Вносно е 90% от месото в България
Под 20% е българска суровина в произведените у нас месни продукти. Вносът за целия ЕС на меса е 82%, а за България той е 88-92%, без да е отчитан сивият сектор.
Обратно в новинатаКоментари - Вносно е 90% от месото в България | Днес.dir.bg
17-11-2017
20-11-2018
Коментари
Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:
1234 (нерегистриран)
Да приложат блестящата идея на Москов и да въведат пръстови идентификатори за всички заклани животни. Да видим тогава как ще краднат алчните лекари, опа, месопреработватели!
1234 (нерегистриран)
А относно агнешкото. Ще ядем вносни, защото българското охладено агнешко тръгва от 16 лева килото от производител/кланица. Румънското охладено тръгва от 10 лева килото от кланица до българската граница. Новозеландското замразено тръгва от 5.50 франко пристанище Варна.
Заблуда (нерегистриран)
"Вносът за целия ЕС на меса е 82%, а за България той е 88-92%, без да е отчитан сивият сектор." Това е малко подвеждащо. В България почти всичко е внос. Останалото е препакетиран внос. Вноса на месото е от Германия, Полша, Испания и други страни от ЕС. Но тези страни не внасят, защото очевидно си произвеждат сами и изнасят, така че ЕС не внася месо!
деер
Сега на кого да благодарим?
v (нерегистриран)
Картинката е още по-зле! До това ни доведе великата Демокрация!Не че комунизма беше добре ама поне се ядеше истинско месо и продукти! Щом ни докараха до там да купуваме китайски чесън и боб....заболя ме главата!
Това е от много години (нерегистриран)
Това новина ли е? Отивате в първия "български" магазин и гледате, че повечето стоки са вносни, а останалите са направени с вносни продукти. Запитайте се. Какво произвежда и изнася България и има ли местна икономика? И как после страната няма да е най-бедната в ЕС.
++ (нерегистриран)
Истинско, ако се добереш до него, другарю...
той (нерегистриран)
евтино аржентинско говеждо , за сметка на по качественото българско ????? това направо убива с простотията си ! та аржентинското е еталон за говеждо в цял свят , бе гове...до неуко!
Култура ми Янков (нерегистриран)
Не знам , за какъв ръст на ''икономиката'' в България говори всяко НОВО правителство , СЛЕД КАТО ИМАМЕ ВНОС НА СТОКИ ,.....''САМО'' 93% . Възможно ли е да има ДЪРЖАВА при такова производство , от 7 % ????????????????????????? Не познавам по света такава държава ,..... със 93 % ВНОС НА СТОКИ!?
gangnam style
И какво стана със онова 20годишно замразено месо,което хванаха преди години внос за България,изпапахме ли го,под формата на деликатеси:) И кои вериги продават такова???
36 (нерегистриран)
Да и това беше една от многото причини поради които влязохме в кошмарния еврогейски съюз - нищо да не произвеждаме и да бъдем пазари за боклуците на гейовете и така докато съвсем изчезнем. Дано Бог не допусне това да стане.
уточнение (нерегистриран)
Да живее сивият сектор! Удома ядем основно месо от сивия сектор: всеки месец ни доставят между 5-10 кг. телешко, пилешко или свински родно производство. Това, което в България се нарича "сив сектор", в Унгария, Словения, Полша и т.н. цивилизовани централноевропейски държави е квалифицирано като защитено родно производство и се продава на специални фермерски базари.
АБЕ (нерегистриран)
ква стана тя да оставим БГ ами великият ЕС който бил мега турбо качествен производител внасял 82 % от месото от страни извън ЕС.Малее.
Паисий
Аз така го разбирам: свалиха соца, разфирмироваха ТКЗС-тата, държавните ферми и птицекомбинати, щото това е лошо производтво и лоша икономика, и сега всичкото месо е внос. Да живее капитализма и глобализацията. И накрая човек се пита: А ние какво произвеждаме изобщо? Това ли е цъфтящата (пазарна) икономика, дето ни я обещаваха?
