Графикът и давността при отпуските може да отпаднат

Синдикати и работодатели ще търсят допирни точки по идеите за отпадане на графиците за отпуските и давността при ползването им.

Обратно в новината

Коментари - Графикът и давността при отпуските може да отпаднат | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

осигуровки , защо премиите им (дмс) не се облагат с данък , защо харчат парите от премиите предимно в чужбина , защо все се пазарят в България за цените на стоките и услугите , защо колите са им малки , а жилищата и вилите им огромни ?!

То преди Девети детски не е имало, а българката е раждала средно по 7 деца и между двете Световни войни те тръгват да учат на Запад и то с оскъдни средства стават лекари, инженери.Сега тези които раждат по толкова деца, с малки изключения ги учат да крадат.

Отпуски,дълго майчинство,поредни почивни дни,които се отработват-все "български" измишльотини!Кой по света има такова дълго,че и платено майчинство???Кой "слива" празници и почива по цяла седмица!?А кой и кога ще работи?!Пословичното българско трудолюбие се е преврънало в пословичен мързел!Всеки иска,ама кой да даде?!Колко работещи издържат пенсионери,безработни,цигани и майки.Ама майките повечето са циганки!

Пак ли ще откриваме топлата вода? Хората по света сигурно вече са го измислили. Защо синдикати, работодатели и управляващи не проверят как стои този въпрос в другите страни членки на ЕС и да се вземе компромисно решение.

добре е да има график за отпуските,но това не е работа на държавата . графикът помага семейството да си планира почивката предварително ! натрупване не трябва да има, защото видяхме как държавни чиновници взеха по 30000л.за неползван отпуск пък и лятото са на море и зимата са на ски .

Те работодателите си правят каквото си поискат! Лъжат хем държавата , хем работниците (служителите) си! Така че тях ако питате само всички привилегии на работниците да отпаднат и да работят от сутрин до мрак за една минимална работна заплата и да не ги и осигуряват ако може! За отпуски и условия на труд да не говорим!

Работодателите трябва да ги черпим .........на някое по скатано място.

На метър и двадесет и те са хора!

българските "бизнесмени" нямат идеи за бизнес и развитие на фирмата фантазиите им се изчерпват номерца в стил "Андрешко" (по ЕлинПелин) с молби за неплатен отпуск за да не внесат осигуровки за един месец и да не плащат пълни осигуровки - полуаваш чисти 1200 , а "Андрешко" те осигурява на 400 и с това се изчерпват "бизнес идеите" на 95% от БГ "изнесмени"

Да отпадне класа за прослужено време и платената отпуска на жените по майчинство?!?!Ми ние не сме хора щом сме по майчинство така ли?Не стига,че все по-малко български деца се раждат тук ами да унижим майките максимално...не ги е срам!!!Да орежат помощите на тия за които това е професия и на 30 години са вече с внуци,а не на нас дето си плащаме данъци,осигуровки и като излезнам от работната среда за да си гледаме децата ставаме ненужни и тежест!

Нека ми подсигурят възможност да си гледам детето до 3 годинки, пък да ми вземат 4-те месеца натрупан отпуск. Хубаво, искат да вземат класа, но да коригират детските надбавки, защото 35 лв са смешни, дори за тези, които ги взимат.

Напълно съм съгласна с вас.За съжаление в Б-я да си майка е трудно изпитание.Българките нямат никакви привилегии като майки.Само ромите се защитават.Когато се роди дете в сем-вото трябва доходите да се увеличат и ред други иде и имам,но никой не се интересува от това.Дано нещата се променят за нашите деца.

на глупостите на ТЪПИЯ Б.Б. идва край!има още не спирайте до тук!Затвор за МУТРИТЕ !

Съвсем скоро ще видиш дебелия край на тоягата отзад!

