Пускат само изгодните енергийни проекти

По време на предстоящите разговори в България с руския енергиен министър Сергей Шматко ще бъде заявено очакването да има икономическа полза за страната ни от съвместните проекти, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в отговор на журналистически въпрос, предаде БТА.

Обратно в новината

Коментари - Пускат само изгодните енергийни проекти | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Очевидно не си наясно защо в началото на 90-те България беше заприличала на дискотека и то при положение,че в Козлодуй работеха и 6-те реактора. Но не защото бяха държавни,а въпреки това. Горе-долу по същото време и в подкрепа на несполучилата от първи път т.н. цветна /синя/ революция беше организирано и пресъхването на крановете за вода в Столицата,а също и спирането на обществения транспорт. Освен това,заявлението ти,че тенденцията е енергетиката да се либерализира в Европа съвсем не отговаря на истината. Западът успя най-после да види,че прекомерната либерализация доведе до световна криза и понастоящем там,даже и в САЩ най-вече, засилват регулиращите функции на държавата. Стана им ясно,че свободните пазарни отношения не са панацея за излизане от кризата,а точно обратното - повече я задълбочават. Понастоящем е в ход масирана държавна намеса под формата на огромни финансови вливания в стуктуроопределящи отрасли,а даже и тяхната национализация. А заявлението ти,че е правилно пазарът да определя цената на тока, а не държавата просто е некоректно,защото се касае за монопол върху електропроизводствот С други думи,потребителите на ток няма да имат избор - просто няма да има друг прозводител,с по-изгодна оферта,към който да се пренасочат. И в момента /даже и при наличие на някакво държавно регулиране на цените/ сме адски недоволни от ЧЕЗ,но нямаме друг избор. А колкото до 4-те реактора на АЕЦ Козлодуй - те бяха затворени не от международния контролен орган по безопасността на АЕЦ,а въпреки неговото становище,а то беше,че централата е напълно безопасна. Но чиновниците в ЕС и в нашето правителство тогава,обслужващи предимно френски енергийни интереси,не се съобразиха с тази експертна оценка и ни наложиха политическото решение те да бъдат затворени. Не вярвам да си забравил,как по времето на предприсъединителния ни период Меглена Куневаа и тези преди нея сладко ни увещаваха от екрана на телевизора,че затварянето на реакторите не е задължително условие за приемането ни в ЕС, но за да бъде затворена глава Енергетика по-бързо и да се премине към други глави в преговорнишя процес,видите ли,дай сега да се съгласим с това искане,пък после винаги ще сме имали възможност да я открием за преразглеждане отново! Цинична лъжа и заблуда на българския народ,с огромни негативни последствия за страната,за което на никой не беше потърсена сметка! Никой не ни е крив,като сме толкова късопаметни...

До кога МЕГАЛОМАНСКИ ПРОЕКТИ? Нямаме улици, тротоарите са в окаяно състояние, пътищата са разбити и взимат много жертви, болниците се рушат, училищащата приличат на бомбардирани, песове вият нощем, бантити ни грабят и убиват абсолютно безнаказано - до кога?

Правилно, за Белене - частни инвеститори, никакви държавни гаранции и никакъв ангажимент за изкупуване на енергия. Да си направят централата и да продават тока на борсата, ако са тъпанари, тока ще е скъп и никой няма да го купува, но от това няма да страда българския данъкоплатец.

Енергетиката щяла да се либерализира. Що за глупости. Когато видиш французите да си разпродадат на частни лица 58-те АЕЦ, ела да ни се похвалиш. Да не са луди или тотално тъпи. И една не дават.

Направи си труда да прочетеш малко от коментарите. на глупостите ти вче е отговорено. А аргуметите са убийствени никакви.

пускат най-изгодните за Бойко и крадците около него-народа да мре!!!!

Проектът Бургас - Александропулис не е нито български или руски. Това е прокт отпреди 25 години на БРИТИШ ПЕТРОЛИУМ, като най къс път на петрола до ЕВРОПА!!!

