а, Под игото не е четиво за университета, а за средния курс на образование. Висшист без богата обща култура е висшист другия път. А националната ти литература е основен елемент на общата ти култура. Висшист си ти, но само по документи. Но си упорит/а, като магаре на мост. Внимавай, прочее, да не си повишиш нивото, вредно е за твоето ментално спокойствие... лека

Всеки, който иска да научи истината, за времето, около Освобождението, от първо лице. Ти драги не си критерии, но не е чудно, че мислиш така. МО от доста време "произвежда", такива като теб. Някой ги определят, като безродници, за мен са просто загубени души.

Явно си "вишист", личи от думите ти. Но такива като теб превърнаха ИСТИНСКАТА ЛИТЕРАТУРА В ЧАЛГА. Чети булевардната литература, Криско, Азис, Стоичков и цялата тази ПОРНОГРАФИЯ, пък може и да поумнееш. Такива като теб сега чели Винету управляват България, кой знае може и ти да се вредиш. Няма нужда от Вазов, Ботев, Каравелов, Йовков, Елин Пелин, Захари Стоянов и.т.н. Да не говорим за Ремарк, Цвайг, Кронин, Хамсун, Хемингуей, тези сигурно са чалга изпълнители според г-н магистъра, вишист.

ТОЛКОВА ТИ Е АКЪЛА

100 ли ? Кви 100 бе? 100 цирия имаш в кухата ти лейка !!!!

той голям на ум не ще порасте! Това е положението! Не било интресно!?! А Рада, Боримечката...! Хахавец!

Някой да беше чувал в последните 5 или 10 години за Министерството на културата? Това министерство да е направило нещо значимо за България? Сега чухте - глобява жена за превод или адаптация - 20 000 лв. Благодаря ГЕРБ и ББ!!!

От филии с мас на суджуци...

За един превод да глобиш една жена 20 000 лв., а за изнасилване, грабеж на възрастни хора санкция няма. На английски и немски има различни адаптирани издания на съвременен съответно език на Шекспир, Оскар Уайлд, Гьоте, Нитше и т.н. за да е по-лесно да се разбере. Хайде кажете какво означава ако кажете на едно дете или един чужденец с добър български език: "Хляб или свинец" или "и прегърна майце си" - ми незнаете нали и ще потърсите забележка по-долу на страницата с обяснение. 20 000 лв. - ГЕРБ и ББ са изключително жестоки към обикновените хора. Трябва повече да ви възмущава члагата, имамма с шосетата, водата и въздуха, новите данъци и такси, липса на справедлив съд и честно избран прокорор. Ако вас ви глобят за идеи или виц за ББ с 20 000 лв. друга песен ще запеете...

Обикновените хора не издават Вазов в "превод".

Намерили да се заяждат с тази женица издала тази безобидна глупост, вместо с кризата с водата, въздуха, цените и така нататък. Това ли е най-големият ни проблем? Това е само за отклоняване на вниманието от съществените проблеми. А тези, които искат да горят книги, да закриват и прочее са напълно изкукуригали. 21 век сме, ало! Какви книги ще горите?

"В начало бе Словото". не оръжията, не парите, не властта, не манджата, не секса, не анархокомунизма...

В Бибилията става дума за Божието слово, не за всяко слово. Или нима за теб всяко слово е стойностно? Съжалявам, но най важно е да е разбираемо и да носи смисъл. Ако децата не могат да проумеят идеята, какъв е смисъла да го изучават? Аз самият го четох със зор, като ученик, а повечето ми съученици гледаха филма.

Сам си отговори, къде е проблема. Класа в който си го учил, може би е по-добре в по-горен клас да се учи.

Поредната глупост, която няма шанс за издържи в съда. Важното е да покажат, че може и да са ни бэркали в джобовете последните 10 години, но са "истински българи"

_stankow

Ще издържи. Законът е такъв. Съдът не отсъжда по казуса, а по закона.

