Тодор Танев е против религията да е задължителен предмет

Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев се обяви против въвеждането на задължителен учебен предмет религия.

Обратно в новината

Коментари - Тодор Танев е против религията да е задължителен предмет | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Религията разделя хората и обществото. Няма место в читанките. Светската държава трябва да учи трезво на наука, което значи знание за физиката на природата и човека, да възпитава морал, етика и други духовни добродетели като труд, чест и достойнство, родолюбие и почит, да развива талантите на децата за музика, рисуване, литература и спорт, а религията да се изучава като част от историята на човечеството, като се почне от най- старите езически /пагански/ вярвания- тотеми, анимализми, хинду и джайди источни религии, през първите монотеизми- зороастризъм, юдаизъм, християнство и ислям, до съвременните действащи религии. Посвещението в дадена вяра е копнеж и личен мотив и това става в зряла възраст индивидуално. Попските държави докарват само вражди, борби и войни между хората и това го казва историята, пък и днешността. Светската държава е придобивка на съвременния човек и тя трябва да се насърчава и защитава!!!

Религията дава морални норми и базови понятия за добро и зло. Не разчитайте на един подрастващ да се ориентира сам просто така, а и чалга родителите му да му създадат ценности. Ще се върнем към содомията, човекоядството, врачки, шамани, ... езически ритуали без елементарна вяра.

Никаква религия в светските училища. Нямаме нужда от талибанчета.

абе костовисти, една маймуна да бяхте сложили за министър, щеше по-добре да се справя от недоразумението танев

В кой век живеем, та да се изучава религията задължително? Разбира се, че трябва да остане като свободно избираем предмет. Да не говорим, че който го влече, има неделни училища и към църквите, и към джамиите, и към синагогите. Крайно време е да се оттърсим от очакването, че училището възпитава. То обучава, родителите, семейството възпитават, ерго религията, която и да е тя.

А защо тогава се изучава стария завет в часовете по литература. Голяма художествена стойност ли има, историческо значение или философско тълкуване трябва да ума. Смятам че не му е там мястото на изучаване и е добре да се сравнява с другите подобни творби без пристрастия. Всички имат своето значение в историята и философското осмисляне на нашето битие , а също и за историята на морала ни.

Като си помисля колко попа ще ни трябват за даскали ,пък и кой и с какво ще им плаща ...

ТОЗИ ТИТАН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСТОТИЯ ВСЕ ОЩЕ ЛИ Е МИНИСТЪР. АМИ ДОКАТО ТЪРПИМ ПОДОБНИ НЕЩА БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е НА ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ. А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ВЕРОУЧЕНИЕ ДА БЪДЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ПРЕДМЕТ ДА , НО ПОДЧЕРТАВАМ НЕ РЕЛИГИЯ / ХРИСТИЯНСТВО, МЮСЮЛМАНСТВО, БУДИЗЪМ И Т.Н./ А ВЕРОУЧЕНИЕ - ХРИСТИЯНСКИТЕ ЦЕННОСТИ ЧЛ13 НА КОНСТИТУЦИЯТА ГЛАСИ ЧЕ СМЕ ПРАВОСЛАВНА ХРИСТИЯНСКА ДЪРЖАВА, НЕ ЦИТИРАМ ДОСЛОВНО ТЕКСТА, ПРЕДАВАМ ПО СМИСЪЛ СЪДЪРЖАНИЕТО НА ТЕКСТА. О С Т А В К А НА ТОВА НИЩОЖЕСТВО.

Тоя цървул е най-голямото недоразумение в това правителство. Преди време "професор" игнатов сътвори небивали простотии по отношение на българската наука, но тоя надменен простак ще го мине много скоро

Моите уважения към министъра на образованието -проф.Тодор Танев,но смятам че религията трябва да е задължителна дисциплина!И той най-вече трябва да настоява за това защото е демократ 45 години тоталитаризам +25 години преход фактически пак кумунизъмизъм Истинната религия е задушавана или са ни възпитавали към Атеизъм илипрез тези 25 годин плъзнаха секти!Затова по този въпрос трябва има твърда позиция децата трябва още от най малка възраст да бъдат възпитаванйи в православен дух!

