Светият синод отговори на КС има ли понятието "пол" друг смисъл, освен биологичен

Ново разбиране би означавало въвеждането на нов дискриминационен критерий, а мнозинството български граждани са против, се казва в писмо, подписано от патриарха

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Явно юристи, а не богослови са писали текста под който патриарха си е сложил подписа. То не бе правна мисъл и практика на КС, то не бе цитати от Сталев. Какво ли биха отговорили богословите (ако има все още останали такива в Св.Синод), ако въпросът беше зададен дали душата на човек има пол, или дали небесните войнства и селенията на праведните имат пол, или дали първородния грях е свързан с пола, или дали Господ е създал мъжът и жената само за да се плодят, или дали понятието за любов в християнството е свързано с пола на човек?

Интересно как Светият синод би коментирал хермафродитите, които имат полови белези и на двата пола. Също интерсекс хората, които имат полови белези на обратния пол, от който са генетично. Кастер Семеня мъж ли е или жена? Има бюст и влагалище по рождение и е отгледана като жена, а е с XY хромозоми и висока за жена. Лесно му е на светия синод, обаче техните разсъждения са довели до клади и концлагери за различните. Исус не е искал да се избиват хората с увреждания, искал е да се грижим за тях. В библията нищо не пише за интерсекс хора и хермафродити, защото 2000 години назад не е имало познания за хромозомите. Вярвали са, че Земята е плоска и че целия свят се върти около едно конкретно родословно дърво в Израел. Сега знаем, че Господ е имал доста по-мащабен план от това и трябва да възприемаме части от стария завет като анахронизми.

Жалки назадничави суеверни брътвежи! Науката доказва че полът е социален конструкт, но примитивните диваци си плещят за "божии творения" и други неандерталщини!

Единственото по страшно от сатанизма е атеизма.

Спорно е, група учени вече потвърдиха, че глупостта е по-опасна от атеизма. Атеистът може да приеме Исус. Глупакът не може да поумнее, той причинява вреда на себе си и околните цял живот.

Откъде-накъде ще питат Светия синод какво е пол? Това е въпрос от областта на биологията, който няма никакво отношение към религията и църквата. А тези от синода вместо да сеят омраза срещу различните, нека се замислят, че според християнството всички хора са създадени от Бог, включително представителите на ЛГБТ+ общността.

Според мен никой не мрази никого,обяснява ви се че такова нещо като "трети пол" няма. Така е и според биологията и според християнството .Хомосексуализмът е отклонение от сексуалното поведение и не може да се категоризира като пол.Не разберам защо търсите под вола теле и като не го намирате се сърдите като 3 годишни.

и земята е плоска, а слънцето е голяма свещ в небето, която обикаля около земята. Всички хора са мъже и жени, освен онези 1-2% които не са нито мъже, нито жени по рождение. Тях кучета ги яли, защото Светият синод отрича да съществуват.

Е,колеги? Ще си сменяме ли пола? Не ви ли омръзна все да бъдете мъже? Що да не станем жени? Какво пречи?

Ще го сменя на хартия, че да се пенсионирам по рано.

България отдавна е светска държава и е унигение за КС да пита такива неща църквата. Религията не е наука и като такава, трябва всяко тяхно становище и мнение да бъде автоматично пренебрегвано. Църквата може ли научно да докаже, че Господ съществува? Че е имало адам и Ева и са живяли в някаква градина?

FFF

Сега кажи за науката, която легитимира фетишите на хората да си сменят пола, да са с променлив (флуиден) пол, да са не-бинарни хора, да са адъркинове и фърита.

ЛГБТ общността отива далеч с категоризацията, но всички в тяхната общност са изправени пред едни и същи проблеми. Отричат, че съществуват. Бият ги, насилват ги, уволняват ги, убиват ги. Нивата на самоубийства при тях са чудовищни. Огромна част от тях са родени така, не са виновни за това, което са, и не съществува превъзпитание, с което да станат хетеро или да им покарат полови органи, които нямат по рождение. В моя клас в училище имаше момче гей. Още от малък се държеше като едро момиче с момчешки дрехи. Разкри се много години след завършването, но абсолютно всички знаехме и преди това. Той така си израстна.

Има два пола- МЪЖ и ЖЕНА... Ако някой не се вписва в тия два пола, значе е генетично уреден( сакат) или е ЛУД, Психопат, които се мисли за нещо дуго, различно от това, което е.. Както има Хермафродити- родени с увредени полови органи. Има един Трафикант на Наркотици , се милеше за Крокодил, и за Змей.... Такива стават Престъпници и Предатели, Анархисти, Анти- христи( против Християните), Предатели и Мошеници, помагачи на ВРАГОВЕТЕ на България.

Всички живеем в балони и общуваме с една шепа хора, които са същите като нас. Така започваме да си въобразяваме, че други няма. Има и други.

Некой прави опит да си изтрие гъ-зо с БПЦ по политически въпрос, както си изтри гъ-зо с историците по въпроса с макетата- също политически въпрос, а не исторически. Ама така е по- лесно да се взимат яки пари и да не се поема никаква отговорност. А малоумните поврякват насам- натам.

