Коментари - Миньори на протест срещу по-късно пенсиониране | Днес.dir.bg

Миньори на протест срещу по-късно пенсиониране

Миньорите от “ГОРУБСО - Мадан“ излязоха на протест срещу намерението на кабинета да увеличи възрастта за пенсиониране при по-високите категории труд.

Обратно в новината

Коментари - Миньори на протест срещу по-късно пенсиониране | Днес.dir.bg

Коментари

Ама кой по желание ще поиска да го пенсионират. И миньори и полицаи по късно пенсиониране. Ако не им харесва да си изберат други професии. & години се отлага по късното пенсиониране на миньори и полицаи. Стига пенсионери на 45-50 години и работа на друго място.

Всички които завиждате на миньорите можете да станете тйкива. За да станеш миньор не се изискват връзки и уреждане както да речем за полицай. Така че заповядайте-миньори се търсят. Ако ли пък не ви харесва млъкнете. Просто сте едни завистници, които обаче не знаят за какво завиждат

В индустрията има много работни места, свързани с повишен за здравето риск: високо ниво на шум и топлина, вредни емисии, източници на радиактивност (дефектоскописти и лаборанти) и др. Голяма част от работещите на тези позиции не доживяват до пенсия или се сдобиват със сериозни заболявания. Аз работя в енергетиката и много колеги последните години преждевременно се преселиха в по-добрия свят. Млади кадри не идват именно поради тежестта на труда и ниското заплащане...

След изработване на годините за пенсия ще поработите другаде, което и без това правите, за да се пенсионирате по възраст!

Поработват другаде защото заплатите и пенсиите са много големи. Все пак става дума за миньори и не ги бъркай с други професии.

В България трябва да се въведе крайна форма на капитализъм. Това ще има няколко положителни ефекта: Мързеливите и глупавите няма да могат да се адаптират към едно такова общество, защото ще важи законът на природата: Оцеляват тези, които могат да се приспособят. Аз като работещ и трудещ се човек не смятам, че сульовците трябва да получават колкото мен. Надявам се да съм в добро здраве и да мога да работя и след пенсионна възраст. С въвеждането на този модел обществото ще се изчисти от мързеливите, глупавите и нерискуващите и ще остане по-читав генетичен материал. Ще се повиши конкуренцията, което ще доведе до позитиви за икономиката. Това ще доведе до натрупване на капитал, който ще може да се използва за раздаване на пари на наистина нуждаещите се и заслужили - пенсионери, инвалиди и т.н., а не за социални помощи на паразитите.

Толкова си прост, че може да се каже че си Боклук. Капиталът има свойството да се "концентрира", ако няма Държава да регулира и подпомага слабите, то накрайя ще има 1 Феодал, които ще владее 100% от икономиката, и измислената ти конкуренция, ще е само в сънищата ти...

премахнете ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ЧАСТНИ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ / те не гарантират нищо = това което гарантира е че ще инвестират парите ви, но не и че няма да ги ЗАГУБЯТ или обезценят от инфлацията / - през 2010г Бойко премести плащането от ЧАСТНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ на пенсиите за 1-ва категория то 2015г - в МОМЕНТА, ПАК ИСКАТ ПРЕМЕСТВАНЕ НА ПЛАЩАНЕТЕ ОТ ЧАСТНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ, за след 2018г. ЧАСТНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ - не могат да плащат дори и минимална пенсия , забележете която е СРОЧНА за 5г ( след 5г каква пенсия ще получават, никои не казва ) УНГАРИЯ ПРЕМАХНА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ЧАСТНИ ФОНДОВЕ и в момента НЯМА ПРОБЛЕМ С ПЕНСИОННАТА СИ СИСТЕМА!

Какво ще се промени през 2021г, че искат да се замрази до тогава? - Нали и тогава ще се пенсионират хора, те да са прецакани а текущите да не са, така ли?

Няма проблем да не им се увеличава възрастта за пенсиониране. Дори може да се премахне този показател - всеки да се пенсионира колкото рано си иска, независимо какво работи (миньор, военен, полицай, продавачка и т.н.) Но трябва пенсията му да е в пряка зависимост от внесените до момента вноски. По ясна формула даваща резултат подобно на: Работил 1 година и осигуряван на минимална заплата - пенсия 1лв/месец. Работил 30 години и осигуряван на максималния осигурителн доход - пенсия 2000лв/месец. А не както сега - минимални вноски, но понеже трудът бил тежък - останалите данъкоплатци да му плащат след като се пенсинира на 40г, а те да работят лесните си работи до 65г. Ако обществото има такава голяма нужда от миньори, военни, полицаи, летци и т.н. "категорийни" работници - заплатите им ще бъдат адекватни и няма да имат нужда от подаяния (т.е. ранно пенсиониране за сметка на обществото).

Нищо не разбираш от "инфлация" - парите се обезценяват и такава формула няма как да съществува

Дал съм само пример - конкретните стойности ще са различни естествено, ще има значение дали искаш да взимаш пенсията доживот (но по-малка) или само за даден период (но по-голяма) и т.н. Инфлацията по никакъв начин не пречи. В момента на пенсиониране си натрупал дадена сума от вноски и доходност върху тях - по формула от въпросната сума се определя пенсията.