А и турчетата ли трябва да се възпитават в православен дух?

Напълно съм съгласна с него. Религията не носи нищо добро- само войни. Който иска да си вярва в каквото иска, но в къщи. Не е религията , която учи хората да са добри. Това е възпитанието.

Всъщност, това, което прави човека добър, в крайна сметка е неговият собствен избор какъв да бъде. Но политиката е тази, която носи войните. Днес се правят под демократичен предлог примерно - значи ли това, че демокрацията поначало е нещо лошо?

Тука гледам има доста хора, които с някакво благоговение пишат за математика, биология, химия, ама май не са вникнали много в тези науки. Защото ако бяха го направили, щеше да им е ясно, че 1. Те не обясняват фундаменталната същност на явленията, просто отразяват закономерностите им в някаква степен и 2. На практика, дори и теориите, които са изградили, са с доста пробойни и някои от тях направо са си за смяна вече... Ето, аз например се занимавам с математика. И в крайна сметка стигнах до извода, че дори тя, явяваща се най-основната от всички науки, не е способна да вникне в същността на нещата. Точно затова се захванах наскоро с една по-дълбока наука - нумерологията.

прав е министъра,какво ще учат децата на смехории,как иисус съживил лазар,или пък как някои си друг прогледнал по чудо и тем подобни глупости....има само една истина,която е и смисъла на живота,това е еволъуцията на вида хомо сапиенс

Исламската вяра е унищожителна за човешката еволюция. Тя не носи нищо добро. Виждаме го сега. фашизъм=комунизъм=исламизъм.

Тодор Танев е против религията да е задължителен предмет Той също така е против Наполеон, против Ломоносов, против Менделеев.

И по въпроса как става работата с религиите (да е интересно), вижте в ютюб, тук:... watch?v=WaCoL2dyWRk . Не с ултимативни нареждания.

Религията е опиум за народите....Тя е в услуга само на тези които искат да манипулират останалите в своя полза. Ако сме демократично общество наистина трябва де е избираем предмет.

Към Агностика Коментара го копирам отново от по-долу, за да може да го прочетете. С цялото ми уважение към Вас, защото пишете като интелигентен човек, но: когато говоря за религия говоря за православието. За кои религиозни държави говорите вие? Нима ще отречете развитието на най-голямата православна държава - Русия? А по времето на цар Борис - кръстителя на българите? А просперитета на България по времето на великите български царе, възпитани с любов към Бога и стремеж към него? Без вярата човек не притежава смелост, безкористност и мъдрост - а това са качествата, необходими да вървиш напред, дори и да ръководиш държава, бизнес, семейство. А колкото до химията, географията и прочие - не ги отричам, поставям ги на второстепенна позиция. И да добавя - истинското развитие в определена област от науката, настъпва едва след завършване на образованието. Какво е образованието без практиката? Само основа, която те подготвя да мислиш и се развиваш по определен начин, да направиш открития в областа в която работиш. Ако го няма духа в тебе нима ще станеш добър лекар, ИТ специалист и т.н.? И да завърша: аз лично не бих се оставила да ме лекува жесток, груб и коравосърдечен лекар, колкото и добър специалист да е, не бих разчитала да работя с човек, който няма доброта в отношенията си с другите, дори и да има временни успехи....

сте написали, госпожо! При цялото ми уважение към Вас, защо смятате, че преди приемането на християнството българите не са били духовни хора? Защо мислите е написал тези думи Канасувиги Пресиян: "Българите сториха много добрини за християните (византийците), но християните забравиха. Ала бог вижда."?

но, при християните говорим за безусловна добрина. Както съм написала по-горе за всеки (вкл. и нехристияните) е лесно да бъде добър ако не му коства нищо. Колцина могат да жертват благополучие, пари, уважение за да бъдат такива? Нещата никога не са толкова опростени, колкото изглеждат. Поздрави!