България не само ще подпише Истанбулската конвенция, но и хоро ще играе ако й наложат. Не само ще подпише за приемането на Македония в ЕС, но и лицеви опори ще правят нашите представители, ако ги накарат. Не сме фактор, за да определяме ние правилата. А, ако не ни харесва, шут в задните части и да вървим у курец.

Върви не на К..ц а и на ПСМ върви! За съжаление много от управляващите са П..си като теб, в характеровия смисъл на понятието.

Явно е по-лесно да се плюе по гейовете, отколкото да се мисли. Църквата има един основен проблем - отрича очевидни реалности. Векове наред не приемаше, че земята се върти около слънцето. Сега отрича съществуването на хомосексуалистите. Ами че тях ги има - тук са. Днес. Сега. Че и винаги ги е имало. Когато щрауса си зарови главата в пясъка, това няма да промени реалността. Само задника му ще е по-забележим. Ако все пак имат становище по въпроса - да вземат пример от католиците - да го оформят официално по канона. То е като научен труд. С теологични доводи. Със доводи за и против. Със печата на патриарха и подписите на всички митрополити. А не - като статийка в жълт вестник.ю Ама трябва да се потрудят. Пък и резултата не е ясен. Защото въпроса, най-малкото е СПОРЕН.

Кой въпрос е спорен? По добре се замисли колко струва твоето мнение пред историята на природата! Нищо. Ти си Едно Голямо Нищо. И аз съм нищо. Ай сектир!

Това не е плюене по обратните. Не е отричане на тяхното съществуване. То е ясно че ви има. Обаче също така е ясно че не сте нормални. Колкото и да се напъвате да докажете че поведението ви е нормално, няма да ви приемем като такива. Все едно да приемеш шизофреника за нормален. Толкова е просто.

али осъзнаваш, че за обратните ти си ненормалния. за всеки човек нещо не е нормално, докато за друг ( внякой случаи за повечето ) то е нормално. Това нито означава че си прав, нито че не си. Но това е свободата на възприятие. Точно за тази свобода се борят и тези хора - да ги приемаме така, както самите те се възприемат. Не нас самите - а тях.

Сега упорстваш да ми докажеш че не си нормален ли? Как искаш да приемем всеки за нормален поред това как той се възприема? Един се възприема за куче, друг за Бог, трети за Наполеон. Някои мислят че убивайки изпълняват божията промисъл. Други че ако изядат убития от тях поемат силите му , душата му и още куп глупости. Лудостите са безчет. И ти ми казваш че всяка откачалка трябва да я приемаме като нормален човек? Жалък си!

Нещо май бъркате деноминацията? Православието не учи нищо за въртене на Слънце около Земята. Католиците са се бъркали в тези въпроси, защитавайки доминиращото научно мнение до тогавашния момент. Църквата не отрича наличието на педерастия, а казва каквото е очевидно! Мнението им е издържано юридически и канонически. Виж Вашето мнение става за жълт вестник!

Църквата не отрича съществуването на хомосексуализма, а го счита за грях.Това че на хомосексуалистите(особено на тези от мъжки пол) не ви изнася и затова плюете по християнството е и оправданието за измислянето на т.нар "трети пол".За съжаление това е заблуда която ви вкарва в ръцете на онзи който мрази Бог.Покаянието е пътя за избавяне от греха и спасение на душата.

За разлика от английският език, където когато говориш за себе си, то не става ясно какъв пол си, то при нас не е така. Ние нямаме шизофреидно мислене, затова дори в езика ни е залегнало определянето на пола. Например "Сам/сама отидох на пазар". Има и нещо друго- Явно гейовете искат да ни върнат назад не само в духовното, но и в еволюционното ни развитие. За разлика от някои биологични видове, при които, вместо два органа - отходен и полов, има общ, наречен коака, то човекът е еволюирал билогично отдавна.

човекът не е еволюирал по този начин, дори и приматите не са тези които са постигнали тази еволюция, та даже и тетрапода не е ..... не говори глупости

Айде адептите на многото полове да спрат да се позовават на Дарвин Да вземат да прочетат малко за религиозните виждания на самия Дарвин. За това, че никога не е отхвърлял Бога. За това, че и за него половете при човека са два - мъж и жена... О, да - има и грешки в развитието на някои индивиди, които имат смесени полови белези (хермафродизъм). Това не ги прави по-малко хора. Но не е трети пол. Престанете да представяте сексуалните си влечения и задоволяване за нови полове. Иначе ще оправдаете една купчина извратеняци - практикуващи инцест, педофили, зоофили, маниаци изпитващи сексуално удоволствие при убиване, некрофили и какви ли не още.

самото определяне на тези хора означава, че вече сме ги приели за различни и налични. а до колко ще ги оправдаем ... това е функция на правосъдието, при налични криминални деяния

Разбира се че сме ги приели за различни и налични. Това обаче не значи че сме ги приели за нормални.

нормалното не обществена оценка, а лична. ти не си ги приел, но аз съм ги приел. кой греши от нас двамата. мисля, че никой. всеки е прав за себеси. но дори и да считаш че са ненормални, това не е основание за погазване или ограничаване на човешките им права, а всеки има право да се самоопределя както пожелае.

Че ние сме ги приели за налични и не им ограничаваме правата. Да си се праскат както искат. Обаче да осиновяват невинни деца, осакатявайки ги психично е все едно да им разрешим да убиват деца, защото някои и това ги кефи.