този график е смехотворна работа, за да се изготви колегите се изпокарват и определено кипи безмислен труд за изготвянето ме, ето например аз имам да ползвам отпуск и съм по график от 15 до 30 декември, но се разболявам и графикът съответно се прецаква и работодателят иска неиска ще ми отложи задължително дните да следващата година, една от поредните глупости е този тъп график, защото нормалните държави излизат масово в отпуск през август, е къде сме ние.....но депутатите имат ли график, а министрите,що тогава да ме тормозят....

Ако се разболееш през август? Kещо ти куцат доводите ;)

Като Неутрален , бих задал само един въпрос към господата от ДИР-а : " За вас УВАЖАЕМИ ГОСПОДА , само седящите на бюро с телефон с ръка , ЛИ СА "РАБОТЕЩИТЕ" в тази страна ??????????????????????????????????? Не е ли малко по-реално , например снимката да е на някой производител - било на полето , било в завода , било дори в някое малко цехче , ИЛИ фермичка... ??????????? или - ТАКИВА НЕ СА ОСТАНАЛИ И НЯМА КОГО ДА СНИМАТЕ , ТА ДАЙ ДА ПОКАЖЕМ КОЛКО "ТРУДОЛЮБИВА" И "ПРЕУСПЯВАЩА"- Е НАШАТА МИЛА ТРУДОВА АДМИНИСТРАЦИЯ ?!?!?!

Всеки може да е производител на полето, и в завода, и в цехчето, и във фермичката - може и да е безобразование, но на бюро, зад телефон, се изисква виСШе образование, умения да работиш с РС и английски език като минимум! И нещо малко по-цинично: когато ви дойдат чужденци на гости, вие няма да искате да им покажете Факултето и Драс маала, например, ами Ал. Невски и Св. София, нали?

разбирам,че не винаги човек може да използва платеният си годишен отпуск, разбирам,че работникът членува и в съответен синдикат и си плаща редовно членския внос и съответно ползва допълнително пл.отпуск, т.е. "синдикален отпуск", но горещо препоръчвам да се използва синдикалният отпуск,тогава, когато е изчерпан напълно основният пл.годишен отпуск, защото в образование и пълно спедагози,които имат натрупан пл.отпуск и допълват немалко и синдикален такъв, нека синдикатите да си го кажаж,че при тях се плаща единствено за допълнителния отпуск и дотук...

Когато заявих, че се присъединявам към колективния трудов договор, без да съм член на синдиката, ме отрязаха. Пълна некомпетентност.

тъпия график! В нормалните страни искат да си си използвал отпуска до април на следващата година. Ако не го ползваш гори! Така всеки си ползва каквото му се полага когато иска и няма натрупвания.

а с работодателите при които такова нещо като "платен отпуск" не съществува какво правим?

Закона е над тях, това,че не си търсите правата си е ваш проблем.

Много от престъпните закони на престъпното правителство на бандита-престъпник Бойко Борисов, трябва да отпаднат...А и да не забравя - Съд за мутрата-бандит...и конфискация на милиардите му!

Голяма тъпотия е това с отпуските - аз съм селскостопански работник на полето има работа до ноември декември са ремонтите и от януари започваме отново/торене на есенниците/ как да си направя график че и да го спазвам /ами ако вали и не сме пребрали реколтата или не сме засяли/какво правим. Защо не се приеме идеята че ако имаш възможност - ползваш отпуск през настоящата година ако неможе просто в началото на следващата ти изплащат неизползваните дни.Така няма да се трупат пари от държ.служители а ние ще си вършим спокойно работата.Сега си пускаме отпуски и ходим на работа.Замеделие - завод на открито какво да правиш.

Колкото е вярно това, което казваш, толкова е и невярно! Първо ако отпадне задължителното ползване на отпуски до края на календарната година, може въобще работодателя да не пуска работниците си да почиват и след време да им нулира въпросните дни. Ще кажеш "да ама не може!", ама аз пък ще ти отговоря, че може щом у него е и хляба и ножа. Второ не вярвам някой работодател да е навит на вариант да ти се изплаща отпуската поради ред причини, включително и тази, че рядко се плащат реални осигуровки, а какво остава за тази "глупост" "отпуск". И като завършек ще кажа, че в България политиката е за развъждане на мангали и всякаква друга сган, но не и на българчета! Как може да се коментира всичко друго като важно, но не и въпросът с майчинство, изплащане на компенсации за същото и детски надбавки сякаш е нещо маловажно при такъв демографски срив за българското население!?!

