Коментари - 81% от седмокласниците решили сгрешената задача от теста | Днес.dir.bg

81% от седмокласниците решили сгрешената задача от теста

81% от седмокласниците са дали верен отговор на сгрешената задача от теста по български език и литература от националното външно оценяване. В същото време обаче някои деца не познават думата "матрос" и не намират грешка в думите - "купито" и "магла".

Обратно в новината

Коментари - 81% от седмокласниците решили сгрешената задача от теста | Днес.dir.bg

Коментари

Верен отговор на сгрешена задача ....поредния ъпсурт. Вместо да се излагат отново институциите да не оценяват въпросната задача, така е справедливо за всички

не, направо голата истина - всички са преписали под благосклонната подкрепа и разсеяност на квесторите, за да си надуят резултатите на школото пред мон и инспектората. това е. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

олигуфрени. .. един тест не могат да напишат правилно *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

деер

Ами така е - неграмотни ни управляват......И толкова са себични, че и очевидните грешки не си признават. Много ми е интересно как 23 години не можаха да анализират икономическите графики, че да спрем да затъваме??? А, децата ,видиш ли, задължително трябва да умеят да открият и коригират в движение грешката на изпитващите ги ........

Истината от една майка в сайта bgmama: Беше открита в нета оригиналната графика. Вижте за сравнение: link as-21-05-2013.pdf link За какво измислено изместване да говорим? едно към едно са графиките.Според текста в оригинала обаче: Bicycle production fell to 79 million units in 1998, 25 percent below the peak of 107 million bicycles in 1995. Грешката е другаде, а не в изместена при разпечатване графика - в нечие недоглеждане и непоследвала проверка. Защото правилната 1998 година е заменена в изречението на МОМН с 2000, което вече прави твърдението невярно. Но както се каза по-назад, безпредметно е след министерския бисер-становище чесането на езици, за n-ти път ни се напомни с него къде живеем. Пък нека после някой съди децата, че масово не искат да остават тук...

съжалявам, нещо не се получи с линка, ето го отновоМ link

Бихте ли го изписали в свободен текст ?

аз бих казал,че 80% са сгрешили. децата не са отишли на изпит да поправят грешки или да тълкуват. според мен грешният въпрос дава винаги грешен отговор!

по-глупава констатаzия от та3и не сам виждала-напр."деzата не могат да си представят как се стреля с оражие...(3нам правописа -просто транслирам)

Първо,не са 81%,а 75% - от сайта на МОН. Второ,дори и един ученик да е бил заблуден,благодарение на грешката,е редно да се пренебрегне този въпрос. Ако бяха натровили с храна 25 % от учениците,а на останалите нищо им няма,пак ли ще се държат така,все едно нищо не се е случило? Ей професори,тука става въпрос за съдби на деца, а не за опитни мишки!!!

добре ли са? Какво означава правилен отговор на грешно дефинирана задача? Как в такъв случай можем да говорим за правилен отговор? Кой е правилния отговор- този за който се пита в задачата или този който са си мислели в министерството?.

ако ученик даде грешен отговор на задача той не се класира , ако някой зададе грешна задача и за това му е платено какво трябва да е наказанието за него ...

Ехххх...ама умното си е умно бе ей.До такава степен сме заобиколени от грешни условия,че дори и били те грешни сме се научили да ги решаваме правилно.Адаптация. ПП.Честит 1-ви юни на всички деца

Така е! Расте гениално поколение в Бг! Ха-ха!

Честит Първи юни - Ден на детето. Колко ли дечица ще запалят първата си цигара?...

Извод: Осмокласниците са по-умни от "академичните" тикви написали грешните задачи Следствие: Псевдо учените-да си ходят на село да кОпат и да си ритат буците!

За какво трябва да познават думата "матрос", по-добре да я изхвърлят от езика.

Не съвсем: Редник (във флота: матрос) е най-ниското войнско звание. То се присвоява на всеки новопостъпил във въоръжените сили военнослужещ.

Матрос Е Моряк на Български. ...Купи-то ми звучи на 'Купи ми мамо Топ !'. Шегата настрана - намирам че Нашите Подрастващи са Не-Само Невероятни, но И Намират-как да Го покажат като Хората !

