Отказаха да венчаят арменка и българин в Пловдив

Официално писмо до патриарх Неофит ще пишат от арменската общност, след като в Пловдив свещеници отказаха да венчаят българин и арменка в православна църква.

Обратно в новината

Коментари - Отказаха да венчаят арменка и българин в Пловдив | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За да се увеличаваш като народ, като жива сила, трябва да можеш да привличаш представители на други народности, иначе не можеш да компенсираш загубите от това, че част от българите се женят за чужденци. За това е нужна национална политика, каквато нямат нито гражданските власти, нито църковните. Нужна е дипломация и тактичност. Ето една истинска история: едно българско момиче от ромски произход отива при попа в България, плаща си таксата и се кръщава, при положение, че родителите й са мюсюлмани. След това се жени в Гърция за грък без проблем. На сватбата двамата сватове отиват да пикаят и едва тогава бащата на гърка младоженец вижда, че неговият "български" сват /всъщност български ром мюсюлманин/ е с рязана карабина. Естествено, гъркът си подмълчава, защото иначе трябва да разваля сватбата и брака.

Малко история... "Бракът в православието": h t t p : / / dveri . b g /x9wy#_ftnref5 Връзката трябва да се изчисти от интервалите, за да "работи".

Бракът в православието: link

България не е съществувала когато Армения е била 100% Християнска (301г) с азбука и преведени Библия и стотици богослужебни книги и с хиляди мисионери по целия тогавашен свят. Тези палячовци които са всичко друго но не и вярващи - да не говорим за свещенници тенденциозно антагонизират всеки срещу всеки. Те са най-далеч от Бог, дори повече от върлите атеисти. Господ да направи чудо и да ги спаси.

Младата двойка ще се венчае в арменската църква. Очевидно арменската църква действа много по-цивилизовано и модерно. Православието е замръзнало като начин на мислене, като ценностна система в Средновековието. И ако православието иска да оцелее, трябва да промени страшно много неща в себе си. Но май то изобщо не е готово за такова нещо и ще си остане затънало в средновековните малоумия...

идиоти са това- папата човека иска обединение, а тия тук се хванали за някакви неразбираеми глупости и циклят

На полковници!...

Има си правило и ако иска да стане православна християнка ще я кръстят. След това може и да се венчае в православна църква. Няма забрани. Е, ако не иска да става православна християнка, а да си изповядва нейната религия е най-добре и да се венчае според нейната религия в нейната арменска църква. Нищо сложно или забранено. Малко на магарешки инат прилича.

Малко на тъпотия прилича! Каква нейна религия да си изповядва...та тя е същата като нашата, Кръста им е в сърцето, Християни са! Вместо да обединяват хората взели да умуват и да търсят под вола теле - имали догматични различия.... Ама не им пречат догмите да се праскат по манастирите и да се возят на лъскави лимузини и да носят Ролекси. Христос масивен златен кръст ли е носил???! ЛИЦЕМЕРИ!

Най добре е да палим клади и горим еретиците.

Интересен казус: ами ако госпожата има самосъзнание на арменка, какво търси в православна християнска църква? И изобщо не е ли част от религиозното възпитание да се подчиняваме на църковните канони постановени от църквата, към която принадлежим? В България има законен граждански брак,за какво тогава тези настояват толкова за църковен брак? Има нещо недоизказано в този казус ...

Вярвам, че който наистина се интересува за причините може да се информира по въпроса.

Така дедо поп 1945год. отказал да венчае родителите ми, но те подписали в кметството и така живяха до дълбоки старини!

прав е попа. много ясно че ще откаже. виж то ако беше да изядат едно прасе и да изпият едно буре вино нямаше да откаже. ако беше да изиграят едно голо калугерско хоро с младоженека също нямаше да откажат, ама нали е свързано с вярата.....кой вярва в днешно време на някаква си вяра. като погледнеш поповете ни според мен 80-90% са алкохолици с наднормено тегло. как става това. та те ако вярваха и спазваха постите които са по канон щяха да тежат по 70-80 кг, а те масово са 100+. това не става с постене а с блажене. в съвременната българска православна църква всичко е пари и никаква вяра. каквото и да поискаш струва пари. ако нямаш пари край. дори в магазина ако се примолиш някой път може да ти дадат отстъпка, но не и в църквата. ако нямаш пари излизай навън - не венчало, не опело, ни кръщене. това са днешните отци. по лоши са и от данъчните.

Народна поговорка-докато мъдрите се намъдруват, лудите - лудуват. Това е България. Църквата спи вековен съд,а ходжите "вкарват в правата вяра" всеки който пожелае.Затова има повече джамии,отколкото църкви и православието е на път да изчезне ето поради такива "мъдрувания". Поповете като политиците не обединяват хората, а да ги разделят за да могат по лесно да ги лъжат. И поповете ни като властимеющите-всеки с свои закони и правила които налага без да се интерсува дали е прав и справедлив. Неможе в 21 век да гониш хората от храма и да се оправдаваш с някакви остарели и неприложими в днешно време правила отблъскващи хората от вярата. БОГ е един и на никой свещеник не е казал да прави каквото си ще,а те четат Библията както дявола Евангелието.