Дали са друг пол или не хермафродитите не е работа на църквата нито на комуняги като Велчев.

Попчето има право на мнение. Може да се изкаже и толкоз. Тези млекопетаещи облечени в черни раса с манталитет пропит с идеи от бронзовата епоха никока не могат да имат глас в управлението на светски държави. Имат историческа, забавна или музейна стойност, но нищо повече. Нещо като кукерите.

Лъжеш се. Бог е създал този свят и ще го държи докогато на Него Му е угодно. А онези които "управляват" светските държави са като всички останали, днес са горе, утре долу. Ще изпълнят Божия промисъл и нищо повече от това.

Много е удобно да се оправдаваме за всички житейски несгоди с Господ. Или пък да прикриваме личната си арогантност и непросветеност със същата теория.

И аз да съм поп и да ме питат публично за това и аз ще отговоря така че да си защита заплатата и привилегиите. И за вероучение по училищата бих отговорил с "да", нови работни места в бранша, , добре ще ми е за бизнеса.

Като гледам колко пъти разпитват от КС, явно натискът е неимоверен. Гледам и колко тролове въртят и сучат да дискредитират Църквата, ама не ви се получава. За всеки доказан случай на педерастия имаше и наказание за извършителите. Относно половете - смешно е хора! Всеки може да се мисли за президент, Наполеон, куче ..., но това не го прави нещо по-различно от неговите психо-физически и социални дадености! Едно време такива са ги затваряли в лудниците, а сега дърпат конците в Брюксел и Вашингтон! Не призовавам към насилие, но КС да си опичат акъла, че иначе виждам как някои хора ще излязат със сопите!

Някаква кифла в метрото убеждава сина си на около 10 години да си смени пола чрез хормонална терапия.Ударих й един шамар и слезнах на другата метростанция.

И после като се събуди, какво стана?

Добре е преди някои да си сменя пола да посети психиатър няколко пъти после може и да се откаже от смяната на пол.Може човека ако е мъж да е бил в компанята на отвратителни жени дълго време и затова да е намразил всички жени,Или да няма пари да потдържа жена и семеиство и затова да се прави на интересен хомо.Важно е да се уважават дамите да се подкрепят от обществото да не им се налага да вършат тежка мъжка работа за да не се чувстват като мъже.Християнското семеиство между мъж и жена е Златно,то не трябва да се влиае от новоизлюпилите се хомо семеиства

джендъра, пич, не е пол.

Никой няма против "педалите", да си "забият" по едно колче в задника, но сме против, да манофистират по площадите!

Българи, Турция отхвърли ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ. Не на педерастията и джендърите.

точно така! средновековния режим на анадолския идиот трябва да ни бъде за пример, а не цивилизованите европейски общества :))

Не са толкова цивилизовани, колкото си мислиш.

Православните християни могат да празнуват. Истанбулската конвенция ще заобиколи България. Алилуя. Алилуя. Алилуя.

не само и изрично православните. всички трезвомислещи хора, всички, които поставят науката над разните наркомански измислици като 'джендър'.

Има мъже, има жени. Има хетеросексуални мъже и жени, има и хомосексуални такива (Содом и Гомор). Но както и да го въртите, има два (2) пола. Всичко друго са единични случаи на дефектни хромозоми. А понятието 'джендър' е толкова плоскоземно, че ...

"Човекът като мъж или жена е творение Божие и не е въпрос на личен избор." Дотук добре. Ами оттук нататък? Поповете, моля, извадете си главите от... знаете къде и прочетете малко повече книги (освен Бибилята и Винету). А нещо да ви говорят грешките на природата, теорията за биологичната еволюция на Чарлз Дарвин? Като сте чували поне за гени нещо за генетични мутации да сте чували? Не нали? Ами има такива. Ами да не плюем само по Ватикана (щото там има много с неопределен пол). Ами най-добре е да не плюем по никого, ама и православната църква си има своите "скелети в гардероба". Ами кажете нещо за Баба Гуууси де? Това беше ала Бойко Борисов с кюлчетата, пачките евро и пистолета на нощното шкафче, само че в църковен вариант. Да, да, разбира се, биологичният пол е нещо дадено ни по рождение, от Бога! Не избираме нито родителите си, нито дали ще сме мъже, жени, или... нещо по средата! Щото има 50 нюанса сиво, ама вие това не го знаете! "Сто процента съм жена" е само поп фолк песен, а не песен за попове! Същото важи и за стопроцентовите "нацепени батки" с големи... моркови. Това е моето официално мнение по отношение на мнението на БПЦ.

прочети малко НАУЧНИ книги. генетика, примерно. 'джендър' е една фикция.

за разлика от Господ викаш :))

Гейове от София са бесни , защото не могат да осиновяват момчета от домове сираци.

тея от прайда не са 'гейьове' там има само проститутки. 20% хомосекс проститутки, и 80% душевни проститутки, а.к.а. "грантаджии" - и техните невръстни деца.