Видях го, отговорът ми към Вас е по-долу, под съответното мнение.

Госпожо, в духа на благият ви тон ще се опитам да съм порядъчно благоприличен - Да, религията е дала богата културна база на българският както и на други народи. Но нещата се менят! Държа децата ми ще бъдат обучени (от мен и то преди изобщо да стъпят в училище) в това, което аз вярвам и разбирам за устройство на света и часовете по религия са загуба на време за нравоучения, които средно интелигентно дете може да разбере за 30 минути общо.

Отвратително е как религиозниците си присвояват това, което наричат морални принципи и духовност. Не религия би следвало да те научи да бъдеш морален, добър човек. Това са основни принципи на хуманността, произтичащи от статуса ти на създание с разум и елементарни познания от типа на това, че е добре да помогнеш, ако някой има нужда от помощ, и че като удариш човек или животно, ги боли. Няма нужда религия да те учи на тези неща, те са плод на житейски опит и нормално междучовешко общуване. И за привържениците на религиозната моралност, припомням, че принципите "око за око" и "убивай неверниците" са заложени в свещените книги на двете най-масови религии в света; също така има откровени заплахи какво ще ти се случи, ако почиташ някой друг бог.

е поразително как се държат все едно, че имат в джоба си генерално пълномощно от Исус Христос

По отношение на "основните принципи на хуманността, произтичащи от статус на създание с разум и елементарни познания...", както и "..че е добре да помогнеш, ако някой има нужда от помощ....", да така е - това го правят добрите хора. Но познавам човек - изключителен хуманист и добър човек, с който години наред не съм имала никакви проблеми и който винаги се е стремял да помага на всички, но.... пълен безверник. Този човек, попадайки в ситуация, от която зависеше неговото благополучие постъпи изключително безпринципно, подмолно и безчестно. И в случая съм безпристрастна, защото постъпи така с други хора, не със мен. Колкото за "око за око и зъб за зъб" - това е от Стария завет. За православните християни важи: Ако те ударят по едната буза подай другата - Новия завет. Поздрави!

смятате, че ако този човек ходеше редовно на църква, нямаше да постъпи точно по същия начин?

Говорите така, сякаш религиозните хора са способни само на добри постъпки и никога не проявяват общочовешки слабости. Като контрааргумент, аз също познавам пълни безбожници, които са постъпвали доблестно в ситуации, които впоследствие са се оказвали неблагополучни за тях. Дори едно болно коте да прибереш от улицата, за да го излекуваш, е хуманна постъпка. Аз съм го правил, с всичките неудобства и разходи, които ми създаде, а Вие вече сте наясно с религиозните ми възгледи - просто не можех да оставя животинката да се мъчи, а не за да си заслужа място в рая. Нито едно отче не съм виждал да прави нещо такова. Но си спомням един как се опита да си дари "Ролекса" за някаква кауза преди време. Висш православен духовник, ако не сте чули за случая.

бе, кой го направи министър този простак и извратеняк...."Ломоносов не е ....учен"...А това недоразумение за учен ли се има???

Прав е министърът...!!!!!! Не може религията да е задължителен предмет в училище - ЗА ТОВА СИ ИМА ЦЪРКВИ, ДЖАМИИ И Т. Н. Религиозните хора да не се правят на откачени а да се вземат в ръце и да правят неделни и всякакви други религиозни училища...

