След драмата с мусаката: Обявиха българската баница за едно от най-вкусните ястия на света

Добре познатата ни закуска попадна в полезрението на кулинарния пътеводител TasteAtlas

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Кой я обяви? Журито на дира ли?

Тия аХангличаните от ВВС са джендаросани до върха на антените им.

А ВРЕДНИТЕ ЕМИСИИ, КОИТО ОТДЕЛЯТ ПРИ ДИШАНЕ НЕНОРМАЛНИТЕ ИНДИВИДИ ИЗВЕЛИ ТЪПАШКИТЕ ИЗВОДИ ЗА МУСАКАТА?! КОЛКО СЕ ОТДЕЛЯ ПРИ ДИШАНЕТО НА ЕДНО ЧОВЕШКО НЕДОРАЗУМЕНИЕ, КОЕТО ЖИВЕЕ САМО ЗА ДА ОТДЕЛЯ?! ЩЕ СЕ ОПРАВИМ САМО КОГАТО ВСИЧКИ ПСИХОПАТИ БЪДАТ ЗАПРЕНИ ДО КРАЯ НА ЖИВОТА ИМ!

при нас се нарича зелник, не защото е със зеле, а защото листата за баница се наслагват като зеле.

Ай стига бе! Дане стане така, че и баницата ще я изнасяме за "гущери"! Хам, че к'во шъ идеме тогаз?

от типа "И ний сме дали нещо на света!"

Българската баница всъщност е турския бюрек. Както мусаката всъщност е ливанско традиционно ястие.

Или обратното?

не намирам новината в интернет никъде. що така?

Ха ха ха!!!

Българскаъа баница е евтин всриант на гръцката пугаца, която пък е лошо копие на турския бюрек.

Тез измислени класьори да се завитст в дупките си. Има стотици вкусни ястия в зависимост от географската обособеност и вкусови качества. Това че нещо е обявено за най-най говори само за посредствено масово ястие и нищо повече. Ескимосите цял живот консумират месо. Те презират зърнените храни. Аре спрете се с тез тъпи класации.

И монголците цал живот ядат месо. Затова пък си умират за плодове. Пък това е класация за традиционни класичискш ястия, които се харесват и на хора от региона, откъдето ястието произхожда. Бактън от хербертмаркузевци като тебе. Щото останъ и за храната да величаем малцинствата.

Вкусна, ако си я направиш сам. Та в този дух, в зората на демокрацията като се навъдиха лавките за тестени закуски в района на Лъвов мост, едн белгиец гледа - "кроасан и капучино". Отхапва и отпийва и тутакси връща всичко на тротоара - човека си купил боза и кремврищка.

Тъпанари сър ….

Яжте каквото ядете до довечера, утре на зазоряване като се усетят "македонците" ще я откраднат , защото както всички знаете още Алмак и баща му Филмак са закусвали баница с кисело мляко направено не от кой да е , а от бабите им.

Мен ме интересува кой държи правата за шкембе чорбата,и нейния въглероден отпечатък.

Много от нещата по нашите земи имат различен произход - храна, обичаи, нрави, думи в езика ни както и гени в гените ни. Нещата се променят и развиват и това е нормално. Дали мусаката е арабска, турска, гръцка изначално ми е все тая. Въпросът е нашата интерпретация хубава ли е или не. Както и баницата и всяка друга гозба. Харесвам и нашата и гръцката мусака. Не виждам причина да има или-или ситуация, по-скоро ги смятам за различни ястия. Обаче въглеродния отпечатък....това промени всичко....

Мусаката е с арабско-турски произход.

Не го казвай на грък, ако ти е мил живота!

Ама тя не е гръцко ястие,само те си го припознават като тяхно

Те, гърците, са си присвоил и европейската история , започвайки с тази на елините. Тези африкански племена - данайците, са станали лениви и под името " гърци" са се наместили на елинската територия, водейки със себе си любимите си кози.

"българската мусака оглави списъка на най-въглеродно интензивните кулинарни специалитети в Европа." Яжте пясък. Има го от милиарди години и 0 въглероден отпечатък...давиебамайактанедоклатена.