уточнение (нерегистриран)
Толкова сгодно се изхарчи, че вече се продава от него всеки ден под формата на кремвирши, шунка и т.н. рекламирани по ТВ от симпатични дечица.
Паисий
сетих се: произвеждаме емигранти!
m (нерегистриран)
Забавлявам се да слушам вой на некадърни български бизнесмени (животновъди, в случая). Какво слагат в саламите е отделен въпрос, но не може да се сърдиш на хората, че ядат евтино месо от чужбина. "Българите предпочитат евтиното аржентинско месо пред качественото българско"... Сравняваме май круши с ябълки, а това е НИСТИНА смешно, всеки знае, че Аржентина е най-големия производител на говеждо, а да наречеш "евтиното" аржентинско лошо е върха на тъпотията. А кой каза, че българското месо е хубаво??? Това, че е по-скъпо, не значи, че е по-хубаво... Тези хора работят с технологии отпреди 100 години, високата цена в резултат от НИСКАТА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, а не на нещо друго... докато това не се осъзнае, нашите животновъди ще бъдат винаги назад...
провал (нерегистриран)
равносилно е на пълно икономическо робство
3 (нерегистриран)
Това не е вярно и е написано подвеждащо. Всичкия внос в България е предимно от страни от ЕС, което нямаше как да се случи, ако тези страни внасяха.
Паисий
ти знаеш ли как се "произвежда" месото в Аржентина? По каква технология?
3 (нерегистриран)
Липсва дотация и държава, която да защитава интереса на българският производител.
уточнение (нерегистриран)
Аржентинското е от ГМО телета, отглеждани в малки клетки от раждането си по американски стандарт. Тези животни освен, че са със изменен геном, никога не са виждали майка си и не са ходили на дневна светлина. Те всъщност изобщо не ходят, затова е толкова крехко месото. Да ти е сладко, колега!
България днес (нерегистриран)
90% внос на стоки, 10% износ на хора.
да добавя (нерегистриран)
Фуражите, с които се хранят също са ГМО, а телетата се инжектират с хормон на растежа.
Мистър Х (нерегистриран)
Не яжте колбаси - от тях няма никаква полза, а само вреди. Освен това, трайните колбаси са и адски скъпи. Не яжте говеждо - българското е жилаво и за нищо не става, вносното е или скъпо, или старо. Взимайте си от време на време българско свинско - то поне се познава, както и български пилета без добавки. Това ви е напълно достатъчно, защото с месото по принцип не бива да се прекалява. И тогава подобни истерични новини ще бъдат без значение за вас.
Лошата Гърция (нерегистриран)
Отивате в Гърция. Отивате в магазин и ще видите, че повечето продукти са си местни гръцки, а не внос. Гръцки износ обаче има в България.
кравар (нерегистриран)
наи-голям добитък има в кремъл
vvvvvv (нерегистриран)
да но пък сега имаме избор ... да ядем лай... от жълта, червена или синя опаковка ...
Гурме майстор (нерегистриран)
Това от кога е новина ? . И децата знаят че на Българският пазар всичко е втора употреба автомобили , дрехи , храна . Просто гордият Български Европеец всички го третират като човек втора употреба , когато нещо е за изхвърляне то се пакетира в лъскава хартийка и стриктно се подрежда на рафтовете на "големите"инвеститори в големите хипермаркети . Които не вярва нека си купи свинска пържола от Сърбия и от хранителна верига по избор .