Редник (във флота: матрос) е най-ниското войнско звание. То се присвоява на всеки новопостъпил във въоръжените сили военнослужещ. Това е най-нисшето войнишко/моряшко звание в Българската армия.[1] По тази причина военнослужещ със звание редник (матрос) не може да бъде наказван с понижаване в звание (т.нар. разжалване) и с понижение в длъжност. В Българската армия липсват OR-3 и OR-2 от армиите на НАТО, което отговаря на редник-първи клас и свидетелства за преминато и издържано обучение и готовност за участие в реални операции. Ахааам, заначи ти си искал OR-2-3?? E, класираш се за "участие в реални операции", т.е. UNREAL.

За БВМФ прочит не се бях сетил (Oops !:-) Благодаря Ви ! ------ Оонците засега само ги поподсещам че Са за уходърпание. (Засега де.)

Отчитайки липсата на верен отговор, съобразявайки, че вероятно има грешка в печатния вариант на теста, обмисляйки къде би могла да е грешката и решавайки, че най-вероятният верен отговор би трябвало да е този, 81% от децата са отгатнали! Децата явно са гениални!

как може такова слабоумно оценяване -ако здачата е грешна не може да се зачита за верна и трябва да се отмени без значение кой какво е разбрал и отговорил -най-умните ще бъдат ощетени така, не стига че сте объркали задачата , ами обърквате и оценяването -малоумници такива, кой ви сложи там да обърквате съдбите на децата и да сеете глупост и безумие , от такива като вас държавата е докарана до тук

М-вото на кОлтурата трябва да бъде препитано от външни проверяващи дали на първо място неговите служители правят разлика м/у "образование и образувание", след това да наемат такива като нас от задругата да им оправим програмите!... Как искате децата да не реагират на "магла" и пр., сле дкато ги карате на стоят с часове пре компютрите, а не да четат книги. Впрочем възнамеряваме да посетим някои часове по бълг. език от 1-ви до 8-ми клас, за да видим с какво се занимават , т.е. им се преподава на подрастващите в тези часове!. Защото се налага впечатлението, че умишлено се създават условия за неграмотност на подрастващите по бълг език! - един от трите основни езици на съвременния свят.

Да се чете: Как искате децата да реагират на "магла"...

Напротив. Графиката е разместена, при което нито един от отговорите не е верен. Според графиката в теста през 2000 година има рязък скок, докато въпросът е за рязък спад. И който е отговорил на този въпрос или не може да чете графики, или текст, или и двете.

тези дечица са направо гении в сравнение с неграмотните идиоти в парламента!

Напротив. Графиката е разместена, при което нито един от отговорите не е верен.

Моля за извинение! Коментарът на НЕУК е адресиран до УЧИТЕЛ (22:13 часа)

Господине, дано наистина не сте учител, че страх ме хваща за дечицата, които ще обучавате по български език. А сега по същество: подлогът в изречението изисква ПЪЛЕН ЧЛЕН ("коренЪТ....на възпитанието"; "бългърина е забравил...бългАринЪТ е забравил..."; пред което липсва ЗАПЕТАЯ!!!; търси причините У другите, а не В др...

Нещо съвсем превъртяхме-как може на грешно поставен въпрос/задача да има верен отговор ?

и аз това се чудя, чета да се ориентирам по коментарите, ама не успях..грешно условие, а верни отговори ??

Радостно е,че съвременните българчета не знаят думи като матрос,катюша,чекист,колхозник

Всяка дума която не знаеш те прави само по-тъп, нищо повече!

интересна логика! Ако 90% са я решили, значи не е сгрешена! Така, ако е сигнализирано, че някакъв участък от пътя е опасен, ако се окаже, че 90% от автомобилите го преминават без да катастрофират, значи участъка не е опасен!!!Малоумието, изглежда е нещо като национална черта!