А стига бе! А кой е поръчал гаврата с Вазов установихте ли ? А КОЙ е платил тази простотия ??!! щото ако това не сте направили, значи нищо не сте направили .... вероятно целенасочено

Не е трудно да се досети мислещият човек, кой плати и най-вече QUI BONO от това. Въпрос на информираност и интелигентност.

Да се закрие идзателството!

Да се отнеме лиценза, то само, ще си отиде, обратно там, от където са го пръкнали, какво име само " Византия", няма ли кой да им каже, че няма такава държава в изворите.

Даже комунистите навремето не си позволиха да "превеждат" Вазов. Тая е абсолютно безпардонно. Малко й е глобата.

Не знаеш, че през онези „45-години-стигат“ комунистите, както за краткост се изразяваш, коригираха не само Вазов, но и всички български класици - Ботев, Елин Пелин ... Яворов (за Македония) беше забранен през 50-те години, Йовков почти не се преподаваше, Народният театър по същото време бе престанал да се нарича Иван Вазов, романът Нова земя не се споменаваше, както и много стихотворения ... Срамота. А за езиковата реформа, при която бяха извадени, прогонени и хвърлени автентични букви от българската азбука, не ми се говори, толкова тежи този срам. Та въпросната Нели очевадно е "добре" възпитана по онова време, а се оказа и че има руска мущровка. Всичко е ясно.

а за какво ви е нашата или изобщо класическата в най-общ смисъл литература? с тия сложни изречения, трудни думи, богата образност, емоции, философия?... по-добре четете и размишлявайте върху "гениалната" фраза: Розата е роза е роза.../повторението е нарочно/. за какво ви е ренесансовото изкуство? наблягайте на комиксите, мангата, инсталациите от клозетни чинии и бидета с подписи, както и на абстрактното изкуство от две линии на тъмен или светъл фон /все тая/. за какво ви е моцарт? бетовен? шостакович? чайковски? владигеров? гершуин?елла? сачмо?... наблегнете на чалгата и на траш метъла и дъбхипхопа. за какво ви е да сте здрави и красиви? наблегнете на дрогата и илюзиите. за какво ви е чиста кожа? нарисувайте си 1000 татуса с острите игли. пробийте си ушите- и без това скоро ще оглушеете от слушалките на айфона, те няма да ви трябват ениуей. за какво ви е хуманизъм? -назад към племето или напред към киборгите- изберете си свободно. и така.

Приятелю, иронията ви е уместна и навременна, но онези с банките и техните слуги и организации отдавна действат по този проблем, правейки експерименти с Човечеството. Тъй като сега то е докарано до пълно видиотяване успехът им би бил възможен. Дано да не съм прав.

Хайде сега всички, които се пишете големи патриоти, с ръка на сърцето да си признаете честно, че сте чели романа само защото е задължителен!!! И вече почти нищо не помните от него, защото сте го чели тук-там и не сте го разбрали добре

Недей да прехвърляш своите собствени характеристики на останалите.

Отщя ми се от Вазов. Ако ще наказват за подобни експерименти, то по-здравословно и патриотично е да си спестим препълните с турцизми Вазов и писания.

От опит знам, че почти всички възмущаващи се от превода не могат да дадат правилен отговор дори на въпроса , какво точно значи думата "иго". Повечето мислят, че значи робство, всъщност първото значение е остен , хомот, преносното значение на робство или гнет придобива покрай романа. Интересно , че образователната система е умишлено така малоумна , че след 12 г в училище българинът не разбира дори думата робство , нейната многозначност и конкретното значение в историческата наука . Няма да коментирам подробно робствата , че ще взема да развалям бизнеса на пишман патриотите, които си докарват добри позиции с постоянни лакърдии на гърба на антиграмотния българин.

Как ще знаят какво е значението на думата РОБСТвО, когато постоянно живеят в робство - османското, фердинантското, комунистическото, демократичното... Това все са си робства, както и от лъдето и да ги погледнеш.