Мошениците, които вземат пари за да правят такива безсмислени статистики да ми ядат л@йната! Те са с нулев въглероден отпечатък, защото аз вече съм отпечатал каквото е нужно!

За да намалим "вългеродния отпечтък" при готвенето на мусака се налагат мерки - купувате 800 кг оловно-цинкови батерии, 20 кв м слънчеви панели, цялото останло оборудване, преобразуватели на напрежение и т.н. , понеже тези неща имат толкова малък ВО...мани мани. И ще ми ядете мусаката лятото, щото зимата е малко облачно.

Сега проверих. Има рецепта за баница в този сайт. Няма класация. Просто публикации на картата на света къде какво е популярно... Фейк нюз

В природата "въглеродни емисии" да искаш. Но някои хитряги са измислили как да правят парѝ от това. Хеле пък мусаката ... Повечето беди на човечеството идват заради стремежа да се правят пари.

Въглеродният двуокис не е вреден сам по себе си. Той се "диша" от растенията и се освобождава част от кислорода. А въглерода се води химическият елемент на живота и е градивна част на живите организми. Проблема е в баланса и че се орязаха дървета и се бетонира вместо трева дори. Както и сега маските, че да дишаш задържаният издишан въглероден двуокис.

"" А въглерода се води химическият елемент на живота и е градивна част на живите организми. "" Да така е ,това го изучавахме преди много години в часовете по органична химия и биология.

В природата съществува т.нар. кръговрат на въглерода. Тези, които могат да четат научна литература извън Мета, могат да потърсят таква. :)

С турски кори, немско или френско масълце, гръцко сиренце и полски яйчица.... Някакси повдига духа и самочувствието, че я оценяват така високо. Прауд Ту Би Банитса.

Еее,не си прав - всяка една от съставките на баницата можеш да си ги набавиш от български производител. Ако не следваш упорито промоциите на Кауфланд.....

Къде го оня лудият монтанец драскащ в гол.бг хахаха

Ти за читав ли се имаш?

нищо, никаква подлизурковащина не може да спаси кръглоземците от гнева на бай Ганяя -"плоскоземеца", педали математици! и да ви кажа ли защо, а продажни педали на шурли-бурлите, които сами си продават акциите? ми никой не ви верва. или ще ми кажете, че отменихте оловните бои от играчките за децата.. и на поканените от меркел - влечугото на обама, влечугото на клинтън, което меркел дари с наши средства... или си мислите, че сме забравили, че лаутербах е купен педераст на фарма - мафията, който па се занасели чрез курвите, като .. да споменавам ли? джендър жените на курвите на сорос....

Пий со аповете тихо.

Нашия таратор е с червен лук и с череши. Сервира се вечер със ..,шансон'

Ха хо!

А какво казват от РСМ.

Много ни смачкаха нашите мръсни политици,по хубаво от БЪЛГАРИЯ НЯМА!!! Но сега съм оптимист !!!

Всъщност балканска България е територия на византийска Балканите, превзета много отдавна от едни монголско-кавказки племена, след което, както казва Шкумбата: " Разказаха ни играта, и просто си останахме едни охранители на Византия, а сега вече, и за такива не ни искат." Всякакви аналогии с охранителят Борисов са случайни. ПС Преди да стане византийска, територията е била свободно-тракийска, собственост на едни "полу" богове, които са творили изкуство, включително невиждана металообработка, дори и за съвременните стандарти, което само доказва колко деградирало е човечеството.

Минуси можете да си пишете колкото си искате, но там където са се установили оригиналните "българи"(траките) се произвеждат ферарита, технологии и бижута за милиони, а вие произвеждате кисело мляко и цървули.

уля се бе ,,иТалианецо". А, ти к'во правиш? Л@йна

Тези монголско-кавказки племена са имали държава много преди да основат България на византийска територия. Наричала се е Волжка България и е основана около 660 г. от прабългарския кан Котраг, един от синовете на кан Кубрат.

Ха ха ха!На и по Света ВСИЧКО е по-хубавъ от Територията с изключенше(може би?) на Авганистан!!!Ха ха ха!!!