Малоумие, а самонадеяност, в основата на която лежи душевна и физ. сила, която когато не се култивира и използва съзидателно, ражда своето отрицание. П.П. Ако се замислите сериозно в/у крилата фраза на шопа "Най-мразим да мислим", че откриете, че тя е плод на душевна сила и устойчивост, каквито заслужават адмирация, ако не се проявяваше в грешната посока!...Въобще възпитанието: като съвкупност от традиции в образованието и сем. и социална среда, е могъща и определяща сила за създаването на читаво; като на първо място стои личният пример! Какъв пример получават подрастващите примерно от откровено просташките циркове в парламента, от тв предаванията и рекламите по тях... и каквото там се сетите в тази насока?!

Не е да не личи, че сте брат на Ъндъртейкър! Пък Ви и отива! Хвала, дет'се вика! Ама дали?

Кейн, ни знам какво срамно има в тези думи ? Не знам дали си в кухнята , но не само днешните деца не ги познават - родителите им са още по зле !

ПИЧ ПО УМЕН МОЖЕШ ДА СТАНЕШ АМА ПО ПРОЗДЪ НЕ.

А, може, може!

Попаднах на задачите от матурата по математика. Нивото на задачите е за бавно развиващи се. Мисля, че образованието до 7 клас включително трябва да учи на много повече и да изисква много повече.

Да се упражняват да четат - "Винету" да им стане настолна книга. Да се упражняват да пишат - Збогом на неграмотността.

"Збогом" се пише със С

Ти ще ме учиш мен!

Първо - това не е литературен форум. Грешки стават. Второ - колегата е искал да напише "Збогом на неграмотноста" :)

"децата не познават елементарни думи като "матрос" и не могат да си представят как се стреля с оръдие." ... Да се възтанови традицията да се прожектират съветцки филми за ВСВ!... поне 3 пъти седмично.

за да започнат децата да пишат "възстанови" и "съветски"

Току що се оказа, че трябва да възстановим тъпомера, нищо, че е съветски! Мъкаааааааааа.... :)

Извинявам се че пропуснах да спомена че иронизирам ... "съветцки" бе нарочно употребена - за "възСтанови" съм виновен.

1chovek

Излиза, че децата са по-интелигентни от пишещите задачи, учебници и тн. Това всъщност е една добра надежда :)

Да, ама не е точно така. На първо място, така поставената задача НЯМА верен отговор. Съответно, най-внимателно четящите деца са ощетени. Евалла на такъв тест и на такова външно оценяване!

81 процента "верни" отговори на сгрешена задача? Чувате ли се какво говорите? Това може да се случи само в страната на трансаналната вазектомия! Иначе казано - вадене на сливици... отзад! Кошмар!

Задача от такъв тип би могла да бъде: "Крокодилът е по-дълъг или е по-зелен?" И отговор:"По дълъг - защото е дълъг отгоре и отдолу, а е зелен само отгоре!". Честита задача и честит отговор! Не, това не е сериозно!

................всъщност няма да е тогава вазектомия,а трансанална тонзилоектомия

Коленопреклонно моля да ми простите невежеството! :)

Да,за жалост положението е отчайващо.Потресаващо ниска обща култура,изказ-никакъв,взаимоотношения-с терминология от родово-общинния строй...Може скоро да станем дъртофелници /неотменимо е/ но оставяме на тия държава,която нито уважават,нито заслужават,нито пък ще умеят да стопанисват...То само с "искам" не става...все някъде трябва да има и "давам и умея".

А жена му е матрона ;)))

...може пък матронеса да е ;)))

По-логично би било онези 19 % отговорили неправилно (или неотговорили ) да получат точка/и, защото на грешно поставено условие не може да има верен отговор !!!!

Нещо не ми се връзва, като са сбъркали 19% от децата а министъра казал че трябва да са 10% или по малко как така задачата ще се зачете за валидна ?

За съжаление, цялата образователна система е сбъркана. На всяка година - две подхода се променя и жертва на всичко това стават децата на България, съответно - бъдещите граждани на България. Отделно от това, пада и интелигентността на децата в сравнение с предишните поколения. Расте единствено способността на подрастващите да боравят със стойности във финикийски знаци. В това по-големите отстъпваме значително. Направо е страшно когато видиш четири годишно дете да поставя финансови условия за да направи каквото и да било! Изглежда чалгата и пътя на "малкото съпротивление" победиха!