Защо не кажете нещо за вредните емисии и колко ни струва и ще ни струва еленергията от Марица-Изток 1,2,3,4 и т.н.А за екологията и чистия въздух в Тракия защо не кажете. Още при Живков честни Българи се противапоставяха на загробването на зеленчуковата градина на България, на прекрасното тракийско поле и превръщането му в една огромна прашна яма.Да вадиш кал,да я обогатяваш и да я гориш е престъпление срещу България и в частност срещу тракийците.Защо зелените ги няма там,а пречат на изграждането на магистрала заради мечките/не че и те не са важни/,на завод за боклук/в самата Виена е този,който беше за пример на голямата уста Б.Б./

Какво значи изгоден проект? АЕЦ-а дори и да струва 10 млрд. лв, е с проектна работоспособност 60 ГОДИНИ !!! Не забравяйте, че цената на тока е определяща за останалата икономика, защото в ценообразуването на всичко участва и цената на тока! Ако АЕЦ-а е частна, ще стане като със ЕВН, ЕОН и ЧЕЗ - ще правят каквото си искат, ЧЕЗ дори не се съобразиха с решение на държавния орган, който трябва да ги контролира ?!?! А по въпроса за цената на газпровода и петролопровода е ясно - Костов се правеше на мъж на времето пред Русия, и Син Поток мина по дъното на Черно Море, а българите загубиха (и губят) милиони долари всеки месец!!

Точно Анджи, много точно. Само дето ни трябва и политици, които да мислят за България, а не за джоба си. Не за друго, а за това, че това трябва да им е работата.

За гърците проектите за газа и петрола са добри,защото получават повече и не зависят от Турция.Аецът не е добър,защото и те ще правят АЕЦ.За турците нашите проекти не са добри,защото ако ние се откажем ,тръбите за Европа ще минат през Турция,а те знаят има ли смисъл кранчето да е при теб и при намаляне на световните запаси от енергоресурси през страната да минават повече тръби.И те ще правят АЕЦ с 4/четири/ руски реактора.Даже бързат да направят двата в най кратки срокове. За САЩ нашите проекти не са добри,защото с тях Европа ще получава повече ресурси по различни пътища, За Европа са добри защота няма да зависи от разни мекерета в Украйна и Полша/затова и Северен поток е приоритетен за Зап Европа.За проамериканските будали и измекяри проектите са изначално лоши, защото са свързани с Русия.А за продажниците са добри само тези проекти,от които могат да лапат.Другите са лоши.

Енергийните проекти са изгодни за България,това го потвърждават и от ЕС/ФранцияиГермания/ Румъния и от Турция .Но са иэгодни за България САМО ако са държавни.Ако са частни,особено АЕЦ-ът да си го правят където си искат,защото ако българската държава не може да контролира цената на тока, а и условията на безопасност в централата,за какво ни и атомна частна бомба в двора.Ние видяхме и виждаме какво става с частната енергопреносна мрежа.Кой ни гарантира по добри договори и контрол над частниците? Б.Б. ли? Нали като кмет искаше да контролира ЧЕЗ? Сега като стана мин.-председател защо не ги контролира?В Горубляне мига като през осемдесетте години и тогава поне се знаеше кога ще загасне а сега ни прецакват елуредите постоянно.

Ама, моля ви се, това да не е Женския пазар - ами, ще видим, може по-после, ако това, онова. Още малко ще потраят руснаците и айде, друм. И от север, и от юг чакат само това. Щото те не са толкова умни, румънците и турците, нали? Хитрата стврака - с двата крака...

А до сега се е очаквало да приемаме неизгодни за страната проекти ли?! Много любопитно.

В дипломацията се говори по този начин, а на пазара - по друг. В превод на неразбралите министъра това означава: да, щом считате, че централата е изгодна намерете си инвеститор, направете си я, но без нас. ЯА плямплата във форума, които се лигавят, колко много е изгодна централата, да вземат да си направят едно АД, да излязат на борсата, да си съберат каптал от еднаквомислещите и да си поемат риска за начинанието. Аз за себе си и децата си съм взел решение! Някой като реши да загуби пари, нищо не може да го спре.

Кои са най-изгодните, кои...? Чакаме да ни кажат, щото ние не смеем, пък и не можем да сметнем две и две.

Това министърче няма ли да възложи на някой по-подготвен от него да му направи анализ за положението в Украйна и как ще трябва да се доставя газ през следващата година. Ако чака само изгода от руснаците - ние сме замръзнали през зимата!!! Що се отнася до помощта на ЕС - на Украйна за газ ЕС дава само 300 млн. Е. Един млрд и 400 млн Е дава обаче на своите (западни) фирми да изградят системи в Украйна за безопасност на газопреносната мрежа!!! Но Украйна каза следното: напълнили сме си находищана за газ за през зимата, ЕС и България да се спасяват сами!!!