Пролебът е , че тази публицистична многозначност се набутва от малограмотните вагабонти и пропагандист в историческата наука, където робство не е многозначначна дума, а конкретно историческо понятие. В българската историография няма нито една научна статия или труд , която да разглежда българите в Османската империя като роби, просто никои сериозен историк не иска да се излага пред колегите. Обаче в учебниците по история изведнъж робство става водещо понятие в разрез със всякакви исторически изследвания. Така ученикът напълно се изключва досег със сериозната история, напълно му се обърква главата и става годен за всякаква пропаганда и манипулация.

До Том.. Вазов ясно е написал Иго е не е чак толкова сложно, да се разбере какво означава иго (под игото). Не се чете Вазов, затова знайни и незнайни историци се упражняват по темата Иго или Робство. Ако трябва да кажа, моето мнение, то е че Игото е по-лошо и от робството, защото да ти вземат невръстният 10 годишен син, от дома, за да го направят еничар, който след това да дойде и да те помохамеданчва, си е възможно най-голямата гавра.

Твърде меко и елементарно галене с перце под ухото е този акт. Тази сбъркана "преводачка" е за пандиза. А "изданието" да се изземе, да се струпа на клада пред Народното събрание и публично да се изгори.

Не съм фен на превода, но да се санкционират адаптирани издания е малоумно , репресивно и погрешно. Всички подобни материали популяризират книгата, въпрос на избор и капацитет е как ще получиш достъп до творбата, още повече , че никой не претендира , че това е оригиналът.Материали за по -лесно възприемане се издават в цял свят. Адаптираните издания не са нещо ново и у нас. През соца издаваха"Библиотека за ученика" със съкратени варианти на книгите, по тях се четяха например "Записките" на Захари , където имаше подбрани части от книгата, но никой не скачаше , че така се нарушава тъканта на оригинала. Тогава , както и сега беше трудно да накараш някой да прочете Под игото, пък и каквото и да било, на по интелигентните им изглеждаше фасулско, масово се четеше приключенска и фантастика , по-простите , които бяха мнозинство нищо не четяха и не четат. Задължителната литература е четяха няколко зубрачи , за да изпъкнат, другите научаваха от тях или от филма. 90 процента от сега възмутените не са чели "Под игото" , а на времето са стояли със завряна в чина глава да не ги питат нещо конкретно . От тази простотия се възползват школуваните в ДС професионални "патриоти" простаци , които създават истерии , за да се докопат до популярност , пост, пари, тераси. Историите с нищо не допринасят за промяна, пак няма да се чете , щото простотията у нас е успешна.

Така си беше, живата истина. Никой не го е чел тва подиго и изощ нищо от учебникарските произведения НЕ се четеше! назубряше се "анализа" на произведението от учебника, за да можеш да отговориш на "литературният въпрос" (ох как ги мразех тия литературни въпроси - тотална алабаистика, вместо да си поблъскам главата с книжката на Хенрих Дюдни "525 глабоблъсканици", правех "съчинение по тема") А сега още повече никой няма да ги чете. Така че това "освежаване" може да се каже, че е добре дошло...

Няма нужда да се обясняваш много, Браво, то ти личи от две думи само от това което си постнал тук как си учил и колко си чел.

Историите да се чете истериите.

90 процента от сега възмутените не са чели "Под игото" , а на времето са стояли със завряна в чина глава да не ги питат нещо конкретно ---- вЕрно е ... така си беше наистина ...ха ха... ама как ги знае нещата само...вярно е 1 към 1

Първо и най-важно е да се разбаре и уточни кой е финансирал изданието на тази госпожа ,едно издаване на книга е свързано с доста разходи ,нека се види кой е дал парите и поръчката ,частно лице ли е НПО ли е ...

Иго не е имало бре, не разбрахте ли. Даже и името не е точно на романа, трябва да го променят на "Терористите".