Срамно е , че по въпроса за пенсионирането ни изправят деца срещу родители . Аз не искам да работя след пенсия , не искам и да се пенсионирам на 60 + 4 месеца на n степен , ама държавата не ме уважава и през две години мени условията за пенсиониране и ме поставя в всеки път на колене .Защо ще работя а децата ми ще са безработни и ако не почнат работа сего , как пък те ще изпълнят условията за пенсиониране като стигнат моята възраст. Няма нормална логика във непрекъснатото увеличение на възрастта при положение че в цяла Европа говорим за 25% младежка безработица . Някой в България не може да чете европейските директиви както трябва , пък се е наместил в парламента с години и получава коефициент 3.

В Европа за миньорите няма такива привилегии и пенсиониране на 45 години, като и за полицаите и военните.

Поредната лъжа- в ФРАНЦИЯ военните се пенсионират след 10г. служба със 1/2 пенсия и пълна след 20г. която е 80% от заплата. у след 27г. получават 30-40% от заплатата си ..във франция при пенсиониране получават в зависимост от стажа но не по малко от 30 до 42-45 заплати - но там е по -специфично..но не по малко от 30 заплати.

Конституция на Република България Чл. 6. (2) ... Не се допускат никакви ... привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Я сега да видим къде е конституционният съд - защото всички депутати и министри се пенсионират хем с пълната пенсия (без таван), хем по малко по-различни (от тези на простосмъртните) правила. За другите безбройни дупетатски привилегии да споменавам ли? Как в този случай да обясня на децата си, че живеем в правова държава, след като тези, които "коват" законите, нарушават основния закон на държавата?

придлагам сичкуту министър и путат да додат у АЕЦ-о, да фръгат кемур у реакторо, та да видат кон боб еде ли и моат ли да им ги работат там до шеесе године

Статистиката казва, че има 2,2 милиона работещи в България при средна заплата 820 лв. Това означава отчисления не повече от 250 лв за Пенсионно Осигуряване, Здравно Осигуряване и Данък Общ Доход ОБЩО. Пенсионерите в България са: 2,2 милиона, като броят пенсии е 2,7 милиона. Средната пенсия в България е 298 лева. Т.е работещите отчисляват по ПО, ЗО и ДОД 250 лева средно, а пенсиите средно са 298 лева или с 50 лева повече. А би трябвало средната пенсия да не надвишава само отчислението по ПО. Очевадно в случая правителството е право. Трябва да се увеличи пенсионната възраст за да падне отношението работещи-пенсионери. Това е реалността. Другото е изнасилване на положението, което рано или късно ще се стовари върху всички ни с огромна и унищожителна сила. Очевадно е, че и максималната пенсия НЕ ТРЯБВА ДА НАДВИШАВА минималната работна заплата. Обаче напук на тези ФАКТИ максималната пенсия надвишава до 3 пъти минималната работна заплата. При това положение няма как без бюджетни средства да се доплащат тези непропорционални разлики, но и бюджета не е бездънен, затова и ще расте дългът и дефицита, докато минеме в режим свободно падане и пенсиите не станат по 3-4 долара на месец, както стана 1997 г. Обаче щом сме тръгнали на принципа "след мен потоп", то си заслужаваме това което ще се случи и то съвсем скоро в рамките на този 4-годишен мандат.

За пенсионерите с минусите и очевидно доста високи пенсии да допълня: За 2013 приходите от ДОО (ПО и ЗО) са 4,5 млрд лв. Пенсиите изплатени през тази година за 12 месеца са 8 млрд лева. Държавата е отделила от бюджета за поемането на осигурителните разходи сума в размер 4, 708 млрд. лв

До всички във форума! Престанете да настройвате хората едни срещу други, който може да работи след като се пенсионира да работи да е жив и здрав да го прави. Защо не попитате къде е Христо Бисеров, къде са парите от КТБ, къде са кредитните милионери, от къде са парите на политиците с чужди банкови сметки и още ред други неща, а сте тръгнали да се занимавате с хората които взимат мизерна пенсия и заплата едновременно.

Съсед се пенсионира, като военен на 45 години. След пенсионирането си работи в кантора за недвижими имоти. И сега хем пенсия, хем заплата. Ей това трябва да се промени.

ЩО ?- 27г. в армията малко ли са? не заслужава ли пенсия? - миме човека РАБОТИ тоест труди се в кантора- ти ли мудаваш заплата ,кво те бърка - ааааа сетих се вашата ЗАВИСТ. Ей до ВСИЧКИ завистници и хейтърчета.. ВИЕ колко стаж имате в мините под земя? в армията? в полицията?...как така всички разбирате от тези професии...ЕЙ завистливият БГ Бай-ганююю от всичко разбирате направо да ви завиди човек.Я ми кажете ЕДИН само един случай дете на депутат- да са станали миньор,военнен или полицай? Нали били с привилегии на които вие завиждате ... що ви няма бре..

Ако на една продавачка заплатата е 1000лв, а на един фризьор - 500лв - кой допринася повече за обществото? Чий труд е по-ценен за останалите хора? Кой е по-голям герой? Трябва ли останалите хора да събират пари, които да дадат на фризьора всеки месец защото взима по-малко? Или понеже ползва ножици, които са опасни, да му плащат пенсия два пъти по-дълго отколкото на продавачката?

Може да не му плащаме заплатата, но му плащаме незаслужената пенсия, която ще взема 20 години повече. Още от преди няколко години тези хубавци трябваше да си получават пенсиите от отделен фонд до навършване на годините за трета категория, но не ги получават от там защото са внесли много малко.

До скъд: А 20 заплати малко ли са, които получи при пенсиониране. С какво толкова са по-заслужили военните от другите професии. Аз не му давам заплата в кантората и не е в това въпросът. Въпросът е или да си получава пенсията и да не работи или да работи и да не получава пенсия.