Това е все едно да обясниш, че камъкът е камък, защото е камък. За всеки е ясно какво е пол. Биологически. И забележете - за това спор няма. Има спор дали ако някой харесва индивиди от същия пол, той трябва да се изгаря на клада, да се пребива с камъни или пък да се остави да си живее както намери за добре. Защото, забележете, той е все пак човек, създаден от бог със свободна воля. Теолозите могат да си напънат малко повече мозъците - защо бог е създал такива хора? Дали те също нямат своя мисия в живота? Хайде някой да ми каже Фреди Меркюри всъщност гей ли е или гениален музикант? И накрая - ако един човек все пак е гей, то той по-долу ли е от уличното куче, което не е гей, или обратното? И още - жената по-долна ли е от мъжа? Не може да се занимава с духовна дейност, не става за поп, значи мъжете могат да си я бият като им се прииска? Или пък не е така? Много мисли има да се мислят тук.

Напротив, точно това е спора. не дали има хомосекс и дали трябва да се изгаря. А дали има още 40-50-60 'джендъра'. като добавянето на нови е отворено. и всичкото това да влезе в Конституцията, че и по-лошо, да е ратифициран международен закон (който автоматично става по-голям от конституцията). утре някой включва (със самогласуване) педофилите като жендър и готово. И не, не звучи налудничаво, вече работят по въпроса.

наистина не разбирам какъв е проблема? смяташ, че твоите деца примерно биха били по-податливи от колкото при други норми ли? А всъщност не е трябва ли да приемаме човека, така както той иска, а не така както ти си решил. Факт е че и сега на брюнетка с боядисана в русо коса, казваш блондинка.

Има огромен проблем - но явно или се 'правиш' (наясно си но си щатен в някое НПО) или просто не ти стига капацитет. Отворено - мъгляво - неясно - неописано и ненаучно понятие като 'джендър' няма място в законодателството. Вече гледаме сеира на извратеното до неузнаваемост 'домашно насилие'... резултатът е плачевен, грижат се а душевния комфорт на проститутките, а изнасилените момичета и момченца, убитите деца - те са вече мизерен процент от статистиката. така и с половете и джендърите. но едва ли имаш капацитета - или морала - да го разбереш и признаеш.

тарая се да не се водя от праисторически догми, норми и морални ценности. живеем в 21 век. наистина енепонятна яростта, която се отправя към хора, с които вместо да се подходи с разбиране, подхождаме с лична оценка "ако бях аз" или "ако ми беше син". Тези хора по всяка вероятност няма да имат допир с теб в живота, но все пак важно е да ги мразим. За съжаление подобно закостеняло мислене е признак за слаборазвити общества. Живял съм в други държави и там няма тази ярост към тези проблеми и се решават с доста здрав разум. Рзултатът определено е различен, освен като възприятие на хората, така и като начин и стандарт на живот. Ще си останем в клоаката така. Няма друга посока освен надолу

Аз го виждам малко по- иначе въпроса. Това е биологично отклонение, грешка в системата. Може да е възможно да се коригира още преди раждане. Обаче, гениалността също е биологично отклонение. Един кристал в природата нараства по зоната си на дефекти. И ако премахваме отклоненията, ще се затрием еволюционно самите си ние. Меркюри едвали щеше да е велик музикант без да е педераст. Айнщайн нямаше да е гении физик ако в мозъка му нямаше физиологични особености срещащи се при аутистите.

и гениалността ли е вид секс?

Жена поп няма!!! Апостол Павел е казал: ''Жена да не проповядва.'' (Това е Новия Завет.) Ако т.н. жени попове не признават нито Новия нито Стария Завети, то за каква Църква говорим? Ти си някоя протестантка където стоят църква по 1 изречение. Протестанството е най-голямата и най-коварна секта на Католицизма.

Всички сте едни теолози... Църквата е дом на бога. Бог не прави разлика между мъже, жени, бели, черни и т.н. Католиците и протестантите и те са деца на бог. Ще те възмутя, но мюсюлманите и будистите - също. Даже атеистите. А това, че църквата се мисли за нещо, по-горе от господ и си измисля правила, които са й удобни, не е мой проблем. Нито на бог. Когато църквата слезе при хората, тогава ще я взема насериозно. И - не, не съм гей. Имам прекрасно семейство. Просто съм малко по-богобоязлив явно от повечето тук. И ми е жал за онеправданите. Защото бог е любов, не омраза.

Бог категорично прави разлика между грях и добро. Продажниците за сребро са доста ясно обозначени. Както и хомосексуалистите. А за чий намесваш джендъриите и Бог в един кюп, след като нямат НИЩО общо - не знам.

Толкова си чела и Библията скъпа. Казано е: ''Мъж да не ляга с друг мъж като с жена.'' На това ли казваsh не различава полове или си чела 1 страница от Новия Завет, че ...''няма мъжки пол ни женски а всички в Бога са едного'' и вече стана експерт.

наистина не мога да я разбера тази Господна склонност към това да следи всяко действие и стъпка на 9 000 000 000 души по света. какъв е този фетиш към това всички да вършат точно определени неща както на него му харесва. Доста егоистично ми се струва.

На многая лета , Светейши Владико!

Вижте сега, важно е практично да се реши въпроса. Ако по манастирите чернокапци се ръгат тайно отзад идин друг, си е божа работа и не е грях. Ако се разчуе обаче, особено по медиите, тогава става грях. Републиканската партия на САЩ е твърдо против лезбита и гейове, така твърди по време на избори. Малката дъщеря на републиканеца Дик Чейни обаче, дето беше вице на Буш младши и всъщност той управляваше САЩ по това време е лезби, официално женена за друга жена.