До форумните дрънкала. Дори 6 милиарда евро не са изгодни за страната, която ще ги изплаща десетилетия. ПС: Ако още някой не е разбал, Станишко загуби изборите още преди два месеца, точно поради некадърността, крадливостта и гьонсуратлъка си. А Елена това и чакаше, та и тя му би шута. Абе не е лесно да си от Бьесьепье понастоящем, само по форумите да се крепиш...

Не ти ли става ясно, че българското правителство не желае да се ангажира с атомната централа и руската тръба, щото са крайно неизгодни за България? И че увъртанията са просто дипломатичен начин да се отговори НЕ или да се отложи решението за по-добри времена? Ама моля Ви се - това с централата си е На гол корем чифте пищови. Я да си видим пътищата, железниците, селското стопанство, спрените недовършени язовири и какво ли още не и тогава да забиваме милиарди в атомни централи. Айде моля Ви се.....

А КЪДЕ Е РЕСОРНАТА ЗАМ. МИН. НА ЕНЕРГЕТИКАТА ДА ЧУЕМ И НЕЙНО СТАНОВИЩЕ, ДАЛИ НЕ ТРЯБВА НЕИЗГОДНИ ПРОЕКТИ ДА СЕ ПУСКАТ ?

ясно е, че ще пуснат само изгодните проекти, ама изгодни за кого? за ББ и шайка или за България?

Ало герберите, има ли кой от вас да каже кое е изгодно и кое не е. Такива недорасляци досега България не е имала.

че са 10 млрд твърдят не наште галоши начело с пожарната, ами Франсатом....щото после тяхната щ ее 20 млрд ...ама ще е гербова и ще е много полезна нали?

е те га са по-скоро политичекси най много ТТ да духне борша друго не се очаква...май втори път сме на сватба без х.й

някой от това правителство ще каже нещо ясно? Стига с тези локуми и празнодумие. Явно е, че са неподготвени и са като пиле в кълчища, ама да си наемат експерти-съветници тогава.

моля препрочитайте си изказванията от близките дни .много си противоречите.ту сте за русия и нейните проекти ту срущу тези проекти.не е красиво

Ако турците успеят да договорят с руснаците Южен поток и петролопровод,чистат природа ще им е само бонус,а стратегическите им плюсове ще са много,а не само червена точка за влизане в Европа.Ще натрият носа и на САЩ за това ,че не ги зачетоха преди време за Саддам и Ирак . Щатите им запалиха задника като дадоха възможност на кюрдите да надигнат глава и да искат не само автономия,за каквато можеха преди да мечтаят,ами и за собствена държава ,обединяваща кюрдите в турция ,Ирак и Иран.Те вече почти я имат в Ирак и оттам палят задника на Турция,а сигурно и вна Иран/но за там информация почти няма/. А когато държавата в България може не само да каже,но и да накаже,тогава да се сравнявваме с ъс Западна Европа и частниците там.Защото частниците действат там така,както знаем не защощо те са такива джентълмени,а защото са принудени от закона.При действия на електроразпределител дружества в собствените им страни ,каквито те извършват в България,ще бъдат така наказани,че свят ще им се завие,а няма както Шушулов ,да им се молят години наред.А при Живков тока мигаше по други причини и всички по възрастни форумци знаят защо.И напрежението не беше в амплитудата от 100- 380 волта,а спираше и тръгваше.А не като акъла на някои сега.Полудяват като чуят Русия.Нещо,което и в Германия и Полша го няма.А на будалите ще им съобщя,че и по време на войната в Южна Осетия грузия си плащаше за газа,който получаваше,макар и част от него да отиваше в същата тази Южна Осетия ,а оттам никой не се и сещаше да го плаща.Та грузинците плащаха и за чуждо потребление на газ,който се водеше на тяхна сметка,а суверенна Украйна крадеше газ и не плащаше, а накрая и затвори тръбата,а мръзнахме всички след Украйна по тръбата.Зап.Европейц го разбраха и сега даже и даватпо малко пари на украинците да си плащат газта,за да може хохлите/украинците да не им скоят пак миналогодишния номер,но в България още не са го разбрали някои или им плащат да не го разбират/ако и пари не получават са си луди за връзване/.