Може да не му плащаме заплатата, но му плащаме незаслужената пенсия, която ще взема 20 години повече. Още от преди няколко години тези хубавци трябваше да си получават пенсиите от отделен фонд до навършване на годините за трета категория, но не ги получават от там защото са внесли много малко.

Издевателствата над възрасните хора е основна грижа на ГЕРБ. Другата им важна грижа, е да пълнят джобовете монополите и олигарсите.

За миньорите съм съгласен да се пенсионират както досега, защото никой не брои това, че излизат в пенсия с трудови болести за цял живот! Не съм съгласен цялата армия от чиновници (в това число и полицаите във ведомствата!), които си седят кротко зад бюрцето да получават куп привилегии, да не си плащат осигуровките и да се пенсионират по-рано. Третата категория труд си остава най-ощетена от всички - увеличават им всяка година възрастта за пенсиониране и си плащат си осигуровките чинно.

само който е навършил 65 години , да важи за всички . какви са тия глупости пенсиониране на 45 , като не мухаресва да не се е хващал на тази работа . Пенсионните фондове са празни защото има милиони пенсионери . След 2-3 години ще взимаме заеми докато фалираме държавата . Безобразие !

Подобни коментари показват незрялост, духовна и умствена тъпота! Вместо да плещиш простотии, вникни в труда на миньора, готвача, чистачката, пожарникаря, лекаря, инженера и т.н. Ако това стане някога, ще разбереш, че има място и нужда от всички. Основен виновник за всичко негативно в посочения от теб смисъл е държавата, представлявана от политическата каста през последните 70 години. Това е!

ха ха ха ще ме търсите вие , ама няма.....

Както е тръгнало, след година две пенсии ще получават само хората с привилегии-полицаи, военни и държавни чиновници! Другите балами, които не протестират - само ще внасят докато един ден се отзоват в гробищата!

Или пенсия, или заплата! Да не може и двете едновременно. Пенсионер си и искаш да поработиш? О.К. Но докато работиш ще караш само на заплата. Ще видите колко много ще се разтовари пенсионната система, ще се появят свободни работни места за младите хора и никой никого няма да прави на глупак.

Изключително прав си!

Много точно. И нека се намери нова форма за определяне на пенсията - стаж, усигоровки върху целия стаж и т. н.

Да така трябва да е но или пенсията да ти е пенсия или заплатата ,заплата .А то и едното и другото едно нищо .Миньорите са абслютно в правото си да протестират ,но полицаите и военните мойте извинения ама айде стига с тия глупости ще си бачкат докато им дойде време за пенсия .Набутат се някои станат старшинки ,цял живот си гепят туй онуй и накрая за капак на 50 години ги пенсионират че и по 12-13 заплатки на куп .Е то и мандра да е все си има край .Полицейската професия вообще не е 1-ва категория труд ,но миньорската определено е !

Не е толкоз просто, няма политик който да накърни интересите на роботодателите. И тъй като няма кой да се натиска за работни места при вредни условия( не говоря за фуражките там темата е друга) веднага след като се пенсионират работниците се кандардисват от роботодаделя да започне отново работа. разбирасе той си е подготвен кадър а и ще се съгласи и на по ниско възнаграждение-нали ще взема и пенсия. Или нетрябва да се разрешава на роботодателя да взема пенсионери. НО ВИЕ МЛАДИТЕ ТРЯБВА ДА СТЕ СЪГЛАСНИ ДА РАБОТИТЕ ПРИ ВРЕДНИ УСЛОВИЯ, иначе роботодателите ще реват за кадри и оп отново пенсионери на работа.

В съседна Сърбия е така или пенсия или заплата, ...ако хванат някой,който получава пенсия и работи, му скъсват....задните меки части

За сведение на "Просто е"...Повечето от пенсионерите не работят от кеф,а поради ниски пенсии,с които не могат да оцелеят/даже и военните-за 22г служба в БНА-1999г взех106 лв пенсия...!?А работните места ,които заемаме " за младите " -са на мин. РЗ И ТЕ НЕ ИСКАТ И ДА ЧУЯТ,КАМО ЛИ ДА РАБОТЯТ ЗА 270ЛВ, а ние плащаме над70лв данъци и осигуровки-за 4-5 лв месечно увеличение на пенсията..!?

Прав си - аз се пенсионирах с невероятните 308 лева пенсия! Но не се оплаквам - имах късмета да си намеря много добра работа и сега се получава така, че само с моите удръжки си плащам пенсията - така че поне аз не тежа на бюджета. Друг е въпросът ДОКОГА...

Точно така,работите за минимална заплата и подбивате цената на труда. 300лв. пенсия и 300лв заплата и понеже децата ви са големи парите ви стигат. Кой човек със семейство ще иска да работи на 300 лв? Или пенсия или заплата.

Господа бъдещи управници,приемете внесеното от Подкрепа предложение за пенсиониране-години +стаж и до....достигане-мъже/жени на определени точки и който вече ги е заработил спокойно да излезе в пенсия,но...това да важи за всички категории.Пъва и втора категория си имат коефициент за редуциране а трета ще работи докато направи същите години-стига сте я ощетявали.В момента има жени с приравнени години от категории с по 42 год.стаж и понеже нямат възраст немогат да се пенсионират-несправедливо е.

младите са безработа а ние ще работим уморени и болни докога защо не ни пенсионират за стаж ..???

