Кулинарният пътеводител и енциклопедия на най-добрите вкусове по света TasteAtlas е световен атлас на традиционни ястия, местни съставки и автентични ресторанти. В каталога му присъстват над 10 000 храни и напитки - популярни, както и забравени вкусове и аромати на градове, региони и села по света. Сега в обсега на вниманието му попада и българската баница.

"Баницата е традиционно българско ястие, което се приготвя чрез напластяване на листове от намаслено фино тесто със смес от яйца, кисело мляко и бели сирена, за да се получи простата и класическа версия на ястието. Освен с класическия пълнеж от сирене, тази баница може да се приготви с безброй различни пълнежи, както солени, така и сладки", пише TasteAtlas.

Особено популярни според описанието на сайта са баниците със зеленчуков пълнеж, като например зелник. Той може да се направи с пълнеж от зеленолистни зеленчуци като спанак, коприва, невен, магданоз и зеле. Празникът пък се прави с праз, а лучник е вид баница с пълнеж от лук. Когато става въпрос за сладки варианти на баницата, има тиквеник, приготвен с тиква, разновидност с ябълков пълнеж, щрудел или млечна баница - приготвена чрез накисване на тестени листове със смес от мляко, яйца, захар и ванилия.

"Понякога българите поставят в баницата късметчета, монети или хартийки, на които са написани желания - практика, особено популярна през празничния зимен сезон", пише още TasteAtlas. "Обикновено баницата се сервира като ястие за закуска с кисело мляко или боза".

Наскоро българската шарена сол оглави класацията за микс от подправки от цял свят на кулинарния атлас, припомня Нова тв.

Това е своего рода реабилитация на националната ни кухня, след като неотдавна българската мусака оглави списъка на най-въглеродно интензивните кулинарни специалитети в Европа. Проучване на Good Food за BBC твърди, че вредните емисии, отделени при готвенето на ястието, се равнява на 47 минути шофиране с автомобил. Каймата, като основна съставка на мусаката, изисква отглеждане на крави, на което се дължат 15% от парниковите газове в атмосферата, показват данните на ООН за вредата от земеделието и селското стопанство. Изчислено е, че една порция българска мусака отделя средно 11 971 грама въглероден диоксид.