донякъде си прав НО ако има закони ако се спазват и инспекцията по труда си върши съвестно работата нещата може и да се получат.

ВРЕМЕТО ПРЕКАРАНО В КАЗАРМАТА КАТО НАБОРНА СЛУЖБА, КОЯТО БЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА И СЕ ЗАПЛАЩАШЕ ПО 1,50 ЛВ. (ЕДИН ЛЕВ И 50 СТ.) НА МЕСЕЦ, ДА СЕ ПРИЗНАЕ ЗА ДЕЙСТВИТЕЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН СТАЖ!

първа категория при това!

И аз съм на мнение, че планирането на отпуската за следващата година до м. декември на настоящата е абсурдно да бъде задължително. Както се казва, човек предполага, Бог разполага. Такъв дълъг период няма как да се прогнозира. Графикът може да се направи в период, много по-близък до отпускарския.

МЕНСТРУАЛНИЯ ГРАФИК на работничките !

А график за дишане, за ядене и за еХХХе няма ли???? баси простотията тъпа!!!

Даскалите си вземат отпуската още до 1 септември на годината!! А някои държавни мандурковци са толкова ценни , че събират платен отпуск с години!? Или много са преработили , или само си го кандилкат на работното място!!

И ти стани служител, че да правиш като тях....

Интересно! Правителство, синдикати и работодатели коментират отпуските ни. Те какво общо имат с нас?

Оня ден мои приятели чиновници се завърнаха от поредната екскурзия в чужбина , а след ден горките заминават на следващата ! А иначе не ходят на скъпи ексурзии само по 1500-2000 лв на човек !

Моя роднина работи от 20 години в държавната администрация - работата е зле платена и стресираща, защото със смяната на всяко правителство се сменя и началникът, който по правило води със себе си хора, които нямат нито подходящо образование, нито опит, за да изпълняват функциите си. Затова се налага всички "без връзки" да носят на гърбовете си и да работят за богопомазаните, които вятърът е довял. Въпросните връзкари са тези, които пътуват редовно по европроекти, въпреки че 2 думи на английски не могат да вържат... Това е положението, на всеки 4 години пиесата започва отначало с нови артисти. Така, че има чиновници и чиновници, не може всички да бъдат слагани под общ знаменател.

kokok

А даже има регрес, защото точно тези връзкари (по полит-линия) и хрантутници се разхождат насам-натам и като махнат давността на отпуските, при напускане (изгонване) ще им изплатят накуп тези "спестени" дни. Поне досега и да се правят на тарикати, губеха тъй наречената "неизползвана отпуска". УЖАСссссссссссссс :( пак се връщаме в "първи клас"... Докогааа?

Все едно говориш за мен - аз съм един от тези глупаци, който вече 20 год. работи в държавната администрация. Нагледали сме се на всякакви абсурди през всичките тези години, но въвеждането на давността за отпуските си беше едно много добро решение. Така, тарикатите сред чиновниците няма как да натрупат "неползвания" си от няколко години отпуск и после да прибират накуп няколко годишни заплати за него при освобождаване. Пример: Станишев преди няколко години прибра към 20 000 лв. за неползван отпуск.

Тая герберска изродщина с графика и давността трябва да отпадне незабавно! Само за това, че герберунгерите въведоха тая простотия заслужават да не видят власт никога вече!

Това с давността беше, понеже много чиновници събират по половин година в отпуски и после като напускат или се пенсионират държавата им дължи два чувала пари. Аз лично не съм против да се пресече източването на моите данъци (но пък това с планирането и на мен ми е неудобно).

понеже, защото, те другите понеже... типичен герберунгерски брътвеж, ама ще го духате отново след по-малко от месец!

Давността трябва да остане задължително! Едно от правилните решения на ГЕРБ. Графика е ненужна формалност, която никой не спазва.