Нека цялото правителство да изкара месец на работното място на минъорите да видим дали пак ще мислят така

А миньорите министри???!!!!

Какъв месец?..... Те и ден няма да издържат. Някои още на входа на рудника ще получат клаустрофобия. А има и вертикални шахити с дълбочина над 500м. Да им помогнем и с кадри от бъдещия парламент....

... както при миньорите, така и при полицаи и военни, с привилегиите за тежък труд се ползват и всякакви чиновници, това е същинския проблем...да питам обаче при какви условия и след колко години труд се пенсионират депутатите в България? Защото, ако за гласоподавателите им се налага да работят докато дишат, как точно ще обяснят своето изключително ранно пенсиониране народните избраници....

Абе вий не разбрахте ли че в тази държава няма да има пенсии, от къде ще дойдат като няма кой да ги заработи,ако не си заделиш някой лев си умрял ...

Това е доста"грубо"казано,ама е точната истина,която до няколко години ще стане реалност...за съжаление на някои!!!

Как за всичко друго намират пари? За автомобили, самолети, президент и т.н. Хората които се пенсионират са внасяли по 40г осигуровки, голяма част от тях дори не дочакват да вземат и 1 лв пенсия.

Напълно подкрепяме миньорите и ние Химиците и сме готови за стачки. Но както се вижда по форумите Българите сме лош народ и вместо като Гърците всички да се подкрепяме ние се оплюваме. Една национална стачка ще ни направи по силни. И не се делете на кумонисти,демократи и др.Ако искаш да те подкрепят подкрепи и ти.

да подкрепим и кирливите фуражки?

Кой да ви подкрепи бре,смешка мамина,този,който утре ще ви плаща масрафите,докато вие биете двойното шано ли??? И за какво по-точно да ви подкрепи,че не ми става ясно??? Подкрепа се иска,когато всички ще имат полза от това,което евентуално ще извоюват заедно,а не само,когато гледаш сам да си постелиш по меко на...личните си задни части!!!

Слушаи мамин лентяйчо, закона ме задължава да правя три усигоровки защото работя при вредни условия.Аз не съм фуражка а химик-с 32 г стаж/ цех за сярна киселина,100% серен диоксид,65% улеум. И ако ти си в този форум за да се развличаш то тук темата е сериозна. И не искаме нещто което не заслужаваме. Аз никога не бих продължил да работя след пенсия-скапан съм. А такива като вас дано дочакат и закони за пенсиониране на 100 г.

Всяко правителство което дойде на власт, наистина се гаври с нас родените след 1950г. Костов и Иван Нейков ми увеличиха годините за пенсиониране с 5 г. /от 55г на 60г/,като въведоха точковата система. При прлавителството на ГЕРБ , се оказа, че не мога да се пенсионирам и на 60. Дянков от 2012г започна да увеличава и стажа и възрастта с по 4 месеца на година. Сега пък искат да ми намалят размера на пенсията, като премахват 3 години по избор преди 1997г, които за мен са силни и разчитам на тях. Животът ми е изложен на безумията и гаврите на политици и техните съветници.

Служебното правителство се създава с цел да подготви следващите избори за парламент.Това правителство направи така,че се създаде невиждана анархия и търговия с гласове. Същевременно се захвана с важни и стратегически за страната въпроси,които въобще не са му работа-напр.военната стратегия,пенсиона реформа,заемане на много пари като дълг на държавата.Но когато не се служи на националните интереси и няма патриоти във власта-така става

При цялото ми уважение към труда на миньорите, искам да ги попитам: колко от тях, след като се пенсионират, остават да работят същата работа? И понеже % е висок, пак ще попитам: не е ли малко странно хем да ревете от тежката работа, хем да продължавате да я вършите, но вече като пенсионери!

Влез ти в мина да поработиш и после коментирай. А защо да не работят и след пенсиониране ако искат и могат ?

Milen Gagov

Малоумнико,някой да е накарал някого на сила да работи в мината??? А за останалото,прочети това,което съм написал по-долу!!!

А след като искат и могат да работят, което е нормално на 45 годишна възраст, защо се пенсионират?;о) Айде да спрем с лицемерието - целта е да се вземе пенсия, като се продължи да се взема и заплата! И това не важи сам за миньорите - те според мен са най-заслужили ранното пенсиониране! Но виж военните полицаите - там вече здраво трябва да се дяла! Особено чантаджиите!

Добре ги питаш,ама дали ще ти отговорят??? Или по-точно казано...,дали имат нещо да кажат?!? Много ми е интересно с тези темпове на пенсиониране на хора,които са във възраст,на която спокойно могат да продължават да работят,кой ще им изкарва в обозримото бъдеще пенсийките??? Защото както знаем всички,които поне малко акъл в главите си са вече далеч от Бантустан,а...пенсионерите,бай Мангал и клатикуровците,които са все още тук,...мляко не дават:)))!!!

навремето,преди достагодини когато средните заплати бяха 150 до 200 лева, и при много ниски цени на стоките и битовите разходи, миньорите получаваха по 600 лева.Сега взимат пак толкова и ако може още продължава да работи заради безизходицата

Или пенсия, или заплата! Има ли полицай или военен, който да не взема и заплата от някъде след като се пенсионира? Колко по показателно да е, че възрастта за тези категории трябва да се доближи до възрастта за III-та!

Съсед се пенсионира, като военен на 45 години. След пенсионирането си работи в кантора за недвижими имоти. И сега хем пенсия, хем заплата. Ей това трябва да се промени.