Тази безпардонност на синода ми прилича на безсилните изхвърляния на Перуката да накара хората насила на стадионите. МИ НА ХОРАТА НЕ ИМ Е ИНТЕРЕСНО да гледат уговорени мачове! Където има интересен футбол, стадионите са ПЪЛНИ! Нашите попове, вместо да анатемосват, да слязат при народа! Да се държат, както се държат повечето свещеници от другите религии. Връзката между църквата и хората е прекъсната много отдавна, и то на много нива! Да слязат при хората, дядовците, да направят проповедите интересни, да говорят, да обсъждат, да отговарят! А не да се държат като богоподопобни! Когато кръщавахме детето ни, не искаха да пуснат жена ми в църквата, защото била "омърсена", че дала живот на още един християнин! Стоя извън църквата, жената, по време на цялата церемония, и НИКОЙ не ми обясни, защо една току-що родила жена трябва да търпи такова отношение! Що за църква е това?!? И да задължват деми да изучават това? Не, мерси! Аз ще определя, какво ще е полезно за тях!

Българската нация е оцеляла благодарение на своята духовност, която все повече липсва на днешните наследници. Единствената съхранила се институция през турското робство е Църквата, която води народа в борба за духовна просвета и независимост. Непросветеният ще си умре прост и роб, понеже няма кой да му отвори очите. А простият народ най-лесно се управлява. Г-н просветният министър да хваща кирката, ако знае как се държи - не става за министър и не осъзнава за какво ще отговаря след време. Или прокарва масонската политика за заробване на нацията

Фундаменталистче, образованието е СВЕТСКО набий си го в примитивната религиозна кратуна. Нали ако се разреши на християнството, ще трябва да се разреши и на исляма. Вие мислите ли с кратуните си средновековни. Нали ако се даде на едните не може да не се даде и на другите. Всички регистрирани по закон религиозни организации ще имат право да си преподават религиозните възгледи не само прАвАслАвните. Това ли искате в училище - мюсюлмани,мормони, будисти и т.н.

Еклесиасте, преди да проповядваш кой е водил борба за духовна просвета и независимост, вземи да провериш колко от възрожденците ни са били към църквата. Вазов, Ботев, Чинтулов, братята Георгиеви, всичките будни личности от онзи период са били светски хора, а не религиозни стожери. Отчетата учат народа да пада на колене. Хъшовете - да се изправи на крака и да вдигне глава.

съгласна с първото Ви изречение, толкова съм против второто. Абсолютна и умишлена заблуда е, че църквата е била източникът на българската духовност през всичките 5 века на турското робство. Църквата е била наистина единствената институция, която турците са позволили да се запази, но не забравяйте никога коя църква - гръцката. Ако си направите труда да прочетете на какви издевателства са подлагали българите гръцките попове и как са унищожавали ръкописите ни, едва ли повече ще твърдите, че точно това ни е запазило. Пък и не се ли питате защо нашите възрожденци са водили борба на живот и смърт за отделяне на БПЦ от гръцката? Духовността ни е с друг произход и дори днес не е напълно изгубена, но в никакъв случай не са агентите на ДС тези, които ще я накарат да възкръсне като Феникс от пепелта.

забрана на мюсулманството!

Нека да се включа и аз. Направо съм потресена от болшинството мнения. религията е най-важната част от образованието - какво е всичко останало - химия, физика, география - всичко се забравя, дори и необходимото за обща култура. От най- ранна детска възраст децата са отделени от семейството и общо взето попадат в среда, която формира мирогледа и ценностната система за години напред. Аз ъсм още по крайна - дори и етиката да се въведе като задължителна, тя само ще научи децата какво е добро и какво е зло. Но и сега когато се знае, че убийствата и кражбите за зло - нима ги няма? религията и по точно православното християнство е тази, която разгаря духа и не само научаваш какво е добро и зло но сърцето ти никога не позволява да го извършиш, защото за тебе става мерзко и недопустимо. А се учедвам най-вече на родителите. Едно дете възпитано в християнски дух цял живот ще почита и помага на родителите си. Нима в необоснования си страх децата ви да не станат фанатици вие пренебрегвате тяхното щастие и успех в живота. Защото това е другата страна на въпроса - истинските вярващи са щастливи и успели хора. Независимо, че се сблъскват понякога с трудности, всичко отминава и тяхния успех и просперитет в живота расте с годините. И накрая - няма православни християни фанатици.

