Коментари - Трети ден туристи са блокирани над Перущица, продължава и издирването на баща и син под връх Ботев | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Само ненам какво търсят още след като бая преспи станаха и едва ли могат сега да ги открият:(((((((

на тази изкукуригала фейсбоклук майка да и се отнеме детето от социалните защото тя въпреки предупреждението за сняг и бури е изложила живота му на опасност!Можеше също да го заведе към връх Ботев по примера на онези "планинари" баща и син!

новинарии, почти успяхме да ги настигнете англичаните. При тях като духне вятър и паднат листа по влаковите линии, целият железопътен транспорт се парализира - паника хората не могат да отидат на работа. А недай си боже да валне малко сняг се обявява национално бедствено положение - фърчат медицински хеликотери и пожарни като в китайски мегаполис под карантина :)))

Хората, тръгнали в планината, в това време, трябва да имат отговорност - към себе си и към другите. Поне себе си за пазят, а не да създават проблеми на спасителите, защото това издирване е труд и пари .

Ще кажа че само опитни планинари могат да оцелеят при тези условия , но тези не са такива очевидно.

И то много опитни.След като спасителите трети ден правят ограничено издирване,заради лошото време.Поредица от груби грешки,водят до фаталност.

Опитни планинари едва ли щяха да тръгнат или да се загубят. Това все пак не са Хималаите.

Ще ги намерят, ама напролет, като се стопи снега … ако не са ги изяли вече мечките!

Са намерили заслон .Иначе двама българи по малко заради перфектнат ни държава!

държавята те е обула в цвички и те е пусналя по баирите във виелицата айде осъзнай се

Споделям вашето мнение.Ако държавата си беше на мястото това нямаше да е практика в наши дни

До всеки български гражданин трябва да има полицай, доктор, адвокат и поп. Да го пазат да не се убий нещо.

Ако депутатите мислят за хората

Какво са ти виновни депутатите? Не са ти назначили персонални полицай и поп ли?

А колко лесно щеше да бъде, ако Министър председателя на България в лицето на ББ, да беше поръчал 1 самолет по-малко и да беше взел два спасителни хеликоптера. Нямаше да се налага да се ангажират токова хора и техника, които струват пари на нас данъкоплатците. Какво небе ще ми пазите господа Министри - Борисов и Каракачанов, когато на земята не можете да осигурите сигурност на земята. Във Врачанския Балкан баща и син се издирват по методи от 17 век. и подобни случаи много през годините на вашето и предходни управления. Страшно ще стане, когато не Президент , а НАРОД снеме ДОВЕРИЕТО от властоимащите на деня!!! БОГ да пази народа!!!

То херикоптери има - ама те летят при определени условия

С тези пари можеше да налее малко акъл в главите на нЕкои българи.

Колко му е. Само трябваше спасителите да питат Гугъл и той щеше и карта да им даде. С кръстче, къде са нещастниците.

по-скоро да беше взел 16 вместо 8, или 8 ама от по-новите, които видя се, за други са по-евтини от нашия стар модел... подобни сделки се плащат от нас, а осигуряват политическиживот на мутрите в случая с Гусин Примера и физически

Твоята Тойота Корола 2020та, стар модел ли е?

Врачански Балкан и връх Ботев?! Как би помогнал хеликоптер при снеговалеж и виелица - в района на връх Ботев? Стъпвал ли сте на планина през зимата? Иначе да - трябва да има спасителни хеликоптери. Методите не са от 17-ти век. Локализирали са относително малък участък. Така е навсякъде по света при такива условия. Респект за спасителите!

Какво общо има връх Ботев с Врачанския Балкан?

Хан Паган, това е следващия идиот, който ще спасяваме в планината. Но като гледам познанията му българска география, мисля си че този тъпанар ще се загуби и в центъра на родното си село....

А и тези от групата които са ги зарязали не са никакви планинари. Ако видя, че няма как и трябва да изоставя някой, бих се разбрал с тях да не се отделят от маршрута за който се разберем, бих си олекотил багажа и с максимална скорост да ида до най-близкото място с хора и веднага да се обадя на ПСС. Да им обясня къде са точно и накъде вървят. А не съпругата/майката да се обажда. Може ли са да организират хората да идат да им помогнат. А и ПСС може би са щели да се организират по друг начин - не да събират 15 души да ги търсят в голям район, а да изпратят 2-3 максимално бързо.

Това е теорията, ама на практика като кажеш нещо на някъде и той ти се озъби, вземаш си шапката и го оставяш да се оправя както иска.

Едно време работих в пътно поддържане - тия машини искат много гориво - три дена да работят ще е доста разход. Добре е тези юнаци дето ходят да пият на майната си да си плащат сами сметката - хотел на 10 км от пътя посред зима в планината - няма проблем - държавата плаща

така е особено на тия дето им казват пътя е затворен те пак ..после реват че закъсали

Имат достатъчно храна, вода, ток. Обаче бедстват! И имат претенции! Много бавно били се придвижвали почистващите! А постоянните жители на откъснатите села не бедстват. Те не се и коментират, само ги споменават, между другото.