Коментари - Миньори на протест срещу по-късно пенсиониране | Днес.dir.bg

Миньори на протест срещу по-късно пенсиониране

Миньорите от “ГОРУБСО - Мадан“ излязоха на протест срещу намерението на кабинета да увеличи възрастта за пенсиониране при по-високите категории труд.

Обратно в новината

Коментари - Миньори на протест срещу по-късно пенсиониране | Днес.dir.bg

Коментари

Ама кой по желание ще поиска да го пенсионират. И миньори и полицаи по късно пенсиониране. Ако не им харесва да си изберат други професии. & години се отлага по късното пенсиониране на миньори и полицаи. Стига пенсионери на 45-50 години и работа на друго място.

Всички които завиждате на миньорите можете да станете тйкива. За да станеш миньор не се изискват връзки и уреждане както да речем за полицай. Така че заповядайте-миньори се търсят. Ако ли пък не ви харесва млъкнете. Просто сте едни завистници, които обаче не знаят за какво завиждат

В индустрията има много работни места, свързани с повишен за здравето риск: високо ниво на шум и топлина, вредни емисии, източници на радиактивност (дефектоскописти и лаборанти) и др. Голяма част от работещите на тези позиции не доживяват до пенсия или се сдобиват със сериозни заболявания. Аз работя в енергетиката и много колеги последните години преждевременно се преселиха в по-добрия свят. Млади кадри не идват именно поради тежестта на труда и ниското заплащане...

След изработване на годините за пенсия ще поработите другаде, което и без това правите, за да се пенсионирате по възраст!

Поработват другаде защото заплатите и пенсиите са много големи. Все пак става дума за миньори и не ги бъркай с други професии.

В България трябва да се въведе крайна форма на капитализъм. Това ще има няколко положителни ефекта: Мързеливите и глупавите няма да могат да се адаптират към едно такова общество, защото ще важи законът на природата: Оцеляват тези, които могат да се приспособят. Аз като работещ и трудещ се човек не смятам, че сульовците трябва да получават колкото мен. Надявам се да съм в добро здраве и да мога да работя и след пенсионна възраст. С въвеждането на този модел обществото ще се изчисти от мързеливите, глупавите и нерискуващите и ще остане по-читав генетичен материал. Ще се повиши конкуренцията, което ще доведе до позитиви за икономиката. Това ще доведе до натрупване на капитал, който ще може да се използва за раздаване на пари на наистина нуждаещите се и заслужили - пенсионери, инвалиди и т.н., а не за социални помощи на паразитите.

Толкова си прост, че може да се каже че си Боклук. Капиталът има свойството да се "концентрира", ако няма Държава да регулира и подпомага слабите, то накрайя ще има 1 Феодал, които ще владее 100% от икономиката, и измислената ти конкуренция, ще е само в сънищата ти...

премахнете ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ЧАСТНИ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ / те не гарантират нищо = това което гарантира е че ще инвестират парите ви, но не и че няма да ги ЗАГУБЯТ или обезценят от инфлацията / - през 2010г Бойко премести плащането от ЧАСТНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ на пенсиите за 1-ва категория то 2015г - в МОМЕНТА, ПАК ИСКАТ ПРЕМЕСТВАНЕ НА ПЛАЩАНЕТЕ ОТ ЧАСТНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ, за след 2018г. ЧАСТНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ - не могат да плащат дори и минимална пенсия , забележете която е СРОЧНА за 5г ( след 5г каква пенсия ще получават, никои не казва ) УНГАРИЯ ПРЕМАХНА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ЧАСТНИ ФОНДОВЕ и в момента НЯМА ПРОБЛЕМ С ПЕНСИОННАТА СИ СИСТЕМА!

Какво ще се промени през 2021г, че искат да се замрази до тогава? - Нали и тогава ще се пенсионират хора, те да са прецакани а текущите да не са, така ли?

Няма проблем да не им се увеличава възрастта за пенсиониране. Дори може да се премахне този показател - всеки да се пенсионира колкото рано си иска, независимо какво работи (миньор, военен, полицай, продавачка и т.н.) Но трябва пенсията му да е в пряка зависимост от внесените до момента вноски. По ясна формула даваща резултат подобно на: Работил 1 година и осигуряван на минимална заплата - пенсия 1лв/месец. Работил 30 години и осигуряван на максималния осигурителн доход - пенсия 2000лв/месец. А не както сега - минимални вноски, но понеже трудът бил тежък - останалите данъкоплатци да му плащат след като се пенсинира на 40г, а те да работят лесните си работи до 65г. Ако обществото има такава голяма нужда от миньори, военни, полицаи, летци и т.н. "категорийни" работници - заплатите им ще бъдат адекватни и няма да имат нужда от подаяния (т.е. ранно пенсиониране за сметка на обществото).

Нищо не разбираш от "инфлация" - парите се обезценяват и такава формула няма как да съществува

Дал съм само пример - конкретните стойности ще са различни естествено, ще има значение дали искаш да взимаш пенсията доживот (но по-малка) или само за даден период (но по-голяма) и т.н. Инфлацията по никакъв начин не пречи. В момента на пенсиониране си натрупал дадена сума от вноски и доходност върху тях - по формула от въпросната сума се определя пенсията.