Аз пък ще изчакам "превода" и на издателство "Османлия" и тогава ще коментирам!

"Съгласен" съм. Ама както виждаш, ограничените първосигнални мозъчета не ти харесват коментара, което показва, че не са били и на лекциите за присъствието в училище.

Вече раязбрахме, че г-жа издателката е ограничена и не разбира закона. Сега ще разбере и разликата между това да си корпорация и едноличен търговец. ЕООД-то щеше да носи отговорност до размера на капитала си - 2 лв в повечето случаи, а ЕТ-то ще си плати глобата с цената на имуществото - такава, каквато я отсъди съдът. Разликата в регистрациите е около 100 лева между ЕТ и ООД, счетоводното обслужвате е същото.

_stankow

Нещо не сте наясно с уставния капитал. Присъдената санкция се изплаща независимо от вида на търговската регистрация ...

даже и в тази "омекотена" езикова адаптация, някой ще седне да го чете, както и до сега никой не го четеше. Обаче е похвален опита на издателството, да се опита да направи романа по-четяем и евентуално по -привлекателен за четене.

Що бе- романът си е супер- много интересен и с много красив език. Живописен. Не виждам, защо да се гази с патриотично байраци по езера и реки, а да не се чете един такъв роман. Нещо куца в образователния подход, според мен. и изобщо- във философията ни за нещата. Вазов, Елин Пелин, Йовков ипр. ипр.-това е страхотна литература. Е, няма криминален убиец, разкрит в последната глава, но то не пречи, надявам се.

И това е за да улесни днешните ученици? По тази логика да отпаднат ли всички трудни теми от програмата, да смятат само до 100 и да четат само съвременна литература? С това, че "никой не го чете" казвате, че учениците не учат. А това им е работата, да четат, каквото е задължително.

Издевателство "Пейзантия" пусна на пазара "Под присъствието"- нов литературен продукт от серията "Класически БГ романи- в 10 страници". За първите 10 клиенти има и награди- талончета за играта "Пирамида на глупостта" с моментални награди от до 10 ст! Побързайте!!!

Още не мога да разбера що за неадекватно мислене има "преводачката", да си помисли, че може просто ей така да осере класическо българско произведение ... Да беше питала някой адвокат, или дори сама да беше прочела ЗАПСП, нямаше да прави глупости. А, можеше просто да пусне нещо като помагало, което да е съпътства оригиналния роман. Четеш романа както е написан от Вазов, не разбираш някакви думи или изрази - гледаш в помагалото. Тогава дори щяха да я хвалят, че е помогнала на съвременните деца, че и възрастни да си обогатят речника си и същевременно да разберат по-добре оригиналния текст. А, тя наплякала една гротеска и ходи да се хвали ...

Малко им е ! Такова кощунство !! С какъв мозък въпросната " авторка " е решила, че това е нужно !! Не пипайте Патриарха на българската литература ! И в духа на стара традиция българска- Да й изсъхнат ръчичките !! И--- издателството да се закрие !!

На днешно време, хората почнаха на маймуни да се правят, само и само да изпъкнат в цирка наречен фейсбук. Да речеш, че не е можела да си завре чадър отзад и да се снима за фейсо, ама по-популярен ставаш с по-големи простотии и повече изпъкваш.

А защо на кирилица? Направо на маймуница трябваше да го преведе работната мома... хем с емотикончета така... Душички табуларазни.

който претендира,че е наследник на бг история ,т.е че е българин би трябвало да е чел или да прочете оригинала "Под ИГОТО ".има достатъчно речници и помагала,които ще му ОБОГАТЯТ културата .Всяко ново слово в речника ни ни прави по-богати и СВОБОДНИ !

Точно казано. Препоръчвам на всеки българин да прочете или поне докосне до : „Видрица“ Ведрица е ръкописна книга на българския революционер и общественик от края на 19 век поп Минчо Кънчев. Да усетите богатството на езика ни, това време със съвременни думи не може да се опише твърде беден е за това.