Ами да се включа и аз тогава. Конкретно какво са химия, физика география и т.н. Нарича се "наука" и е онова, което е дало на християните лекарства вместо молитви, познание за това, че Земята се върти около слънцето, компютри и разни такива други дреболии. Като гледам в религиозните, антисветски държави докъде са се докарали, доста ми е трудно да хвана вяра на морала и духовността, на които твърдите, че религията учи децата.

Говоря за православието. За кои религиозни държави говорите вие? Нима ще отречете развитието на най-голямата православна държава - Русия? А по времето на цар Борис - кръстителя на българите? А просперитета на България по времето на великите български царе, възпитани с любов към Бога и стремеж към него? Без вярата човек не притежава смелост, безкористност и мъдрост - а това са качествата, необходими да вървиш напред, дори и да ръководиш държава, бизнес, семейство. А колкото до химията, географията и прочие - не ги отричам, поставям ги на второстепенна позиция. И да добавя - истинското развитие в определена област от науката, настъпва едва след завършване на образованието. Какво е образованието без практиката? Само основа, която те подготвя да мислиш и се развиваш по определен начин, да направиш открития в областа в която работиш. Ако го няма духа в тебе нима ще станеш добър лекар, ИТ специалист и т.н.? И да завърша: аз лично не бих се оставила да ме лекува жесток, груб и коравосърдечен лекар, колкото и добър специалист да е, не бих разчитала да работя с човек, който няма доброта в отношенията си с другите, дори и да има временни успехи.

Няма ли? Хвърли едно око на topwar точка ru

И с какво руската пропаганда е по-добра от западната. Дано това да не е единствения ви източник на информация. Дано ама надали

Всички задължително да членуват в партията да си плащат членски внос и да ходят задължително на религия ....Иначе в Белене или в ТВУ...Така ми звучи това глупаво предложение...

Нали същата тази партия ти е втълпила , че религията е опиум за народите...Сега събирате плодовете на невежеството си.

стига тоталитарни и комунистически методи.Никой не може да задължи детето ми да учи религия или да стане партиен член.Работата на свещенниците е да си стоят по църкви и манастири ,а не в дискотеки,барове и кафенета.И дядо отче иска да изкара пари от уроци.завидя на бедните учители и се прави на интересен.

Религията категорично не може да бъде задължителен предмет в училище, освен, ако училището не е с такава насоченост. Разбирам благородните цели на синода, но се опасявам, че са объркали века за подобен род начинание.

Синодът я е позакъсал и си търси да си отгледа ново вярно паство. Все едно държавният тотализатор да я позакъса и в училище да въведат час по тото, да учат децата като порастнат как да попълват фишовете, как да играят с комбинации. Зарибяване.

Синодът има достатъчно средства, а тото-литарното ти сравнение демонстрира ограничен напън за разсъждение. Не си мъчете единствената гънка, с която мислите - ще ви трябва за ОО.

Кой е тоя ненормалник дето предлага да се въведе задължително ученето на религия.Това предложение ми мирише на комунистически и тоталитарни методи.Демокрацията изисква човек да може да избере ,а не да го задължават да прави нещо против волята.В кой век живеем???

Задълбоченото конфесионално запознаване на учениците с положителните идеи и добрите традиции на съответните вероизповедания ще укрепи атмосферата на разбирателство в страната. Толерантността е най-ценна, когато е родена в душите не на безразлични, а на религиозно грамотни и осъзнати граждани. Ученето на религия би обогатило перспективите и гледните точки на децата. Те имат нужда да се чувстват разбрани, да имат усещането за граници и ценности.

Гледам, загрижил си се доста за децата. Ти да не си католически свещеник? Че и те са доста "конфесионални" с малки момчета.