Срамно е , че по въпроса за пенсионирането ни изправят деца срещу родители . Аз не искам да работя след пенсия , не искам и да се пенсионирам на 60 + 4 месеца на n степен , ама държавата не ме уважава и през две години мени условията за пенсиониране и ме поставя в всеки път на колене .Защо ще работя а децата ми ще са безработни и ако не почнат работа сего , как пък те ще изпълнят условията за пенсиониране като стигнат моята възраст. Няма нормална логика във непрекъснатото увеличение на възрастта при положение че в цяла Европа говорим за 25% младежка безработица . Някой в България не може да чете европейските директиви както трябва , пък се е наместил в парламента с години и получава коефициент 3.

В Европа за миньорите няма такива привилегии и пенсиониране на 45 години, като и за полицаите и военните.

Поредната лъжа- в ФРАНЦИЯ военните се пенсионират след 10г. служба със 1/2 пенсия и пълна след 20г. която е 80% от заплата. у след 27г. получават 30-40% от заплатата си ..във франция при пенсиониране получават в зависимост от стажа но не по малко от 30 до 42-45 заплати - но там е по -специфично..но не по малко от 30 заплати.

Конституция на Република България Чл. 6. (2) ... Не се допускат никакви ... привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Я сега да видим къде е конституционният съд - защото всички депутати и министри се пенсионират хем с пълната пенсия (без таван), хем по малко по-различни (от тези на простосмъртните) правила. За другите безбройни дупетатски привилегии да споменавам ли? Как в този случай да обясня на децата си, че живеем в правова държава, след като тези, които "коват" законите, нарушават основния закон на държавата?

придлагам сичкуту министър и путат да додат у АЕЦ-о, да фръгат кемур у реакторо, та да видат кон боб еде ли и моат ли да им ги работат там до шеесе године

Статистиката казва, че има 2,2 милиона работещи в България при средна заплата 820 лв. Това означава отчисления не повече от 250 лв за Пенсионно Осигуряване, Здравно Осигуряване и Данък Общ Доход ОБЩО. Пенсионерите в България са: 2,2 милиона, като броят пенсии е 2,7 милиона. Средната пенсия в България е 298 лева. Т.е работещите отчисляват по ПО, ЗО и ДОД 250 лева средно, а пенсиите средно са 298 лева или с 50 лева повече. А би трябвало средната пенсия да не надвишава само отчислението по ПО. Очевадно в случая правителството е право. Трябва да се увеличи пенсионната възраст за да падне отношението работещи-пенсионери. Това е реалността. Другото е изнасилване на положението, което рано или късно ще се стовари върху всички ни с огромна и унищожителна сила. Очевадно е, че и максималната пенсия НЕ ТРЯБВА ДА НАДВИШАВА минималната работна заплата. Обаче напук на тези ФАКТИ максималната пенсия надвишава до 3 пъти минималната работна заплата. При това положение няма как без бюджетни средства да се доплащат тези непропорционални разлики, но и бюджета не е бездънен, затова и ще расте дългът и дефицита, докато минеме в режим свободно падане и пенсиите не станат по 3-4 долара на месец, както стана 1997 г. Обаче щом сме тръгнали на принципа "след мен потоп", то си заслужаваме това което ще се случи и то съвсем скоро в рамките на този 4-годишен мандат.

За пенсионерите с минусите и очевидно доста високи пенсии да допълня: За 2013 приходите от ДОО (ПО и ЗО) са 4,5 млрд лв. Пенсиите изплатени през тази година за 12 месеца са 8 млрд лева. Държавата е отделила от бюджета за поемането на осигурителните разходи сума в размер 4, 708 млрд. лв

До всички във форума! Престанете да настройвате хората едни срещу други, който може да работи след като се пенсионира да работи да е жив и здрав да го прави. Защо не попитате къде е Христо Бисеров, къде са парите от КТБ, къде са кредитните милионери, от къде са парите на политиците с чужди банкови сметки и още ред други неща, а сте тръгнали да се занимавате с хората които взимат мизерна пенсия и заплата едновременно.

Съсед се пенсионира, като военен на 45 години. След пенсионирането си работи в кантора за недвижими имоти. И сега хем пенсия, хем заплата. Ей това трябва да се промени.

ЩО ?- 27г. в армията малко ли са? не заслужава ли пенсия? - миме човека РАБОТИ тоест труди се в кантора- ти ли мудаваш заплата ,кво те бърка - ааааа сетих се вашата ЗАВИСТ. Ей до ВСИЧКИ завистници и хейтърчета.. ВИЕ колко стаж имате в мините под земя? в армията? в полицията?...как така всички разбирате от тези професии...ЕЙ завистливият БГ Бай-ганююю от всичко разбирате направо да ви завиди човек.Я ми кажете ЕДИН само един случай дете на депутат- да са станали миньор,военнен или полицай? Нали били с привилегии на които вие завиждате ... що ви няма бре..

Ако на една продавачка заплатата е 1000лв, а на един фризьор - 500лв - кой допринася повече за обществото? Чий труд е по-ценен за останалите хора? Кой е по-голям герой? Трябва ли останалите хора да събират пари, които да дадат на фризьора всеки месец защото взима по-малко? Или понеже ползва ножици, които са опасни, да му плащат пенсия два пъти по-дълго отколкото на продавачката?

Може да не му плащаме заплатата, но му плащаме незаслужената пенсия, която ще взема 20 години повече. Още от преди няколко години тези хубавци трябваше да си получават пенсиите от отделен фонд до навършване на годините за трета категория, но не ги получават от там защото са внесли много малко.

До скъд: А 20 заплати малко ли са, които получи при пенсиониране. С какво толкова са по-заслужили военните от другите професии. Аз не му давам заплата в кантората и не е в това въпросът. Въпросът е или да си получава пенсията и да не работи или да работи и да не получава пенсия.