държавен чиновник в отпуск не излиза той е незаменим

Иска да излиза, ама не го пускат. Тия дето бачкат все трябва да са на работа. Една нормална отпуска от две седмици накуп не мога да си взема. Все има срокове, все има задачи, а търтеите - когато си поискат и по колкото си поискат!

излиза, излиза...., но не и "на хартия"

"Тука има, тука нема!" Играта продължава с пълна сила, познайте кой ще спечели?!

Добра идея е да отпадне давността, графиците също са излишни. Просто трябва да се контролира правото на човека да излиза в отпуска, не кога го прави точно.Майчинството може да се повиши като продължителност, но е нормално плащането да идва от НОИ. Време е да се вкара в дебата и темата за намаляване на работното време и увеличаването на отпуските. А бизнеса трябва всеки ден да пали свещ за данъците, на които се радва, но да знае, че това е до време и е неизбежно рязкото повишение на корпоративните данъци. Икономическа необходимост е, за да се преразпределя богатството по по-социален начин. Дори с издръжката на нарастваща администрация, пак е някакъв вид икономическа политика. За съжаление към момента у нас няма отговорни политици, мислещи за населението, така, че това си остават пожелания.

Това беше едно от многото безумни нововъведения на малоумника Симеон Дянков. Естествено, че трябва да отпадне както графикът, така и давността. Тези графици са бошлаф работа.. И без това, когато ми се наложи да си взема отпуск, в повечето случаи шефът казва "Не може".. пък после що съм имал неползван отпуск.. Е на кой да угодиш?? Но както е казал 190, до има-няма десетина-петнайсет години нещата ще се урегулират по естествен път - когато в държавата не останат работници, а само пенсионери. Само не знам кой ще им заработва пенсиите..

steltian

Виж как е в другите страни на Европа и тогава коментирай.Защото когато един завод излезе в отпуск всички други предприятия вързани към него няма какво да правят.Затова в Европа август месец е месец на отпуските.

Аз работя във Франция, единственото задължение е между май и септември да вземеш минимум 15 дни отпуска. Това за задължителната отпуска през август е факт само в Италия. По-полека с легендите за "на запад"...

....то е ясно че си ...както е ясно че великият финансист ЧОБАНоф е на страната на работодателя..защо ли? А на БГ чиновника не му трябва отпуск..той си е постоянно в такъв...! А за пенсиите ако си чувал за пенсионен ФОНД на времето ще ти се ,,изясни,,...остана под боклуците....

Всичко е точно. Като не останат хора. До няма и 20 години проблема с отпуските ще се реши по естествен път.

После ще дойдат старите на власт и пак ще го приемат. Ей на това му се вика приемственост в управлението.

Сега чиновниците ще ходят на море, на балкан и на село без да си пускат молба за отпуска. След 4 години държавата ще им плати по около 120-130 дена уж неизползван годишен отпуск.Всичко се повтаря .Да живее чиновничеството.

Как точно ще стане това?

Как ли - лесно. Един мой познат работише в НОИ, той преди ми беше казал, че там никой не си пуска отпуска (е, грубо казано...) той казва на шефа - утре няма да съм на работа и толкова (шефа и той така прави)...

Майка висшистка с повече от 4 деца да взема пожизнено майчинство от държавата. Работодателите да плащат повече на мъжете. Друг изход няма.

За да плаща Държавата - още един кредит... Отделно - всички мургави сестри си купуват висше.

Разбира се закона трябва да се развие с цел затваряне на всички вратички. Щом се купуват дипломи тогава какво сме седнали въобще да обсъждаме какъв закон ще има в беззаконието.

Предложението на КНСБ е отпускът по майчинство да се увеличи с още 6 месеца и да стане две години и половина Кой ще плаща тези шест месеца? Разбира се бизнеса, така казват държавния чиновник и профсъюзния лидер. Само че тези никога не са поемали отговорностите и рисковете в бизнеса и никога не са изкарали заплатата на дори и на един техен работник , затова смятам, че са по-опасни дори от комунистите.