Грешат тези, които смятат че религията учи на добродетели, смирение и т.н. Учи човечеството да се разделя на свои и чужди, което е чудесен повод за войни. При това ако човек се роди в силно религиозна страна, има ли шанс да си избере друга религия, която му се струва по-добра от задължителната местна? И какво ще направи обществото с такъв аутсайдер и вероотстъпник, нали? Заради това, че е избрал религия, недолюбвана в родното му място, но пък явяваща се единственото в което вярва друга огромна група от човечеството в други страни. Какво излиза? Че местната религия е най добрата на света, само защото е местната. Ако човек осъзнае това, бързо-бързо ще забрави идеята за нещо общо между религия, деца и училище. Най добър възпитател е не попа в църквата или в училището, а семейната среда.

Така е само в ислямските държави. Точно затова трябва децата да се запознават с религиите и да могат свободно да избират какви да бъдат.

кОИ СТЕ ВИЕ ДА ЭАДЪЛЖАВАТЕ ХОРАТА ЭАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ИМАТ ПРЕДМЕТ РЕЛИТИЯ,ВИЕ ГОСПОД ЛИ СТЕ СПРЕТЕ СЕ ИМА ПСИХИЯТРИИ ,А КОЙТО ИСКА ДА ХОДИ ДА УЧИ РЕЛИГИЯ В СЕМЕНАРИИ

Налага се да ти повтаря конституционният текст, че традиционното вероизповедание в България е източноправославното вероизповедание.

Налага се да ти обяснпвам че този текст в Конституцията има декларативна стойност и от него не следва нищо. Обаче от текста, че Република България е светска държава, следва че РЕЛИГИИТЕ (не религията) нямат място в обществения живот, още по-малко в училище. Тези които са мръднали, путинисти и рашисти да ходят на пси или в ИДИЛ

Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев се обяви против въвеждането на задължителен учебен предмет религия. Образователният министър каза, че Ломоносов и Асен Златаров не са направили нищо особено като учени, Фредерик Жолио Кюри е пълна нула като учен, а религията е въздишка на потиснатата твар, тя е душата на един безсърдечен свят, както е и духът на едно бездуховно състояние. Тя е опиум за народа. В чашата с горчилка за човешкия род тя капва няколко сладки, приспивни капки духовен опиум от любов, надежда и вяра.

Тодор Танев превръща българските университети в старчески домове и приюти за умствено и социално слаби.

Религията не е това което беше. Да ме извиняват проповедниците от всички религии , но повече ми понамирисва на бизнес и интереси отколкото на смирение и взаимопомощ. Така , че колкото по-далече от децата - по-добре. поне докато се поизучат и разберет сами за какво стажа дума. А иначе РОДИТЕЛИТЕ и УЧИТЕЛИТЕ трябва да формират това което търсите в тази тема. Мир Вам...

Категорично против религиите! Нищо божествено няма в тях! Измислени са от хората за хората! Едни хора чрез всяване на невежество, сляпа вяра и страх да управляват други хора!Естествено, че всяка религия ще иска да се изучава задължително, защото по този начин си осигурява "паство", което да дои впоследствие! Единствено изучаването на истински науки за естеството на нещото, може да преодолее невежеството! А знанието е най-големия враг на религиите! Ако не беше жаждата за знание, и досега щеше да си мислим, че земята е плоска и е център на вселената!

ако искаме да станеме по добри и да си помагаме трябва да стане задалжителен предмет това е единственят предмет които ще накара дезата ни да вярват в доброто *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

прав е министъра! Светското школо да се занимава със светските науки! Църквата да си уреди работите и да създаде неделно училище за запознаване с религията!

Всеки път когато г-н (без-)просветния министър се изкаже прави някакви гафове. Гледйки снимката му, се чудя от къде изкопаха тази неграмотна изрезка?

То затова децата нямат страхопочитание от нищо, безверници са и нямат морал.

Прочетох доста от коментарите. Потресена съм от невежеството! Никой не прави разлика между -ВЕРОУЧЕНИЕ И РЕЛИГИЯ. Никой никого не задължава да става вярващ фанатик, а една обща култура. Като сме учили физика, химия и ето ти цял свят от фанатици - физици и химици. Не можете да си представите колко сте жалки и невежи - резултат от това , че не сте изучавали тези предмети.