Нашата образователна система никога не е била сбъркана. Всъщност това е единствената сфера в която не трябваше да се пипа след 10 1989 година. Родителите разнежиха децата си! Учителят дава образование, не възпитание. Възпитанието е резултат на образованието. Корена на възпитанието е семейството, нещо което бългърина е забравил след 1989. На българина винаги му е по-лесно да търси причините в другите...

Никъде не обвинявам учителите , макар доста от тях безмълвно да допълват системата чрез частните уроци. В другата част от изказването си подкрепяте тезата ми , че към настоящия момент системата е сбъркана, след като я променяха n пъти от 89 -та насам. Образованието и възпитанието са свързани , но са съвсем различни неща - имаме безброй примери за образовани, но невъзпитани хора, както и за обратното!

Боже, това ли са учителите? Деца, колко грешки намерихте в изказването му?

не си права

Дано не съм прав!

"81 процента от седмокласниците са дали верен отговор на сгрешената задача от теста по български език и литература от националното външно оценяване." ??!?!? какво означава да се даде ПРАВИЛЕН ?!?! отговор на СГРЕШЕНА задача - как може да има правилен отговор на нещо грешно по условие ?!!? или дир-овци нещо не са в час, или от министерството изобщо ги няма никакви !!!

Госпожо! Вижте първо задачата и тогава се възмущавайте! Грешката не променя двузначно правилния отговор!

Грешката в задачата я прави задача БЕЗ ПРАВИЛЕН отговор. Т.е. всеки даден отговор е ГРЕШЕН.

Напротив, променя я. Децата не са знаели какво е сгрешено. може да е сгрешена годината (1990), а не спада. Тогава отговорът не е рязко!

"или дир-овци нещо не са в час, или от министерството изобщо ги няма никакви" И двете. И после тези, дали "верен" отговор ще станат прависти, 'щото там се влиза с БЕЛ. После 'що правото било на това дередже...

Божкеее!!!!

да, но я ги попитайте за задника на Азис, за марка цигари, за алкохол и др.подобни и ще видите как е съсипано поредното поколение - не знаят елементарни неща, защото в училище не им е изисквано, акцента пада на частните уроци при преподавателката, която ги обучава по съответния предмет и докато моралът у подрастващите не стане държавна политика ще става от зле на по-зле....

майко мила ,майко милааааааа,това са децата!!!!! А представете си техните родители?!?!?!

си КАКВО ни чака....

Тази лесна дума "матрос" е русизъм...на български се казва МОРЯК.

Просто е звание!

Представете си какво е нивото на този , които е сложил минус на една проста истина!

вдигай крак като не разбираш.извинявай ако си жена

Мамче,мани не коментирай тука,гледай си домочадието...да та светна-моряка си е моряк,а вече военния моряк е матрос.

Остави жената бе, какво се пънеш? Онзи ден спорихме думата "чекмедже" българска ли е, или чуждица. Познай какво излезе. Не е руска, във всеки случай.

Мухльо, /Фатмак-както си се кръстил/, Аз когото трябва отглеждам,не гледам-има разлика.... И хич се не пъна,защото няма за какво....особено за такива елементари,като теб и за съжаление ,повечето коментиращи,които със сигурност дори и не са родители. ИЗВИНЕТЕ ЗА СЛОЖНОТО ИЗРЕЧЕНИЕ!

ПИЧ ПО СЪЩЕСТВО НЯМА РАЗЛИКА МЕЖДУ СТАРОБЪЛГАРСКИЯ И СЪВРЕМЕННИЯ РУСКИ ЕЗИЦИ РАЗЛИКАТА Е В 1 ПАДЕЖ. СТАРОБЪЛГАРСКИЯ ИМА 7 ПАДЕЖА А РУСКИЯ 6 ПАДЕЖА. ЗАЦЕПВАШ ЛИ КАКВО СЕ ОПИТВАМ ДА ТИ КАЖА?