Може да не му плащаме заплатата, но му плащаме незаслужената пенсия, която ще взема 20 години повече. Още от преди няколко години тези хубавци трябваше да си получават пенсиите от отделен фонд до навършване на годините за трета категория, но не ги получават от там защото са внесли много малко.

Издевателствата над възрасните хора е основна грижа на ГЕРБ. Другата им важна грижа, е да пълнят джобовете монополите и олигарсите.

За миньорите съм съгласен да се пенсионират както досега, защото никой не брои това, че излизат в пенсия с трудови болести за цял живот! Не съм съгласен цялата армия от чиновници (в това число и полицаите във ведомствата!), които си седят кротко зад бюрцето да получават куп привилегии, да не си плащат осигуровките и да се пенсионират по-рано. Третата категория труд си остава най-ощетена от всички - увеличават им всяка година възрастта за пенсиониране и си плащат си осигуровките чинно.

само който е навършил 65 години , да важи за всички . какви са тия глупости пенсиониране на 45 , като не мухаресва да не се е хващал на тази работа . Пенсионните фондове са празни защото има милиони пенсионери . След 2-3 години ще взимаме заеми докато фалираме държавата . Безобразие !

Подобни коментари показват незрялост, духовна и умствена тъпота! Вместо да плещиш простотии, вникни в труда на миньора, готвача, чистачката, пожарникаря, лекаря, инженера и т.н. Ако това стане някога, ще разбереш, че има място и нужда от всички. Основен виновник за всичко негативно в посочения от теб смисъл е държавата, представлявана от политическата каста през последните 70 години. Това е!

ха ха ха ще ме търсите вие , ама няма.....

Както е тръгнало, след година две пенсии ще получават само хората с привилегии-полицаи, военни и държавни чиновници! Другите балами, които не протестират - само ще внасят докато един ден се отзоват в гробищата!

Или пенсия, или заплата! Да не може и двете едновременно. Пенсионер си и искаш да поработиш? О.К. Но докато работиш ще караш само на заплата. Ще видите колко много ще се разтовари пенсионната система, ще се появят свободни работни места за младите хора и никой никого няма да прави на глупак.

Изключително прав си!

Много точно. И нека се намери нова форма за определяне на пенсията - стаж, усигоровки върху целия стаж и т. н.

Да така трябва да е но или пенсията да ти е пенсия или заплатата ,заплата .А то и едното и другото едно нищо .Миньорите са абслютно в правото си да протестират ,но полицаите и военните мойте извинения ама айде стига с тия глупости ще си бачкат докато им дойде време за пенсия .Набутат се някои станат старшинки ,цял живот си гепят туй онуй и накрая за капак на 50 години ги пенсионират че и по 12-13 заплатки на куп .Е то и мандра да е все си има край .Полицейската професия вообще не е 1-ва категория труд ,но миньорската определено е !

Не е толкоз просто, няма политик който да накърни интересите на роботодателите. И тъй като няма кой да се натиска за работни места при вредни условия( не говоря за фуражките там темата е друга) веднага след като се пенсионират работниците се кандардисват от роботодаделя да започне отново работа. разбирасе той си е подготвен кадър а и ще се съгласи и на по ниско възнаграждение-нали ще взема и пенсия. Или нетрябва да се разрешава на роботодателя да взема пенсионери. НО ВИЕ МЛАДИТЕ ТРЯБВА ДА СТЕ СЪГЛАСНИ ДА РАБОТИТЕ ПРИ ВРЕДНИ УСЛОВИЯ, иначе роботодателите ще реват за кадри и оп отново пенсионери на работа.

В съседна Сърбия е така или пенсия или заплата, ...ако хванат някой,който получава пенсия и работи, му скъсват....задните меки части

За сведение на "Просто е"...Повечето от пенсионерите не работят от кеф,а поради ниски пенсии,с които не могат да оцелеят/даже и военните-за 22г служба в БНА-1999г взех106 лв пенсия...!?А работните места ,които заемаме " за младите " -са на мин. РЗ И ТЕ НЕ ИСКАТ И ДА ЧУЯТ,КАМО ЛИ ДА РАБОТЯТ ЗА 270ЛВ, а ние плащаме над70лв данъци и осигуровки-за 4-5 лв месечно увеличение на пенсията..!?

Прав си - аз се пенсионирах с невероятните 308 лева пенсия! Но не се оплаквам - имах късмета да си намеря много добра работа и сега се получава така, че само с моите удръжки си плащам пенсията - така че поне аз не тежа на бюджета. Друг е въпросът ДОКОГА...

Точно така,работите за минимална заплата и подбивате цената на труда. 300лв. пенсия и 300лв заплата и понеже децата ви са големи парите ви стигат. Кой човек със семейство ще иска да работи на 300 лв? Или пенсия или заплата.

Господа бъдещи управници,приемете внесеното от Подкрепа предложение за пенсиониране-години +стаж и до....достигане-мъже/жени на определени точки и който вече ги е заработил спокойно да излезе в пенсия,но...това да важи за всички категории.Пъва и втора категория си имат коефициент за редуциране а трета ще работи докато направи същите години-стига сте я ощетявали.В момента има жени с приравнени години от категории с по 42 год.стаж и понеже нямат възраст немогат да се пенсионират-несправедливо е.

младите са безработа а ние ще работим уморени и болни докога защо не ни пенсионират за стаж ..???