Тия така наречени синдикати не за пръв път застават на страната на държавата,а не на работниците. Какво ще означава за една фирма да назначи млада жена без дете? Ами да очаква да и плаща 6 месеца без да я има на работа. кой ще е тоя работодател, дето му са излишни няколко хиляди? Същата е с болничните. Защо работникът и работодателят внасят осигуровки за работника някъде,когато когато се разболее работника пак работодателя трябва да му плати болничния?

А бе хора, четете преди да пишете! Това за майчинството са синдикални предконгресни брътвежи! А нито бизнеса, нито държавата в лицето на двамата цитирани министри, го подкрепят!

А така, прехвърлете и майчинството на работодателите. Дева и простите ви комунисти. Ся ше поискат и децата да правим. Бумеранг ще стане, прости комунисти, никой няма да назначи млада жена без деца просто щото е потенциално ще задължат работодателя й да й плаща 6 месеца. И ЗАЩО, питам аз?

Така, така, давай им идеи!... Следващото ще е график за забременяване.

Може и трябва да плащат след като не осигуряват на реална заплата!

Дали да има график или няма -това е абсолютна тъпотия на тъпата администрация. Това са отношиния между работодателя и работника.Какво общо имат тези синекурци да решават как да бъде толкова ли не могат да си намерят някаква работа.

Не ти се е случвало отношенията между работодателя и работника да се определят изцяло от работодателя, затова така ти се струва.

А на теб обратното не ти се е случвало...

А какво общо имат и с фирми както сме ние -съпруг и съпруга???? Голямата фирма ,че и график правя за съпруга ми кога ще излиза в отпуск .От 17 години забравихме тази красива дума ОТПУСК. Почиваш на Коледа, Велик Ден и се радваме на една седмица на море .

Приветствам напълно отпадането на тая простотия, измислена от Дянков и простата мутра Боко!

Добре де, но това с графиците и задължителното ползване на отпуските беше най/голямата олигофрения! хората трябва да си вземат отпуските, но това да се стимулира по различен начин, не така варварски.

Имам чувството, че напълно умишлено непрекъснато се правят някакви промени - просто за да може няколко чиновника да оправдаят съществуването си! Бизнесът (извън този на Партията) съществува не ЗАРАДИ чиновниците, а ВЪПРЕКИ тях!

Не те познавам, но те обичам!

Нито те познавам, нито те обичам, нито си "Красная", нито "Кухая" и нито си "Лейка". Но иначе си абсолютно прав/а.

За т'ва говорим!... (не вярвам Лейката да приеме поста ми абсолютно буквално;).

ТИ ДА НЕ БЪЛНУВАШ ???? БИЗНЕС В БЪЛГАРИЯ ???ХАХАХ- НОВИЯ ВИЦ НА ДЕНЯ ..НА ГОДИНАТА ..НА ВЕКА :)) ???? Я КАЖИ КОЙ Е БИЗНЕСМЕНА СИ "БИЗНЕСА" .. НАЛИ НЕ СТАА ДУМА ЗА ДРОГА КОНТРАБАНДИ И ПРОСТИТУЦИЯ.. ЧЕ ТАМ ОТДАВНА СЕ ВЪРТИ ЯК БИЗНЕС .. КАКТО И С "ТОЧЕНЕТО" НА ДДС .. И НЯКОИ "ДРЕЕБНИ" ДАЛАВЕРКИ С БЮДЖЕТА ????:)))))) ДРУГОТО ЛИ МУ ВИКАШ БИЗНЕС ... ПОСОЧИ ЕДНА ФИРМА НА ПЕЧАЛБА ... СЕРИОЗНА СЪС СВЕТОВНО КОНКУРЕНТНОСПОСОБНИ СТОКИ.. АКО ИЗОБЩО РАЗБИРАШ КАКВО ПИТАМ ???

Явно не сте неутрален, щом виждате как стоят нещата. Те за това се наричат бизнесмени, а точното име е БАНДИТИ.