Ройтерс тълкува казаното от Трайков като възможност България да поиска икономически облаги от Москва, за да потвърди своя ангажимент към подкрепяните от Русия големи енергийно проекти.
Всичко това обаче трябва да се постави в широк общоевропейски контекст, който да осигурява сигурността на доставките и сигурността на снабдяването с електроенергия като свързан отрасъл, допълни министърът, цитиран от БТА.
Министър Трайков посочи, че по време на предстоящите разговори ще бъде посочено, че България вижда голям потенциал в проектите, които осъществява съвместно с Русия, защото руската държава е много важен партньор за страната ни.
Министърът каза, че не очаква предстоящите разговори с руския му колега да са експертни, а да са по-скоро политически. По време на разговорите с министър Шматко очакваме да се запознаем, да изчистим недоразуменията и да споделим планове за бъдещето и вижданията си по проектите, допълни Трайков. Той информира, че експертите подготвят нашите позиции. Такива има, имало е в миналото, сега и ние ще работим с тях, аз съм български министър и изхождам от интересите на България, допълни той.
В отговор на въпрос дали има нови руски претенции, министърът каза, че след като не е имал среща с руската страна, е невъзможно да са ни поставили нови претенции и посочи, че не знае дали претенциите им са същите. Попитан какви са условията на руската страна по газовите договорености, министърът каза, че те ще бъдат чути на експертно ниво и уточни, че до момента не са водени преговори. Министърът каза, че при преговорен процес винаги има претенции и от двете страни и това не трябва да се драматизира, защото това е начин да се стигне до някакво решение.
В отговор на въпрос дали министърът се е срещал с ръководителя на "Атомстройекспорт", избран за строител на АЕЦ "Белене", Трайков каза, че не се е срещал с него и не знае дали той е в България и допълни, че не е информиран дали с него са водили разговори други членове на българското правителство. Помолен да коментира икономическия доклад, изготвен за президента Георги Първанов, министър Трайков каза, че ако действително има предложения за премахване на плоския данък, то това е лошо решение.
По-рано днес Трайков заяви, че на проекта за трябва да се даде шанс, но затова не трябва да бъде ангажиран българският данъкоплатец.