Нека цялото правителство да изкара месец на работното място на минъорите да видим дали пак ще мислят така

А миньорите министри???!!!!

Какъв месец?..... Те и ден няма да издържат. Някои още на входа на рудника ще получат клаустрофобия. А има и вертикални шахити с дълбочина над 500м. Да им помогнем и с кадри от бъдещия парламент....

... както при миньорите, така и при полицаи и военни, с привилегиите за тежък труд се ползват и всякакви чиновници, това е същинския проблем...да питам обаче при какви условия и след колко години труд се пенсионират депутатите в България? Защото, ако за гласоподавателите им се налага да работят докато дишат, как точно ще обяснят своето изключително ранно пенсиониране народните избраници....

Абе вий не разбрахте ли че в тази държава няма да има пенсии, от къде ще дойдат като няма кой да ги заработи,ако не си заделиш някой лев си умрял ...

Това е доста"грубо"казано,ама е точната истина,която до няколко години ще стане реалност...за съжаление на някои!!!

Как за всичко друго намират пари? За автомобили, самолети, президент и т.н. Хората които се пенсионират са внасяли по 40г осигуровки, голяма част от тях дори не дочакват да вземат и 1 лв пенсия.

Напълно подкрепяме миньорите и ние Химиците и сме готови за стачки. Но както се вижда по форумите Българите сме лош народ и вместо като Гърците всички да се подкрепяме ние се оплюваме. Една национална стачка ще ни направи по силни. И не се делете на кумонисти,демократи и др.Ако искаш да те подкрепят подкрепи и ти.

да подкрепим и кирливите фуражки?

Кой да ви подкрепи бре,смешка мамина,този,който утре ще ви плаща масрафите,докато вие биете двойното шано ли??? И за какво по-точно да ви подкрепи,че не ми става ясно??? Подкрепа се иска,когато всички ще имат полза от това,което евентуално ще извоюват заедно,а не само,когато гледаш сам да си постелиш по меко на...личните си задни части!!!

Слушаи мамин лентяйчо, закона ме задължава да правя три усигоровки защото работя при вредни условия.Аз не съм фуражка а химик-с 32 г стаж/ цех за сярна киселина,100% серен диоксид,65% улеум. И ако ти си в този форум за да се развличаш то тук темата е сериозна. И не искаме нещто което не заслужаваме. Аз никога не бих продължил да работя след пенсия-скапан съм. А такива като вас дано дочакат и закони за пенсиониране на 100 г.

Всяко правителство което дойде на власт, наистина се гаври с нас родените след 1950г. Костов и Иван Нейков ми увеличиха годините за пенсиониране с 5 г. /от 55г на 60г/,като въведоха точковата система. При прлавителството на ГЕРБ , се оказа, че не мога да се пенсионирам и на 60. Дянков от 2012г започна да увеличава и стажа и възрастта с по 4 месеца на година. Сега пък искат да ми намалят размера на пенсията, като премахват 3 години по избор преди 1997г, които за мен са силни и разчитам на тях. Животът ми е изложен на безумията и гаврите на политици и техните съветници.

Служебното правителство се създава с цел да подготви следващите избори за парламент.Това правителство направи така,че се създаде невиждана анархия и търговия с гласове. Същевременно се захвана с важни и стратегически за страната въпроси,които въобще не са му работа-напр.военната стратегия,пенсиона реформа,заемане на много пари като дълг на държавата.Но когато не се служи на националните интереси и няма патриоти във власта-така става

При цялото ми уважение към труда на миньорите, искам да ги попитам: колко от тях, след като се пенсионират, остават да работят същата работа? И понеже % е висок, пак ще попитам: не е ли малко странно хем да ревете от тежката работа, хем да продължавате да я вършите, но вече като пенсионери!

Влез ти в мина да поработиш и после коментирай. А защо да не работят и след пенсиониране ако искат и могат ?

Milen Gagov

Малоумнико,някой да е накарал някого на сила да работи в мината??? А за останалото,прочети това,което съм написал по-долу!!!

А след като искат и могат да работят, което е нормално на 45 годишна възраст, защо се пенсионират?;о) Айде да спрем с лицемерието - целта е да се вземе пенсия, като се продължи да се взема и заплата! И това не важи сам за миньорите - те според мен са най-заслужили ранното пенсиониране! Но виж военните полицаите - там вече здраво трябва да се дяла! Особено чантаджиите!

Добре ги питаш,ама дали ще ти отговорят??? Или по-точно казано...,дали имат нещо да кажат?!? Много ми е интересно с тези темпове на пенсиониране на хора,които са във възраст,на която спокойно могат да продължават да работят,кой ще им изкарва в обозримото бъдеще пенсийките??? Защото както знаем всички,които поне малко акъл в главите си са вече далеч от Бантустан,а...пенсионерите,бай Мангал и клатикуровците,които са все още тук,...мляко не дават:)))!!!

навремето,преди достагодини когато средните заплати бяха 150 до 200 лева, и при много ниски цени на стоките и битовите разходи, миньорите получаваха по 600 лева.Сега взимат пак толкова и ако може още продължава да работи заради безизходицата

Или пенсия, или заплата! Има ли полицай или военен, който да не взема и заплата от някъде след като се пенсионира? Колко по показателно да е, че възрастта за тези категории трябва да се доближи до възрастта за III-та!

Съсед се пенсионира, като военен на 45 години. След пенсионирането си работи в кантора за недвижими имоти. И сега хем пенсия, хем заплата. Ей това трябва да се промени.