Коментари - 81% от седмокласниците решили сгрешената задача от теста | Днес.dir.bg

81% от седмокласниците решили сгрешената задача от теста

81% от седмокласниците са дали верен отговор на сгрешената задача от теста по български език и литература от националното външно оценяване. В същото време обаче някои деца не познават думата "матрос" и не намират грешка в думите - "купито" и "магла".

Обратно в новината

Коментари - 81% от седмокласниците решили сгрешената задача от теста | Днес.dir.bg

Коментари

Верен отговор на сгрешена задача ....поредния ъпсурт. Вместо да се излагат отново институциите да не оценяват въпросната задача, така е справедливо за всички

не, направо голата истина - всички са преписали под благосклонната подкрепа и разсеяност на квесторите, за да си надуят резултатите на школото пред мон и инспектората. това е. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

олигуфрени. .. един тест не могат да напишат правилно *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

деер

Ами така е - неграмотни ни управляват......И толкова са себични, че и очевидните грешки не си признават. Много ми е интересно как 23 години не можаха да анализират икономическите графики, че да спрем да затъваме??? А, децата ,видиш ли, задължително трябва да умеят да открият и коригират в движение грешката на изпитващите ги ........

Истината от една майка в сайта bgmama: Беше открита в нета оригиналната графика. Вижте за сравнение: link as-21-05-2013.pdf link За какво измислено изместване да говорим? едно към едно са графиките.Според текста в оригинала обаче: Bicycle production fell to 79 million units in 1998, 25 percent below the peak of 107 million bicycles in 1995. Грешката е другаде, а не в изместена при разпечатване графика - в нечие недоглеждане и непоследвала проверка. Защото правилната 1998 година е заменена в изречението на МОМН с 2000, което вече прави твърдението невярно. Но както се каза по-назад, безпредметно е след министерския бисер-становище чесането на езици, за n-ти път ни се напомни с него къде живеем. Пък нека после някой съди децата, че масово не искат да остават тук...

съжалявам, нещо не се получи с линка, ето го отновоМ link

Бихте ли го изписали в свободен текст ?

аз бих казал,че 80% са сгрешили. децата не са отишли на изпит да поправят грешки или да тълкуват. според мен грешният въпрос дава винаги грешен отговор!

по-глупава констатаzия от та3и не сам виждала-напр."деzата не могат да си представят как се стреля с оражие...(3нам правописа -просто транслирам)

Първо,не са 81%,а 75% - от сайта на МОН. Второ,дори и един ученик да е бил заблуден,благодарение на грешката,е редно да се пренебрегне този въпрос. Ако бяха натровили с храна 25 % от учениците,а на останалите нищо им няма,пак ли ще се държат така,все едно нищо не се е случило? Ей професори,тука става въпрос за съдби на деца, а не за опитни мишки!!!

добре ли са? Какво означава правилен отговор на грешно дефинирана задача? Как в такъв случай можем да говорим за правилен отговор? Кой е правилния отговор- този за който се пита в задачата или този който са си мислели в министерството?.

ако ученик даде грешен отговор на задача той не се класира , ако някой зададе грешна задача и за това му е платено какво трябва да е наказанието за него ...

Ехххх...ама умното си е умно бе ей.До такава степен сме заобиколени от грешни условия,че дори и били те грешни сме се научили да ги решаваме правилно.Адаптация. ПП.Честит 1-ви юни на всички деца

Така е! Расте гениално поколение в Бг! Ха-ха!

Честит Първи юни - Ден на детето. Колко ли дечица ще запалят първата си цигара?...

Извод: Осмокласниците са по-умни от "академичните" тикви написали грешните задачи Следствие: Псевдо учените-да си ходят на село да кОпат и да си ритат буците!

За какво трябва да познават думата "матрос", по-добре да я изхвърлят от езика.

Не съвсем: Редник (във флота: матрос) е най-ниското войнско звание. То се присвоява на всеки новопостъпил във въоръжените сили военнослужещ.