Жалък и невежа може да е само онзи, който обвинява всички останали. Как ще пусна детето си в час поо религия, като ще го заболи корем от смях. Като заприказва попа за непорочното зачатие; за съживяване на умрелия от три дни Лазар; за превръщане на водата във вино и други подобни, всички деца ще се затъркалят по пода от смях. Е, не искам да става така.

Скудоумието на този, с извинение, министър на образованието е изписано на лицето му. Пред очевидно настъпващия в Европа ретрограден ислям е напълно малоумно да не се съобразиш с апела на БПЦ за християнско възпитание на децата ни. Защо бе, Танев, се водиш от някакви европейски директиви? Не стана ли ясно на всеки, че Световните кукловоди са решили да съсипят Европа, налагайки "ценности", които са несъвместими с обикновения човешки морал?!? За мислещите хора е ясно, че борбата за оцеляване на европейската цивилизация е на само срещу агресивното настъпление на исляма, но и срещу онези европейски лидери, НПО, медии и пр., които прокламират загърбване на християнските ценности и ги заместват с извращения, които най-перверзно наричат европейски "ценности" - трети пол, гей-бракове, осиновяване на деца от гей-двойки и пр. Тежка участ ни очаква, ако стигнем това морално дъно, а ние без съмнение сме на път да го стигнем, още повече, отказвайки да възпитаваме децата си в традиционната ни християнска религия.

Не знам защо дирниците изтриха мнението ми, може би защото написах, че никога не бих пуснала детето си да учи религия, каквато и да е - това е промиване на мозъка и насаждане на страхове и съмнения от ранна възраст.

Заставам твърдо зад Вас. У децата трябва да се залагат моралните принципи на хуманността и да бъдат оставяни сами да взимат решение дали да бъдат религиозни, или светски, не да им се набиват в главите, че хората са изработени от кал.

Поразяващо е невежеството на маса хора. Религията като доктрина, система от положителни морални ценности и вяра е необходимо да се изучава в училищата. Изучаването на етика е добро, но крайно недостатъчно за изграждане на морално здраво младо поколение. Историята ни недвусмислено е доказала това. Христовата вяра ни е спасила от духовно и оттам етническо и културно претопяване, запзила ни е като народ. Затова единствено Християнско богословие трябва да се изучава задължително в училищата.

Който желае,да си изучава и кланя на който Господ иска и вярва ,но не в светското училище. Да не обучаваме фундаменталисти/християнските такива не са по-добри от мюсулманските/ Наука ,а не вяра в измислени божества.

Напълно ви подкрепям! 45-те години социализъм насадиха атеизма като норма, натикаха БПЦ в глуха линия и съсипаха християнското възпитание на поколения. Ето сега се берат тези горчиви плодове, избуяли още повече през 25-те години абсолютно бездуховен преход, в който доминира единствено стремежът към материално обогатяване (дори на цената на прегазване на закона!). Аз бих апелирала към всички БЪЛГАРИ, които отричат християнството - Моля, спрете да влизате в църкви и да палите свещи, тези ваши действия са безсмислени БЕЗ ВЯРА !!!

Ти, драга, ако имаш нужда от религия, за да те научи на основни морални ценности, здраво си я закъсала.

Темата явно е доста създаваща страсти, много мнения , но ....Ние българите след 1944 г не сме може би вярващи , така е било по времето на социализма , отричане от църквата- атеисти. Но ако се види други страни макар и в соц. лагер не са били краини в тази посока . Спомням си как имаше хаики около църквите за нас учениците да не ходим. Но сега виждам че е било любопитсво . След 1989 г има връщане към църквата , но реално се е изучавало може би в училищата до 1950-52 г.Следващите поколения са неуки - те не познават Евангелието, не са учили за библията. А една вяра се поставя в човека още след неговото раждане , за което спомага семейството.А как е в България. Ние сме християни , отричаме а цели 25 г се допусната хиляди знаини и незнаини секти.Българино кое е по опастно за Вас , за Вашите деца .Аз живея в страна където църквата е силна , както и вярата на хората . Акоедин човек няма вяра, няма страх от Бог -КОИ Е ТОИ . А ние българите сме изгубени - нямаме вяра. Така че г-н министре , Вие с идването си ръсите бисери , кои сте , дали сте за това място не съм човека да оценя. Но България е християнска държава и религията следва да се изучава в училищата. Оставете хората след това самида намерят своя път към Бог.