Не дай боже,да те хване виелица над 2000 метра.Да не виждаш 10-15 метра пред теб,да губиш всякаква ориентация,и ходенето да стане голяма тежест.Най-разумното е да спреш,да потърсиш заслон от вятъра край скали,да правиш бивак,някаква изолация от влага и студ,например найлон.Опитните туристи са усетили наближаващото лошо време и са побързали да се спасяват,изоставяйки ги.

да се спасят изосгавяйки ги..да ти имам опита

В такива ситуации говори инстинкта за самосъхранение,а не морал.За сведение,виж морала на изкачващите Еверест.

Мама мустара толкова много снег. Не си е работа. Напроллет нашите управляващи идиоти ще кажат, ча занаводненията отново им е виновна природата.Когато те управляват луди, настъпва апокалипсис.

Вие защо се имате за нещо повече от вашите управляващи?

Отишли на планина, ами нормално е да има сняг. Нали са в хижа, не са на студено или гладни. Обаче драма да сд прави. Като отиваш Януари, Февруари по планински хижи, може би трябва да очакваш подобно нещо...

Напротив, трябва не да очакваш или да чакаш, а да вземеш мерки да не се случи.

Който е гл страх от мечки да не ходи в гората. А там също и сняг натрйпва зимата... Нормално.

Човешката глупост може да е безгранична, чий го търсят по това време в планината, че е и с малко дете, седмици по-рано прогнозираха снеговалежи

Борисов е виновен. Не е направил планинската застраховка задължителна. Никой не им е длъжен на тези идиоти, да им спасява задниците.

"Четири села в Ловешко вече трето денонощие са без ток, а екипите на електроразпределителното дружество продължават да отстраняват авариите. В община Ловеч, където положението беше най-тежко, без ток са все още селата Хлебене, Соколово, Смочан и Босиня. В още няколко села обаче има отделни улици и абонати, които също нямат захранване, поясни пред БНР кметът Корнелия Маринова: "Казачево, Александрово, Дойренци, Радювене, Къкрина, Дренов. Не е нормално нито един човек да няма ток, това е проблем"."

Не Хлебене

Да се забрани ходенето в гората при лоши условия или да имат застраховка планинарите.

Планинар съм. По принцип планината винаги може да те изненада - време е и може да се промени рязко. Това което ме дразни е, че тези хора са получили втори шанс. Тръгнали са неподготвени и са стигнали. Защо е трябвало веднага да се връщат? Да бяха изчакали. Видели са каква е ситуацията. По маратонки в 1.5м сняг?!? Напълно безотговорно. Толкова много други варианти - да са комуникирали с ПСС/хижари, да са изчакали времето да се пооправи и да се разберат някой да ги посрещне... Язък

Гледах видеото на героя търсач на силни усещания, който е недоволен че не е дошъл хеликоптер да го спаси. Трябва да му дадат сметката за багера дето е тръгнал към него, шо да му плащат други простотията.

България 21 век... наваля няма и 20 санта сняг и половината държава блокира....

Нищо не е блокирало. Шепа хора в планината с всички необходими условия. Ще поизчакат някой и друг ден и ще се приберат.

що за идиоти, при подобна прогноза, да се правиш на велик планинар... хора погиват и в лятно време, а това на дискавъри с оцеляването е булшит..

Как няма да са блокирани, живеем в 18и век, няма високопроходима техника, камо ли хеликоптери,.....Джунглата на боко

Блокирани са от акъла си. Как всяка зима има такива , които хукват по пътищата в това време?

Явно никой не гледа прогнозите и не мисли в кой сезон се намира.

Бате Бойко каза - матряла.

Пет дни преди големия сняг по всички медии през половин час предупреждаваха за това. И какво правят "умните" българи, когато чуят тези предупреждения? Грабват си бебетата и децата и хукват по планини и паланки. После вие сте длъжни да ни спасявате, даже един вчера псува в централните новини, че не дошли да го спасяват и трябвало да седи в някаква хижа. Нивото на малоумие вече минава всякакви критични граници и на тези хора хич не им идва на акъл, нито им пука, че десетки спасители рискуват живота си да ги търсят и спасяват заради собствената им глупост.

Престъплението към планината винаги води след себе си наказание. Най-сурово се наказва глупостта на човеците, ама кой да помни...

ей, доживях да ти лепна +

Бае Ганя

Ашколсун!

Дано да намерят бащата и сина му му живи и здрави моля се за това.

За съжаление това няма как да стане, там горе има метър и половина сняг, три нощи няма как да изкарат на открито. Били са група, двамата са се отделили от групата - голяма грешка. Другата основна грешка е, че са тръгнали необорудвани за такъв преход в такова време. Жалко, но това са фактите и е хубаво другите авантюристи да си вземат поука. В планината дори през лятото ако замръкнеш може да умреш от студ, какво остава при тоя сняг.

Иван Петров

с малко повече акъл, повечко късмет и достатъчно храна и оборудване = палатка, спален чувал, брадва, нож, киприт, подпалки и канчета, ще оцелеят но това да тръгнеш при такива прогнози и да се делиш, е показател за липса на първия най-важен фактор акъла

Със сигурност ще ги намерят, но на кокал.

И аз се моля, но логиката показва, че вече почти няма надежда.