Матрос Е Моряк на Български. ...Купи-то ми звучи на 'Купи ми мамо Топ !'. Шегата настрана - намирам че Нашите Подрастващи са Не-Само Невероятни, но И Намират-как да Го покажат като Хората !

Редник (във флота: матрос) е най-ниското войнско звание. То се присвоява на всеки новопостъпил във въоръжените сили военнослужещ. Това е най-нисшето войнишко/моряшко звание в Българската армия.[1] По тази причина военнослужещ със звание редник (матрос) не може да бъде наказван с понижаване в звание (т.нар. разжалване) и с понижение в длъжност. В Българската армия липсват OR-3 и OR-2 от армиите на НАТО, което отговаря на редник-първи клас и свидетелства за преминато и издържано обучение и готовност за участие в реални операции. Ахааам, заначи ти си искал OR-2-3?? E, класираш се за "участие в реални операции", т.е. UNREAL.

За БВМФ прочит не се бях сетил (Oops !:-) Благодаря Ви ! ------ Оонците засега само ги поподсещам че Са за уходърпание. (Засега де.)

Отчитайки липсата на верен отговор, съобразявайки, че вероятно има грешка в печатния вариант на теста, обмисляйки къде би могла да е грешката и решавайки, че най-вероятният верен отговор би трябвало да е този, 81% от децата са отгатнали! Децата явно са гениални!

как може такова слабоумно оценяване -ако здачата е грешна не може да се зачита за верна и трябва да се отмени без значение кой какво е разбрал и отговорил -най-умните ще бъдат ощетени така, не стига че сте объркали задачата , ами обърквате и оценяването -малоумници такива, кой ви сложи там да обърквате съдбите на децата и да сеете глупост и безумие , от такива като вас държавата е докарана до тук

М-вото на кОлтурата трябва да бъде препитано от външни проверяващи дали на първо място неговите служители правят разлика м/у "образование и образувание", след това да наемат такива като нас от задругата да им оправим програмите!... Как искате децата да не реагират на "магла" и пр., сле дкато ги карате на стоят с часове пре компютрите, а не да четат книги. Впрочем възнамеряваме да посетим някои часове по бълг. език от 1-ви до 8-ми клас, за да видим с какво се занимават , т.е. им се преподава на подрастващите в тези часове!. Защото се налага впечатлението, че умишлено се създават условия за неграмотност на подрастващите по бълг език! - един от трите основни езици на съвременния свят.

Да се чете: Как искате децата да реагират на "магла"...

Напротив. Графиката е разместена, при което нито един от отговорите не е верен. Според графиката в теста през 2000 година има рязък скок, докато въпросът е за рязък спад. И който е отговорил на този въпрос или не може да чете графики, или текст, или и двете.

тези дечица са направо гении в сравнение с неграмотните идиоти в парламента!

Напротив. Графиката е разместена, при което нито един от отговорите не е верен.

Моля за извинение! Коментарът на НЕУК е адресиран до УЧИТЕЛ (22:13 часа)

Господине, дано наистина не сте учител, че страх ме хваща за дечицата, които ще обучавате по български език. А сега по същество: подлогът в изречението изисква ПЪЛЕН ЧЛЕН ("коренЪТ....на възпитанието"; "бългърина е забравил...бългАринЪТ е забравил..."; пред което липсва ЗАПЕТАЯ!!!; търси причините У другите, а не В др...

Нещо съвсем превъртяхме-как може на грешно поставен въпрос/задача да има верен отговор ?

и аз това се чудя, чета да се ориентирам по коментарите, ама не успях..грешно условие, а верни отговори ??

Радостно е,че съвременните българчета не знаят думи като матрос,катюша,чекист,колхозник

Всяка дума която не знаеш те прави само по-тъп, нищо повече!

интересна логика! Ако 90% са я решили, значи не е сгрешена! Така, ако е сигнализирано, че някакъв участък от пътя е опасен, ако се окаже, че 90% от автомобилите го преминават без да катастрофират, значи участъка не е опасен!!!Малоумието, изглежда е нещо като национална черта!