Хем си ренегат, ем си тъп, хем неграмотен. Клавиатурен плъь - бегай при мама да ти даде 2 лв. за цигарки, че иначе няма хептен какво да правиш с жалкото си животче! Или отиди на други "по-хубави територии", ама там няма да ти разрешават да паркираш в градинката или да си хвърляш боклука през терасата, а това вече за маргинали като теб ще е проблем! Затваряй си лай*яната уста и трай там!

Ха ха ха!До некакъв териториален маргинал,бре!Не случайно сте 85% дебили на Територията,бре!Ха ха ха!!!

Естествено,че от родината по-скъпо няма. Но хубави места по-света има хиляди.

Ха ха ха!По-скъпо,може би!Но навсякъде по Света е по-хубаво от "хубавото" на Територията,бре!Ха ха ха!!!

нито баницата е българска, нито мусаката, ама карай лаф да става.

Чии са,докажи с факти

Мусаката е гръцка, баницата турска, таратора френски, шишчетата идват от Кавказ... ма така е като живееш на кръстопът.

Тараторът не е френски. Нещо са те излъгали.

Дрън, дрън, българите сме наследници на траките, които са майката и бащата на хедонизма, и даже божеството на виното в гръцката митология е тракийско. Същите са се преместили на Апенините, откъдето произлиза една от водещите световни кухни в съвременната кулинария. Само Господ знае колко е влиянието им над други водещи световни кухни. Прабългарите са монголско-кавказки племена, така че, ако баницата е тюркска, всъщност е българска, защото от там идват и тюрките, а ако гърците се мислят за нещо различно от робско племе на египтяните, са много далече от истината, личи си и по отношението им към работниците им, като към роби, така че кухнята им е египетска, но не и гръцка.

Точно така, баницата е традиционно турско ястиe. На всеки Байрям традиционно се прави къпана баница/turkish trademark/ и баклава/turkish trademark/

Телешката мусака е турска, нашата е свинска. Отпечатъкът много по-нисък.

И със свинската кайма е много по хубава,с телешко е като друго ястие

Най-вкусната баница със сирене и яйца съм яла в Солун.

Яла си в Солун .....на.......

Икономията е майка на мизерията! Вместо 10 яйца-3. Вместо сиренце-извара /естествено отпадъчна/- Вместо 300 гр. захар- 120/примерно/. А клиента ако иска хубава баница- да си направи в къщи! И...те така!

Прав си за рецептата на българската баница. Обаче, коя съвременна жена може да точи кори за баница? А с готови кори не е същото.

Защото не си яла баницата на баба ми.

Телешка кайма с картофи и заливка от краве мляко, брашно и яйца има голям въглероден отпечатък. Добро утро. Бургер с телешко (с яйчена майонеза) и пържени картофи е абсолютно същото. Нищо специфично за България, просто при производството на телешко се отделят много газове.. Виж, постни сарми или дори боб със свинска наденица са с една трета от въглеродния отпечатък на мусаката…обяснете най-накрая че въглероден отпечатък значи атмосферните емисии които средно се отделят за да може един продукт да стигне до масата ни… една баба по телевизията си мислеше че готвенето на мусаката замърсявало природата :D

Значи с по една тръба под опашката на всяка крава сме решили проблема с недостига на газ... Е сега им се такова такованката на руснаците! А на американците - и на тях да им...

"Празничния зимен сезон" - ма много сме политкоректни вече.. е.ба му се майката на тоя свет, еййй..

Не, че нещо, ама нали знаеш, че християнството не е единствената религия на тоя свят? през декември празнуват евреите, християните, мосюлманите, будистите... Затова на запад му викат Зимен празничен сезон. Па и те са хора и те ядат баница.

Абе ходи си в джендърския запад, умник!

Дните за празниците на мюсюлманите, евреите и будистите се определят по лунния календар... така че може и да са, ама по-често не са около фиксираните дати на които християните празнуват.

Да видим колко време ще им трябва да открият лютеницата.

Отдавна сме я открили, в Австралия си я правим на концентриран веджемайт, а във Великобритания на .....,в Канада на ......., а в САЩ на.......

Ти бе, кореняк-австралиец, кога научи български, че ми обясняваш какво си правите?

Е брат, като те слушам как ми се дояде един "веджемайт" сандвич... Ама много далече тази Австралия.

Е те сега станаа страшно ,с макетата ке се трепем за лютеницата.