Трети ден 14 души души, сред които 8-годишно дете, са блокирани от снега в хотел в местността Върховръх над Перущица. Всички са добре - имат ток, вода и храна, но чакат  непроходим път до тях да бъде разчистен, предаде bTV.

Акцията по спасяването им бе затруднена и в петък се очакваше снегорин, който пристигна по-късно.

Остават  около 10 км за разчистване от пътя до хотела. Блокираните туристи са добре, имат храна и ток. Д

Верижната машина стигна до село Скобелево, където бяха блокирани от снега местните 36 жители. От почистващата фирма се надяват, че до обяд ще бъдат пробити оставащите километра и до хората в хотела.

Вчера доброволщи, оборудвани със снегоходки, са занесли лекарства на двама души. На този етап всички в хотела и вилите наоколо разполагат с достатъчно храна, увериха от община Родопи, която има ангажимент за почистването на пътя. Натрупалият сняг е около метър и половина, а на места има навявания до три метра.

Почистваща техника на АПИ вече е обработила републиканския път Храбрино-Лилково, а днес снегорин от община Родопи ще стигне и до хората в село Ситово.

В община Брацигово остава в сила частичното бедствено положение. Все още остават откъснати курортните селища "Атолука" и "Розовски вриз". За осигуряване на достъпа до тях беше осигурена тежка верижна техника-роторен снегорин и 25 тонов булдозер. Кметът на община Брацигово Надежда Казакова каза още:

"Пристигна тежката техника на "Асарел-Медет", тръгват нагоре. Днес трябва да стигнем до "Атолука" и "Розовски вриз", за да видим как ще вървят нещата. Няма засега бедстващи хора. Продължава разчистването на двуметровите преспи в Равногор, които затрудняват движението в селото. Възрастните хора са снабдени с лекарства и храни от първа необходимост".

В опасно време към върха

Продължава и издирването на двамата изчезнали баща и син в подножието на връх Ботев. Спасителните отряди вече потеглиха към планината. Двамата са в неизвестност от сряда следобед. За последно е проведен телефонен разговор между сина и майка му. Техни близки разказаха, че двамата са имали подходящи обувки, раници и одеяла, но не е ясно какво са взели със себе си към върха. Колата им е заключена, а майката няма ключ.

Директора на ПСС Емил Нешев заяви, че имат точка на ориентир, която определя местност с 3 км радиус.

"Работим като за това, че има шанс, а оттук нататък какво ще се случи...", обясни той.

Вчера в местността Параджика беше намерен челник. Близки обясниха, че той не е принадлежал на издирваните. От ПСС са сигурни, че фенерът е принадлежал на единия от тях. Има опасност от лавини, но хората са инструктирани.

Бедстващи села в Ловешко и Плевенско

Четири села в Ловешко вече трето денонощие са без ток, а екипите на електроразпределителното дружество продължават да отстраняват авариите.  В община Ловеч, където положението беше най-тежко, без ток са все още селата Хлебене, Соколово, Смочан и Босиня. В още няколко села обаче има отделни улици и абонати, които също нямат захранване, поясни пред БНР кметът Корнелия Маринова: "Казачево, Александрово, Дойренци, Радювене, Къкрина, Дренов. Не е нормално нито един човек да няма ток, това е проблем".

Маринова допълни, че вече е възстановено водоподаването във всички села в общината с изключение на село Прелом, където е осигурена водоноска.

Бойко Чавдаров от ЧЕЗ разпределение допълни, че без ток са и пет села в община Угърчин.

"Локализирани са участъци в трудно достъпни планински райони. Екипите са насочени там, а и ще направим всичко възможно в рамките на няколко часа да възстановим захранването и в тези населени места. В Тетевен и Троян всички населени места са с възстановено електрозахранване. Има единични сигнали, по които работят аварийни екипи на място. Екипите ни ще бъдат на терен, докато не възстановим електрозахранването и на последния абонат в най-онтдалечената точка.

От електроразпределителното дружество ЧЕЗ уверяват, че до 13 ч. се очаква да бъде възстановено електроснабдяването в селищата в общините Плевен, Белене, Пордим, Бяла Слатина, Мездра, Роман, Правец и Своге.

Мъгла и снеговалеж налагат ограничения на движението по пътищата

Все още пътища в област Разград са непроходими заради снегонавявания. Десетки машини обработват заснежените и заледени участъци със сол и луга. В района на силистренското село Богорово, на пътя Силистра - Добрич, се използва обходен маршрут през село Войново.

В Шуменско и Търговищко всички настилки от републиканската пътна мрежа са обработени. Ришкият и Котленският проход са отворени.

Мъгла ограничава видимостта до 20 метра от 27-и до 37-и километър на магистрала "Хемус" в област София. До 50 метра е видимостта в района на прохода "Петрохан". Заради обилен снеговалеж е спряно движението на превозни средства с маса над 3 и половина тона по пътя Батак - Доспат.

Ограничава се движението на превозни средства над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през прохода "Превала", в общините Доспат, Борино и Девин, както и по пътищата втори и трети клас в област Търговище поради снеговалеж и снегопочистване.