Малоумие, а самонадеяност, в основата на която лежи душевна и физ. сила, която когато не се култивира и използва съзидателно, ражда своето отрицание. П.П. Ако се замислите сериозно в/у крилата фраза на шопа "Най-мразим да мислим", че откриете, че тя е плод на душевна сила и устойчивост, каквито заслужават адмирация, ако не се проявяваше в грешната посока!...Въобще възпитанието: като съвкупност от традиции в образованието и сем. и социална среда, е могъща и определяща сила за създаването на читаво; като на първо място стои личният пример! Какъв пример получават подрастващите примерно от откровено просташките циркове в парламента, от тв предаванията и рекламите по тях... и каквото там се сетите в тази насока?!

Не е да не личи, че сте брат на Ъндъртейкър! Пък Ви и отива! Хвала, дет'се вика! Ама дали?

Кейн, ни знам какво срамно има в тези думи ? Не знам дали си в кухнята , но не само днешните деца не ги познават - родителите им са още по зле !

ПИЧ ПО УМЕН МОЖЕШ ДА СТАНЕШ АМА ПО ПРОЗДЪ НЕ.

А, може, може!

Попаднах на задачите от матурата по математика. Нивото на задачите е за бавно развиващи се. Мисля, че образованието до 7 клас включително трябва да учи на много повече и да изисква много повече.

Да се упражняват да четат - "Винету" да им стане настолна книга. Да се упражняват да пишат - Збогом на неграмотността.

"Збогом" се пише със С

Ти ще ме учиш мен!

Първо - това не е литературен форум. Грешки стават. Второ - колегата е искал да напише "Збогом на неграмотноста" :)

"децата не познават елементарни думи като "матрос" и не могат да си представят как се стреля с оръдие." ... Да се възтанови традицията да се прожектират съветцки филми за ВСВ!... поне 3 пъти седмично.

за да започнат децата да пишат "възстанови" и "съветски"

Току що се оказа, че трябва да възстановим тъпомера, нищо, че е съветски! Мъкаааааааааа.... :)

Извинявам се че пропуснах да спомена че иронизирам ... "съветцки" бе нарочно употребена - за "възСтанови" съм виновен.

1chovek

Излиза, че децата са по-интелигентни от пишещите задачи, учебници и тн. Това всъщност е една добра надежда :)

Да, ама не е точно така. На първо място, така поставената задача НЯМА верен отговор. Съответно, най-внимателно четящите деца са ощетени. Евалла на такъв тест и на такова външно оценяване!

81 процента "верни" отговори на сгрешена задача? Чувате ли се какво говорите? Това може да се случи само в страната на трансаналната вазектомия! Иначе казано - вадене на сливици... отзад! Кошмар!

Задача от такъв тип би могла да бъде: "Крокодилът е по-дълъг или е по-зелен?" И отговор:"По дълъг - защото е дълъг отгоре и отдолу, а е зелен само отгоре!". Честита задача и честит отговор! Не, това не е сериозно!

................всъщност няма да е тогава вазектомия,а трансанална тонзилоектомия

Коленопреклонно моля да ми простите невежеството! :)

Да,за жалост положението е отчайващо.Потресаващо ниска обща култура,изказ-никакъв,взаимоотношения-с терминология от родово-общинния строй...Може скоро да станем дъртофелници /неотменимо е/ но оставяме на тия държава,която нито уважават,нито заслужават,нито пък ще умеят да стопанисват...То само с "искам" не става...все някъде трябва да има и "давам и умея".

А жена му е матрона ;)))

...може пък матронеса да е ;)))

По-логично би било онези 19 % отговорили неправилно (или неотговорили ) да получат точка/и, защото на грешно поставено условие не може да има верен отговор !!!!

Нещо не ми се връзва, като са сбъркали 19% от децата а министъра казал че трябва да са 10% или по малко как така задачата ще се зачете за валидна ?

За съжаление, цялата образователна система е сбъркана. На всяка година - две подхода се променя и жертва на всичко това стават децата на България, съответно - бъдещите граждани на България. Отделно от това, пада и интелигентността на децата в сравнение с предишните поколения. Расте единствено способността на подрастващите да боравят със стойности във финикийски знаци. В това по-големите отстъпваме значително. Направо е страшно когато видиш четири годишно дете да поставя финансови условия за да направи каквото и да било! Изглежда чалгата и пътя на "малкото съпротивление" победиха!