gangnam style
Внимавайте! Вода и боклуци в месото в хипермаркетите!/кошмарно видео/ месоДвукилограмовите едри пилeта в хипермаркетите, всъщност тежат 1400 грама, ако от тях се изтиска водата, разприказваха се бивши работници в големите вериги. Те лично ставали свидетели как пилето се инжектира с вода. Всеки купувач също може да види дупките по кожата на охладеното пернато. И даже ги е виждал, но не е направил връзката. Шунката пък, която трябва да е чисто месо, всъщност е само половината месо. Останалото е хитър начин да се увеличи грамажа особено на промоционалните продукти. Освен вода, там се инжектира и нишесте, за да не потече около продукта.месо1 Има специална машина, която се казва тублер и тя боцка не само пилета, но и свинско месо и малотрайни колбаси. Едно от нововъведенията е на колбасите да се инжектира течен пушек и те да бъдат обявени за пушени. Хем са по-тежки, хем по-примамливи като артикул. Големи далавери стават и с така нареченото овкусено месо. Това е продукт, който е на ръба на развалянето и би трябвало да се хвърли. Тогава в хирермаркетите се подхожда по няколко начина. Първият е месото да се оваля във всякакви подправки по възможност по-лютиви и по-миризливи, за да не се усети дъха на мърша. Затова овкусяването става с чесън, или с лют червен пипер, като се добавя и кетчуп. Другият начин е да се пратят на топлата витрина и там да се приготви от месото прясна храна за домовете. Третият е доста драстичен. Месото се изпира. Да, правилно четете, пере се. С вода и химикали, които отмиват миризмата и му придават свеж вид. Такова прано месо се познава по това, че тук-там е розово, тук-там червено. И понеже се примесва с пресни мръвки, е трудно да се определи коя е минала през пералнята и коя е годна за ядене. Бъдете бдителни, предупреждават бивши работници. Или купувайте от места, където сте сигурни, че търговците няма да ви излъжат и да ми пробутат мърша.
Мистър Y (нерегистриран)
А зеленчуци и плодове може ли да ядем, защото и те са внос? Всъщност, какво препоръчваш да ядем, което да не е внос?
кравар (нерегистриран)
ами върнете си соца и си гледаите живота, тогаз
хм, (нерегистриран)
изядохме нечии бракувани запаси от нечии държавни резерви. Лошото е, че този вид "изяждане" продължава и май никога няма да спре.
Паисий
Вносното е евтино.. .ама... го произвеждат по американска технология: В ЩАТИТЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ХОРМОНИ НА РАСТЕЖА при отглеждането на говедата. Говеждо, произведено в Щатите, е третирано с хормони, които са нездравословни и потенциално опасни при консумация. В САЩ производителите залагат на количеството, а не на качеството. Там производството е в огромни промишлени мащаби. Това е и една от причините за ПО-ЕВТИНОТО ГОВЕЖДО В ЩАТИТЕ В СРАВНЕНИЕ С ЕВРОПА. В САЩ всички животни изглежда са произведени от стандартизирана крава. Там по-голямата част от едрия рогат добитък прекарва само първите месеци на живота си във ферма, където се храни с трева. Оттам говедата се прехвърлят (понякога на хиляди километри), за да бъдат подложени на угояване. Американските крави носят чип зад ухото си, който отделя синтетичен хормон на растежа. С ХОРМОНИ СЕ ПЕСТЯТ ВРЕМЕ, СРЕДСТВА И СЕ ТРУПА МУСКУЛНА МАСА. Затова в САЩ кравите пристигат в депата за угояване тънки-тънки и два месеца по-късно те са вече културисти и имат три пъти по-голям обем...
робски условия на труд (нерегистриран)
Защо няма новина за количествата внос плодове, зеленчуци, млечни продукти, дрехи, техника и други стоки? Тогава нещата ще добият друга картина.
666 (нерегистриран)
Свободна конкуренция, друзя! Българите - клошарите на Европа. Следователно за българите определяща е цената, което означава, че ако не предложиш цена - гориш. Въобще не ме интересува от къде е мръвката, т.нар. родно производство по нищо не се отличава от вносното. Дори смятам, че вносното може и да е по-добро. Защо? Защото в БГ местниО бизнесмен гледа да спечели незабавно и в името на бързата печалба е готов на всичко, а на вън, за да си на пазара трябва да направиш име. Затова предпочитам западна стока пред родните боклуци, рекламирани като връх на сладоледа. Примери колкото искаш - Тандем, КЕН, Маджаров, Белла, Житница и т.н. Всички тези произвеждат ужасяващи гнусотии, но на какви цени продават... особено Маджара, нямам думу! Същото е и с млякото, българско масло например не купувам - не става. Виж немското или Президент е друга бира. Казах бира, българската е като немската, сякаш има спирт в нея, виж чешката и английската по са ми на вкус.