и отзад и и отпред половете са два. няма отделен пол 'хомосексуален'.

сега остава светия синод да се произнесе има ли понятието "секс" друг смисъл освен с малки момченца

за демократичния остров ли ще си говорим, или за католическата църква? щото това е Православния синод. Доста толерантен ('има кой да ги съди') между другото.

Сега стана ли ви ясно, олигавени педали, избиратели на ДБ?

който не е разбрал 'джендър' не е само за хетеросексуални или хомосексуални отношения между двата (да, двата!) пола. (и отношението към противоположния пол не прави 'трети' пол, то оттам се почна но се осраха тотално) джендър е де-факто фетиш. даже и това не е - това е една измислица, с 40..100 до момента разновидности. предполагам, с 40+ 'джендърообразуващи' хромозоми. подигравам се, разбира се. на научната обосновка на джендъриите.

да не съм сбъркал нещо.. станали са повече от 100 'джендъра'?

Знаем как да се държим с момиче с момче.Но как да се държим с мъж които казва че е жена а не си е извършил операция на половия орган.. За околните ще е трудно да контактуват с такива.

Въпросът е как да се държим с индивид от типа Хомо Сапиенс, който поради факта че живее в презадоволство насочва енергията си в търсене на допълнитени предизвикателства(тръпки). При това си начинание въпросния индивид внася голяма доза объркване у околните когато решава че сутрин (примерно) ще е мъж, oт 12:00 do 14:00 ще е жена , от 14:00 до 16:00 ще е а-сексуален и така се изреждат пансексуалност, би-, ди- три- и т.н. Това което е лесно да се каже е че всички тези метаморфози всъщност стават на духовно ниво ( в съзнанието) а не физически (тялото) въпреки пластичните интервенции. Същевременно опитите на различни организации да насаждат и влияят на обществените нагласи , с които се насаждта опеделени правила и вина у масата хора, всъщност е фактическа дискриминация( познато още като тоталитъризъм) . Явно е изгодно за някои кръгове да създава психоза, объркване и страх с цел прокаване на интереси ( икономически, политически, културни и др.) Какво се крие зад този спектакъл (цирк) само бъдещето ще покаже.

.

В държавата на абсурдите Православната църквата дава консултации по биология, и не само, на Конституционният съд. А матрЯла се радва, че там някъде, по върховете, чиновници и духовници заедно бдят и денонощно ни пазят от различните нам. Ово е стандарт!

то бива различни, но как ще обясниш флуидния 'пол'? айде нема нужда да сте толкова 'различни' - това е от гъбите, не е реално и няма никаква обосновка освен в средите на недодрусали псевдопсихолози.

За мен по-голям проблем е, че Конституционният съд се консултира със Светият синод. Въпросите с пола не ме касаят, не са ми нужни и консултациите на синода, нито пък се е случвало да ми пречат хората, които се определят като трети, пети и не знам още какъв пол. Не можем да изискваме всички да са нормални, така както повечето го разбираме. Но от Конституционният съд аз лично очаквам да са поне донякъде вменяеми.

а с кого да се консултира? с НПО 'психолози', специалисти по 'джендър хромозомна теория' ли???

Ми защо не се консултираха с Главното мюфтийство? Те щяха да им отговорят горе-долу същото. Предполагам, че подобен отговор би дал и Папата. Както и всеки посетител в селска кръчма. От Конституционият съд не знаят колко пола има ли? Или не знаят колко смисъла има думата пол? И, дори да не знаят, някак предполагат, че е най-логично да питат църквата, но не в коя да е църква наблизо, където щяха да има кажат същото, а направо в Светия синод? Стига бе...

главното мюфтийство в Турция вече се изказа. и в Израел не съм чувал да са я приемали.

Тук е пълно с недоклатени пишман-християни, които даже налитат да бият и ритат! Вашия бог не ви ли учи на смирение, бе? Да обичате ближния си, а не да го обиждате и млатите? БПС, а и християнството са се появили много след други древни религии, като например будизма! От там избирателно са взимани поучения с цел създаването на мракобесна религия, която да държи масите в подчинения и да ги плаши с някакъв си "бог", който ще ги накаже, ако не слушкат! Светата инквизиция е избила милиони и то по особео мъчителен начин! Така, че мъжеложците от БПС да млъкнат и да не дрънкат глупости как човека бил създаден по образ и подобие на нещо, дето не го знаят какво е!