Който желае,да си изучава и кланя на който Господ иска и вярва ,но не в светското училище. Да не обучаваме фундаменталисти/християнските такива не са по-добри от мюсулманските/ Наука ,а не вяра в измислени божества.

Да се внушава : " Религията е полезна и децата трябва да я учат"! Искам да се чертаят разделителни линии за да има вражда между хората тролчета - изроди мои!

Безбожник и некадърник. И едно магаре да хванеш, става за министър.

за най голямото съжаление,българинът не знае нищо за християнската вяра или християнската религия ,затова все гледа да застане от другата страна и да се опълчи против нея .българина мисли че като пали свещ в църква е приключил с духовното възпитание,а христянска вяра е любов и само любов,не се плашете от нея особено че около нас има най различни радикални исламисти,йоховисти,евангилисти и т.н.

така е дърт търтей по-важно е малките тюфлечета да знаят чалга изпълнителите зае..би религията и ценностите....

Във всяка нормална светска държава светската и религиозната власт са разделени. БПЦ ООД иска да смеси това, което се преподава в училищата (предимно наука) с това, което те пробутват за истина. Само че в тоя случай от учебната програма следва да отпаднат предметите и науките, противоречащи с религията: физика, география, биология, геология, космология. Науката и религията са абсолютно различни неща, положени на различни принципи. В религиите основният принцип е вярата, а в науката - съмнението. За да съм по-нагледен ще дам пример: попът казва - "Господ сътвори света преди 6000 години. Доказателства има ли? Има, прочети Библията. Изобщо кой си ти, та да се съмняваш и да не вярваш на Божието слово? Ще се пържиш в ада! Ако някой учен каже "Осъществих студен синтез", то другите учени ще кажат: Как? Ще се опитат да повторят същото, ако се получи - ще признаят откритието, ако ли не - ще го отхвърлят. Но нито признанието, нито отхвърлянето са окончателни. Едно време е имало интересна теория за топлината. Смятали са, че топлината се предава с невидима, безтегловна течност, наречена "топлород". Един учен казваше: всеки път като седна на седалка в автобуса, на която някой е седял, си спомням за теорията за топлорода. Днес вече знаем, че топлород няма, макар някога той да е бил част от науката. Получили сме доказателства за това и сме променили самата наука. Основният принцип на науката е да няма вътрешни противоречия, с които всяка религия е изпълнена, но никой не се стреми да ги премахне. И след всичко това има хора, искащи да ни върнат в средновековието? Защото забивайки нос във вярата, хората престават да мислят извън нея, слагат брадите, чалмите и кръстовете и отиват да се избиват едни други.

Вярата в Бог е хубаво нещо за емоционално пораснали хора с утвърден характер, обаче за невежи и невъзпитани ,лошо образовани и природно духовно осакатени хора, религията е начин за добиване на знания, с които да се причинява злина. Религиите донесоха толкова много нещастие през последните 20 години, че определено смятам, че трябва да се забранят и никой извън зряла възраст да не се допира до тях. Що се отнася до духовниците- те трябва да бъдат държани далече от децата, защото ги отравят и един ден се чудим защо онзи дето се е пръснал на парчета е бил такъв социопат? Затова смятам, че е много прав този министър.

даже заглавието е подвеждащо не "Танев е против.." щото и АЗ съм против ама това не го пишете щото никой не му пука за мене, а кат се каже Танев - и намирисва на скандал и интрига, гаче ли той еднолично решава кво ше се учи и кво нема.