Нашата образователна система никога не е била сбъркана. Всъщност това е единствената сфера в която не трябваше да се пипа след 10 1989 година. Родителите разнежиха децата си! Учителят дава образование, не възпитание. Възпитанието е резултат на образованието. Корена на възпитанието е семейството, нещо което бългърина е забравил след 1989. На българина винаги му е по-лесно да търси причините в другите...

Никъде не обвинявам учителите , макар доста от тях безмълвно да допълват системата чрез частните уроци. В другата част от изказването си подкрепяте тезата ми , че към настоящия момент системата е сбъркана, след като я променяха n пъти от 89 -та насам. Образованието и възпитанието са свързани , но са съвсем различни неща - имаме безброй примери за образовани, но невъзпитани хора, както и за обратното!

Боже, това ли са учителите? Деца, колко грешки намерихте в изказването му?

не си права

Дано не съм прав!

"81 процента от седмокласниците са дали верен отговор на сгрешената задача от теста по български език и литература от националното външно оценяване." ??!?!? какво означава да се даде ПРАВИЛЕН ?!?! отговор на СГРЕШЕНА задача - как може да има правилен отговор на нещо грешно по условие ?!!? или дир-овци нещо не са в час, или от министерството изобщо ги няма никакви !!!

Госпожо! Вижте първо задачата и тогава се възмущавайте! Грешката не променя двузначно правилния отговор!

Грешката в задачата я прави задача БЕЗ ПРАВИЛЕН отговор. Т.е. всеки даден отговор е ГРЕШЕН.

Напротив, променя я. Децата не са знаели какво е сгрешено. може да е сгрешена годината (1990), а не спада. Тогава отговорът не е рязко!

"или дир-овци нещо не са в час, или от министерството изобщо ги няма никакви" И двете. И после тези, дали "верен" отговор ще станат прависти, 'щото там се влиза с БЕЛ. После 'що правото било на това дередже...

Божкеее!!!!

да, но я ги попитайте за задника на Азис, за марка цигари, за алкохол и др.подобни и ще видите как е съсипано поредното поколение - не знаят елементарни неща, защото в училище не им е изисквано, акцента пада на частните уроци при преподавателката, която ги обучава по съответния предмет и докато моралът у подрастващите не стане държавна политика ще става от зле на по-зле....

майко мила ,майко милааааааа,това са децата!!!!! А представете си техните родители?!?!?!

си КАКВО ни чака....

Тази лесна дума "матрос" е русизъм...на български се казва МОРЯК.

Просто е звание!

Представете си какво е нивото на този , които е сложил минус на една проста истина!

вдигай крак като не разбираш.извинявай ако си жена

Мамче,мани не коментирай тука,гледай си домочадието...да та светна-моряка си е моряк,а вече военния моряк е матрос.

Остави жената бе, какво се пънеш? Онзи ден спорихме думата "чекмедже" българска ли е, или чуждица. Познай какво излезе. Не е руска, във всеки случай.

Мухльо, /Фатмак-както си се кръстил/, Аз когото трябва отглеждам,не гледам-има разлика.... И хич се не пъна,защото няма за какво....особено за такива елементари,като теб и за съжаление ,повечето коментиращи,които със сигурност дори и не са родители. ИЗВИНЕТЕ ЗА СЛОЖНОТО ИЗРЕЧЕНИЕ!

ПИЧ ПО СЪЩЕСТВО НЯМА РАЗЛИКА МЕЖДУ СТАРОБЪЛГАРСКИЯ И СЪВРЕМЕННИЯ РУСКИ ЕЗИЦИ РАЗЛИКАТА Е В 1 ПАДЕЖ. СТАРОБЪЛГАРСКИЯ ИМА 7 ПАДЕЖА А РУСКИЯ 6 ПАДЕЖА. ЗАЦЕПВАШ ЛИ КАКВО СЕ ОПИТВАМ ДА ТИ КАЖА?