Нейните юристи са направо брилянтни...Показаха го и в дебата за Истанбулската конвениця... В становището й е казано всичко-от Библият до наши дни...та и преди създаването на религиите /съгл. становището на проф.Сталев, цитиран в писмото на СС/. Всъщност-това са изконни истини, произтичащи от самия живот и неговия смисъл...Какво иска от хората природата-да се размножават...нищо друго...така е при животните, и при растенията... И който иска "реформиране" на създаденото от природата...от Бога...той върви против основите на живота... КС втори път иска тълкуване на понятието "пол"...при това-вече се произнесъл по въпроса...Т.е. налице е сила не пресъдено нещо и този "казус" не би следвало да се преразглежда...Н явно е налице сериозен натиск отвън за налагане на норми, противоречащи на нашето законодателство, главно Конституцията, на българските нрави и разбирания... Дано и този път КС не им се поддаде.../решението за ИК беше изключително добре издържано-юридически и житейски/

Една нощ два ангела пристигнали в Содом. Лот ги приютил, грижел се за тях и им приготвял вечеря. Но преди да заспят, мъжете от Содом обградили къщата. Цялото мъжко население на града било там, млади и стари. И те извикали на Лот, казвайки: „Къде са те? Изведете ги, нека ги познаем!“ Тогава Лот ги помолил, казвайки: „Не им причинявайте зло. Да, имам две дъщери, които не са срещали мъж. Аз ще ви ги доведа, а вие им правете това, което ви харесва. Само не правете нищо на тези хора, защото те са ми гости и дойдоха да защитят къщата ми“. Но те извикали: „Махайте се оттам!“ И те казали помежду си: „Дошъл е непознат и иска да ни съди!“ „Сега ще направим по-лошо на теб, отколкото на тях.“ И натискайки Лот със сила, те се опитали да разбият вратата му.

... въпросче: от къде са дошли ангелите и с какъв пол са били?

ангелите НЕ са хора.

значи са трети пол - така ли? джендъри?

не са хора. козичката, дето я таковаш, също не е.

безполови значи? пак към трети пол - джендър отиваме. е те не са ли създадени и те по образ и подобие на Бог? или с тях е импровизирал .... като с козичката?

Всъщност, някой задава ли си въпроса, защо свиня от видно комунистическо котило като Велчев, пита показно попове по научни въпроси на медицината, биологията и физологията, а не например учени с Нобел по медицина? Някой пак ви използва да се храни от тъпотата ви, селяндури тъпи.

много ми важно мнението на църквата, not що не го питахте и за пола на всевишния? аа. да, той е ясен - мъж е понеже е направил човека по свой образ и подобие. а след това е направил жената от реброто на човек. т.е. на практика няма нищо за мислене тук и разсъждения по темата - всички човеци за мъже.

кой от останалите 40+ жендъра си?

а ти кой си бе утайка? освен геЮвете кой друг ти е виновен?

Пак ли въртят тази тема ? Има мъжки и женски пол. Точка по въпроса. Да им дадат права да се женят, наследяват и сменят пола и т.н. на генетично променените и да се свършва тази простотия. Колкото повече се пише за това, толкова повече броят им нараства.

Глупости, колкото повече права и аванти се пускат на обратните, толкова повече претенции ще предявяват! И защо да им се пуска аванта да се женят и най вече да осиновяват клети създания, които разбира се нямат право на избор! Това е обричане на едно човешко същество на нормален живот и нормално човешко бъдеще! Същество, което през целия си живот ще бъде подтиснато от мисълта, че не е нормално и резонно същество! Тука не става въпрос за толерантност, а за ТОЛЕРАСТИЯ, ЗЛОВРЕДНА И АНТИЧОВЕШКА!

То, Св. Синод еднакво безплоден като содомитите. Секс/словоблудство има, ама зачатие няма. Бебета не плачат, само мъже реват и охкат...

Ти прочете ли юридически издържаният им отговор или само си пишеш глупостите педалче?

юридически издържан? за определянето на пола на човека от 2 500 000 години верно ли? Хомо Сапиенс е на 200 000 те тея не знаят на кой свят живеят ... ти говориш за издържани отговори

А какъв е полът на Бог?! .

Бог не е Човек. А и за времето, в което е бил (според нас, християните) е имал пол. Мъжки. Много американски филми гледате.

А в Битие 1:26 не се ли казва: ... "нека направим човека по наш образ, по наше подобие..."а в 1:27 "И Бог създаде човек по Свой образ, по Божия образ Той го създаде; мъж и жена ги създаде Той"?

Прав е бил Борис I, като е казвал преди 12 века, че държавата България това е: вяра, азбука, език и народ! Нашите предци изградиха и ни завещаха тези 4 стълба. ЛГБТ-тата изглежда не са наясно, че си имат работа с институция на 12 века!

или по-скоро с институция от 12ти век .... ане ми се живее в миналото ... не и в деншния свят

Никой не те спира тогава да се включиш в ЛГБТ-движенията, те са по-модерни. И са съвсем нови, от 10 години ги натрапват по света. В България, обаче място нямате!

Полът на всеки един индивид се определя не от Бог, а от два хромозома - сътоветно от жената Х и от мъжа Y. Всеки индивид от женски пол притежава хромозоми ХХ съответно винаги дава Х, а всеки индивид от мъжки пол притежава ХY и дава един от тях. В за висимост комбинацията е полът и на плодът. Абсолютно безпредметно е да се твъри, че полът се определя от Бог, защото до този момент все още не сме видяли едноячни близнаци с различен пол. Митозата не предполага такова различие, но ако Бог определяше щеше да приложи Миоза, така както го прави с всяка яйцеклетка. Въпрос на време и на научно развитие е да стигнем до избор на пол на детето ни. Да то пак няма да може първоначално да избира своята полова идентичност, но със сигурост няма и случайността (или както й казват Бог) да го прави. В случай, че имаме техническата и физическа възможност да променим своят пол, не виждам гични причини, освензакостеняло мислене, за да не приемем това за нормално. "Това би "конституционализирало" ново понятие, несъвместимо с българския обществен ред, непознато в националната ни правна система, и би прокарало идеи, несъвместими с изконни нравствени ценности и вярата на светата Православна църква. Църквата от векове се бори против промяната и новото с една единствена цел да запази възможно най-дълго лиянието си което губи с всяко изминало поколение. Голям страх от това някой да мисли различно ... хиляди примери в историята. По пълен абсурд няма - КС да пита Църквата каквое тълкуването за пол. Ако бяхме в Иран щях да склоня смирено глава - там където адинистрация, политика и религия са едно, но в една развита, демократична и претендираща за съврменна държава това е параодия. Нямам думи.