Набожен (нерегистриран)
Оти блажите? А, ваша си работа било. Ами правете опашки при докторята. И они са ора - сакат и те да блажат.
Мистър Х (нерегистриран)
Вземи си български домати от пазара - аз предпочитам от парниците около Кресна. Има достатъчно български лук, марули, краставици, тиквички, репички. През май и юни има достатъчно български ягоди и череши, през лятото - градински домати, праскови, пъпеши, дини..., през есента - грозде. Какво още искаш? По принцип, не е добре да се преяжда, та даже и с плодове и зеленчуци.
666 (нерегистриран)
Яж си кълновете секто и не се барай с месарите, да не станеш преждевременно тор за кълнове.
666 (нерегистриран)
О пресвета простития! Кой супермаркет ще боцка месото с вода бре? Това се прави от производителя, маркета само продава.
Паисий
има гръцки вериги - там 80-90% от стоките са гръцки. Но има и западни вериги (същите като у нас, да не им пиша имената) - там е като при нас, тоест съотношението е обратно. В малките магазини стоките са предимно гръцки.
someone
ами 20% ще е българското месо. то кои да го произвежда - останаха баби и дядовци на 90 години. никога не съм срещал нито един млад българин да се занимава с такова нещо.
3евзек
Дайте шанс на младите телета да правят кариера!
Балос и Мамата (нерегистриран)
Балос и Мамата: А бе кви са тия Свински дълги бедра, кажете, Молля ?
Паисий
нима няма внос на плодове и зеленчуци? полски ябълки, турски домати, моркови от майната си, холандски картофи .... а бе пълно е!
gangnam style
Има Има,там където са най големите промоции,и винаги са цените -50%сети ли се???
Български Трол (нерегистриран)
Честно казано. Без да обиждам никого, без да насаждам мнение. но всичко това е смешно. Някаква трагикомедия. Ревем, че сме енергийно зависими от руснаците . Но май ние нямаме нито един независим сектор. Нямаме избор купуваме самолети и техника от НАТО, (конкуренция нет :)). Купуваме електроника от Китай( конкуренция нет:)) Купуваме зарзават от Турция и Гърция (тоже конкуренция нет :)). Купуваме месо също от ЕС. А къде е българското? Искаме нещо да се случи, но някак не участваме в този процес.
gangnam style
Интересно е че Българина за Айфоня пари има,дори и да го изплаща две години по 100лв,а пари за качествена храна и месо пари няма,все гледа да набара във търговските вериги -50%намаление,или да гледа по касетки и рафтове за преоценено месо,и салами със червени етикети:)но за Айфоня пари има:)от глад умри,но гъзар бъди,това е Българският манталитет:)
Прав си (нерегистриран)
Каза българина.
Габровски (нерегистриран)
Е, че то и българското месо не е месо. Някой път като отида в магазина и искам да купя ХУБАВА луканка - няма. Като прочета на етикета на ДЕКЛАРИРАНИТЕ съставки и ми се изкривява физиономията. Добре че от време на време като отидем на село можем да ядем месо със сол... и никакви други добавки.
НАЙ
Подпорна стена се срути на магистрала "Струма", за колите въведоха обходен маршрут (снимки)
"Ако президентът на Република Сръбска обяви независимост от Босна, до час ще избухне война"
Съдбата на Сергей Шойгу изглежда се преобръща - понася удар в игрите за власт в Москва
Главнокомандващият украинската армия призна, че ситуацията на източния фронт се влошава
Руски дронове удариха хотел и корабостроителница в Николаев
Главнокомандващият украинската армия призна, че ситуацията на източния фронт се влошава
Борисов: След изборите преговори с ПП-ДБ може да има, но без Денков, Петков и Василев
Съдбата на Сергей Шойгу изглежда се преобръща - понася удар в игрите за власт в Москва
Василев и Петков: Борисов не е в положение да поставя условия, да се разкачи от Пеевски (видео)
"Ако президентът на Република Сръбска обяви независимост от Босна, до час ще избухне война"