Драги-- не е " Ведрица " , а " Видрица " Нека се цитира точно !!

Прав си човек извинявам се.

Затвор трябва за тези БЕЗРОДНИЦИ и НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ !!!

Не е нужно, да се повтаряш. Защото олекваш.

пак някой го е предал! е па замисли се, ако все те "предават", дали в действителност не си за предване ?! то едва ли е случайно това, че все "предатели" виждаш ...проекцията никой не я отменял.

Затвор трябва за тези БЕЗРОДНИЦИ и НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ !!!

Почвам да се притеснявам, че доста хора са лудички. Какво като е направила някаква съвременна адаптация, която да се чете по лесно от тинейджъри? Аз "Под игото" не бих го чел нито адаптирано, нито цялото, но учениците се затрудняват. Който иска да си го купи в предния вариант. И какви са тези призиви за горене на книги? Каква е тази дивотия?

И с призиви и без призиви все тая. Както виждаш всичко е лаене по форумите, но както знаем кучетата лаят... Керванът си върви. Дали това „поругаване на тази светиня и национален символ“ ще бъде капката, която ще прелее чашата на търпението на българския патриот и той „ще хване сопата“? Някак си не ми се вярва.

млАкниг лОпако

ти изобщо не би чел, сладък. нито тийнейджърчетата, които слушат чалгица и само бичат щанги в джима биха... ама барем нещичко сериозно така, за едното мозъчно здраве, е добре да се попрочитва от време- на време. или викаш, от малки да ги оскотяваме, та като пораснат , съвсем да са дали фира? бива, що не.

Понякога нормалните изглеждат, като лудички, но само изглеждат, за такива, като теб, който се плъзгат по леда и не поглеждат по сериозно. Пусни си Хари Потър и не се занимавай не е за твоята главица, Дядо Вазов.

А тиража къде е? Министерство на културата ще го изземе ли и унищожи?

В нормална държава се отнема лиценза на издателството. Глобата не е решение на проблема. Посегнато е на Патриарха на българската литература. Когато сме имали тежки моменти в историята си народа се стичал под балкона на Дядо Вазов!

Опитах да споделя статията. Информират ме, че такъв материал не същестествува!?!?

Правилно, ама Сорос ще ги плати, споко!

с неговоия сорос, дето даже "соросоидите" не са го виждали.... луда работа!

Не са го виждали, но всеки месец са през сградата на фондация "Отровено Общество" за хонорарите си ... А, тоя (Сорос, де) обяви още $1 милиард за грантове и хонорари ...

Предатели и безродници !!!! Затвор трябва за тия !!!

Предатели !!! Не глоби а затвор за тия !!!

все "предатели" го предават, щото самият той е предаде Народа, като стана "собственик" на материалната база, че и претенции за собственост върху живота му има, че с лихва га захапал и неще да пуска, кучето му с куче -червено-кафяво!

Малка е глобата 200 000 лв. за тия мизерници !!!!

явно НЕ искат романът да беда четен от съвременната младеж, както не беше четен и навремето! А "адаптацията" на романа е именно опит, той да стане по-четяем и евентуално по интересен и привлекателен за младежта! явно искат романа да си остане като една бутикова "свещена" книга, която никой не отваря, но всички "знаят" какво пише в нея! Много изкривено, лицемерно псевдо-родолюбие!

Съвременната младеж да научи български! Защото по твоята логика излиза, че ние (на 60+) сме били по-умни от днешните ученици!?

"авторско право" и дума не може да става. "авторското право" се простира върху разпространението на даден продукт в оригинал, без съгласието на автора. Тук нямаме разпространение на "оригинало", а на негова "реплика", даже може да се каже, че е "кавър"-версия, за която е характерно, че прилича на оригинала, но не е оригинал.

Дребномислени псевдоадвокатски дрънканици и увъртаници...