какво дообре, бе. оплете се в кълчищата. последно, с какви хромозоми са флуидните жендъри и въобще разбрал ли си за какво иде реч?

бъркаш пол, сексуално ориентация и полова идентичност. Ако те вълнува с какви хромозоми са може да се запознаеш с няколко случая за смяна на пола по принудителни медицински нужди и как са протекли. половата идентичност е различна от физическия пол - тя се базира не на хромозомите а на разлики в хипофизата. При джендърите, както имказваш, имаме например жена заключена в мъжко тяло. И това е в следствие на развитието на плода в първите трим месеца от бремността. Каквото и да правиш, както и да го възпитаваш, няма да направиш от него мъж. Привидно може и да го принудиш, но този индивид ще си остане със женско самосъзнание до края на живота си. Именно от тази гледна точка е спорът, следва ли да приемаме тези хора като полова идентичност според това как се чустват или следва според това как ние ги приемаме. Зрелите общества приемат, че по-важно е самоопределянето на индивида а не нашето мнение за него. Ти сам си направи сметка от кои си ....

не аз го бъркам, а тези, които искат да подменят 'пол' с (пропускам новодумията) с 'фетиш към'.

Човече, прав си!

FFF

Започна добре, но отиде в космоса. Има точно два пола, определящи се от хромозомите. Дори да развием технологията, за да си играем с плода и да определяме от кой пол ще бъде, пак ще се ражда с един неизменим пол. Да, има синдром на тоя и на оня, което означава хора с XXY, XYY, XXX и т. н. варианти, но това са отклонения. Това не ги прави трети пол, така както хората родени с един крак не прави човеците с между 1 и 2 крака, а са просто отклонения. Но се правиш на ударен, защото тълкуванието на понятието пол се прави с цел транссексуализма да се легализира, т.е. човек да избира пола си според това как се чувства, и както е на Запад, родителите и НПО-та да внушават на децата от най-ранна възраст, че са родени в "грешното тяло" и че трябва да пият блокери на пубертета и хормони и да си правят операции, за да си "сменят пола". Което означава химически и/или физически да се кастрират. Може да се прочете и за де-трансовете, които са си сменили пола и после са осъзнали, че това не им оправя проблема и са поискали да се върнат към предишния. За което според либералните прогресивни възгледи трябва обществото да плаща, да го толерира, да го харесва и промотира на деца от най-ранна възраст.

това са не отклонения, а именно дефекти. и дори с тези дефекти, пак не могат да докарат толкова, колкото са поне официалните 'джендъри'.

Не защитавам избора на някого, но не го и упреквам. Считам, че няма нищо по-хубаво от това в съвременният свят да можем да се самоопределим по друг начин, различен от това което природата е избрала ная случаен принцип за нас. все пак това е технологичният напредък. естествената еволюция ни е довела до два пола - да ... не твърдя че има трети. Тук обаче говорим за полова принадлежност и именно тези отклонения, дават възможността за възприятие на човека в друга полова идентичност. Да за момента всеки човек роден мъж, ще си остане с тези храктеристики, дори и да си смени пола. Но при условие, че той не се чуства като мъж, следва ли ние да го приемаме различно?

А смяташ, че е по-правилно да кръщаваме децата си в несъзнателна детска възраст, без дори да имаме тяхното мнение относно религията, като цяло или дори без да знаем евентуланият им избор на таква. Налаганерто на норми от родителите е значително по потресаващо от свободата на избор който би се предоставил. Да съгласен съм, че никое дете не следва да се тласка в посока по осмотрение на родителя, но това се отнася и за религията също.

Според Библията Земята е на 6-7000 години. П.П. Всеки ден хората се отдалечават от църквата и се връщат при Бог. - Лени Брус

В или извън Църквата, вярващи или атеисти, християни или будисти, православни или протестанти, мюсюлмани или индуисти....полът не зависи от мнението на човека. Той се определя /при хората, защото има и хермафродити, като например охлювите/ от бройката и съчетанията между хромозомите. Приемането на лекарства може да промени вторичните полови белези като окосмяване или гърди, хирургията може да прибави или премахне /симулативно/ органи, но хромозомите не се повлияват от никакви препарати и медикаменти. Така че, специално при хората, има два биологични пола, фиксирани на фундаментално микро-природно равнище. Психиката е нещо отделно, и именно за това се опитват да вкарат понятие "джендър", т.е. социален пол - може да има трети, петнайсти, сто и осемнайсти, но това е конвенция на хартия, закон в правен смисъл на думата - а не във физически или биологически смисъл. Дали да се допуска или не това, е въпрос на културни традиции и на политика, а в България те определено не са на страната на джендърството. Факт.

каква психика бре хора. 'джендър' си е точно 'фетиш'. нищо общо с пол или социална позиция - това се доказва с десетките 'нюанси' на тази измишльотина.

Това е смислен коментар и си напълно прав. Знаем също така, че всяка жена притежава два дамски хромозома, а всеки мъж един дамски и един мъжки. Дължината и съответно секвенцията на ДНК молекулите в тях обаче са съществео различни. Дамския превъзхожда в пъти мъжкия и за това много често именно тази женствено надделява при мъжете. Проблемът на обществото не са жените със сексуални отклонения и с по-висок тестостерон (по-мъжествени), а ъжете с подобни девиации. което само по себеси е странно,защото на база на природната същност на човека подобни отклонения са напълно допустими и нормални и то точно и предимно сред мъжете. А дали да го рпиемем е признак на зрялост или на глупост ... пак е въпрос на гледна точка.

който не е разбрал 'джендър' не е само за хетеросексуални или хомосексуални отношения между двата (да, двата!) пола. (и отношението към противоположния пол не прави 'трети' пол, то оттам се почна но се осраха тотално) джендър е де-факто фетиш. даже и това не е - това е една измислица, с 40..100 до момента разновидности. предполагам, с 40+ 'джендърообразуващи' хромозоми. подигравам се, разбира се. на научната обосновка на джендъриите.

Евала на БПЦ! Единствената българска институция, която защитава българския национален интерес! Даже и папата пратиха на майната си преди две години! Нека всички останали български институции се поучат от тях как се пази България! Доказали са го през вековете та до днес!

На всеки трезво мислещ човек, отдавна му бе ясно, че когато пуснеш котката под миндера, тя неминуемо ще се покачи и на миндера. След това ще се покачи и на масата. Та те така, драги ми евроГейски сбърканяци... ЛГБТИ - тата трябва да се лекуват, подчертавам ДА СЕ ЛЕКУВАТ, тъй като те са болни.

за котката разбрах какво визираш само, че миндера нещо ми убягна ако миндера са хора като теб .... споооооооооко, котката няма да се качи на този миндер

Позиция която е без коментар, опровержение и разговор. Който както иска да си живее живота и да показва любовта си, но да си знае БЕЗ МЪЖ И ЖЕНА /с много любов/, няма как да продължим да сме на тази планета. Бъдете си това което искате, но НАУКАТА - БИОЛОГИЯ и НАУКАТА - МЕДИЦИНА си имат определение за това което сме!

Пол имат не само човеците, а и животните. То е основната и единствена характеристика на живата материя. Биологията е само свидетелство на пола. Какво има за чудене толкова? Всичко друго е неистина. Твърдящите нещо друго са просто едни болни мозъци с който трябва въобще да не се съобразяваме и да ги елиминираме в обществото.

Биологията в светия синод опира само реброто на Адам

И изобщо как си обясняваме и представяме комуникация м/у един държавен орган, който по принцип трябва да е предсатвител на светската държава и някаква религиозна институция ... за Бог ли си говорят или за конкретика, като данъци, права и задължения на юридическото лице наречено Българка Православна Църква, и т.н. ?

Докато се чудих как да го формулирам, ти си го написал... +1

То това хубаво, но биологията не е фиксирана само в половите органи. Мозъка е също предмет на биологията, хормонално- ендокринната система също и т.н. Какъв е пола тогава в биологичен смисъл , ако половите органи са на един пол , а мозъка на друг? Или още по- прост въпрос: Какъв е пола в биологичен смисъл ако един полов орган е на единия пол, а другия полов орган е на друг пол, както е при хермафродитите. БПС отрича ли хермафродитите , като божие творение?

на гей парада!

Лично на мен бих казал , че тези отклонения не ми харсват, особено агресивната форма на тяхното демостриране и политиката около тях. Защото смятам, че са форма за осигуряване на прехрана на паразити. Но, това към което като учен, доктор и хабилитирано лице в областта на природните науки изпитвам ЯРОСТНА НЕНАВИСТ са ГЛУПАЦИТЕ, като теб.

това не са отклонения. това са ФЕТИШИ. опита да се набутват фетишите в законодателството е отвратителен. особено, коато става въпрос за педофилия (вече става!) и за 'работа с деца'.

"Писмото, подписано от патриарх Неофит, е в отговор на покана от КС до Църквата да се произнесе по тълкуването на въпроса: Как следва да се разбира понятието "пол" в Конституцията, и има ли то смисъл, различен от биологичния?" ПО ВЪПРОСИТЕ ще ГИ познаете. ... "КС беше сезиран за това от ГРАЖДАНСКАТА колегия на Върховния касационен съд, която трябва излезе с тълкувателно решение при какви предпоставки е допустима смяна на пола при транссексуалните." Аман от ГРАЖДАНИ и НПО-та! ... Както се закани Урсулката, ЕС НЯМА ДА СЕ СПРЕ ПРЕД НИЩО, ДОКАТО НЕ НИ НАТРЕСЕ ДЖЕНДЪР ИДЕОЛОГИЯТА...:((( ЕС е ПО-ОПАСЕН от КОВИД-а...