Щом тая се е съгласила да се венчае в Бг църква а не в Арменската, тогава какъв и е проблема да допълни кръщението си. Тя няма наново да се кръщава, просто това което липсва в арменската формулировка за кръщането ще бъде добавена. Тя мисли и децата и да бъдат кръстени в Бг църква. Ами значи тя не ходи в Арменската църква да вземе и да си се докръсти и да приключва с дилемата. Все пак е родена в Бг и майка и е българка, бъдещият и съпруг е българин. Като не ще да си ходи в Арменската църква. Защо ние в Бг все трябва да сме толерантни към всички останали. Егати и проблема, хората какви страшни проблеми имат а тая тука седнала да мрънка.

"Защо все ние тука ...да си ходи в арменската църква..." Е както виждаш точно това и е направила и в арменската църква не са им направили проблем. Явно че не сме "все ние тука" дето трябва да правим компромисите.

someone

честно казано, в православна църква влизам само заради светия дух, които го имат наистина. иначе ако човек иска да научи нещо за господ - трябва сам да се информира, да чете книги, от самата православна църква е почти невъзможно да научиш нещо. купете си библията и я четете вкъщи.

Православната Църква, кава на хората не можете да обичате християни арменци, католици и протестанти и не можете да сключвате църковен брак с тях. Православната църква казва, "обичайте само православни", не е позволено да обичате арменски християни, католици и православни. Какво ли би казал Христос за това?

Моля дайте източника, в който прочетохте това. Няма такъв, нали? Православната Църква няма как да каже нещо подобно - то е в разрез с основите на Християнското учение. Още повече Христос проповядва да обичаме И враговете си и да се молим и за тях. Колко ли повече трябва да обичаме ближните, с които искаме да споделим живота си...

Не! Слушам само ТРОПАРИ!

Не е правилно, щом са християни нека да се венчаят. Дребните канонични различия не могат и не трябва да бъдат пречка за бъдещето на едно семейство. И без това вече няма хора в църквите, защо трябва да се гонят? Ако дядо Николай не е добре да ходи да се лекува това си е негов проблем.

Едно сериозно мнение по темата link

Поповете формално са прави, но има начини да се заобиколи канона. А и защо полуарменката не се е кръстила в православната черква, а по азиатски е завела годеника си при арменския поп? Имаме прецедент с цар Борис Трети, а съпругата му е била с католически произход. Въпросът не е маловажен, в коя църква ще кръстят децата си? Но в конкретния случай е лесно решим. Нерешим е само при мъжете мюсюлмани, но вероятно хирурзите могат да помогнат с присаждане на кожа.

К'ви са тия попски дивотии?! Па и народа с тия църкви и джамии съвсем изтрещя! Диващини, какво ще ти помогне попът, самият той неверник и на служба само за пари в църквата, ти да си истински християнин, ако някой изобщо влага смисъл в думата?!

Съвецки - от Съвеците или... Безграмотник :)

В общи линии, отказали са да си платят и това е.

Хахх ти чуваш ли се какво говориш, Швеция,Финландия, Норвегия, Швейцария, айде да не изброявам знамето им се състои от кръст и са плътно вярващи в Бог. Ти какво мислиш са тея древни писания , от скука и безделие ли? Комунизъма ви свири в празните кратуни .

Абе нашия патриаршески храм носи името на бивш католик и умрял като мусюлманин Александър Невски-ето това е БПЦ!

И в Париж руската църква се казва "АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ " Ботев е казал- Не ти боже!

...нека да виждаме по- далеч от носовете си...обявен е "жихад" на христiянството...нека да се сплоти и да станем по- силни..нека папат и вселенскя патрiaрх да се разберат да сме едно..ако ще да се избере "галактичеки папа или патрiaрх",но да сме едно хрiстiяните и да сме по- силни ...защото е наистина вапрос на оцеляване...нека да се женят и да са христiяни и да раждат деца христiяни...ZAщото в противен случаи утре ще смe с шалварите и фесовете....нека да се загарбят различiята в христянството...сега са други времена и трябва да има промяна от "каноните"..така мисля аз !!!...ако щете приемете ако щете мe заплюите...избора си е личен за всеки...но аз мисля,че това е добро решение в тези смутни времена!!!

давала е повиче на младите? и на кой ша кръщават бебето?

Единствения проблем на тези млади хора, е че кой знае защо са решили да сключват църковен брак... В църква влизат само кръгли идиоти, защото само краен малоумник може да бъде религиозен.

на младите хора е, че си мислят, че могат да правят всичко, което и поискат! Така са ги научили мама и тате. Прищяло и се на невстата венчавка - и хоп после сълзи. Ама какво е венчавка, защо е - на кой му пука, да сме фешън е работата и да си разходим роклята пред родата...

Стига сте дрънкали бе безбожници. Не ги разбирате някои работи и аз не ги разбирам, за това не приказвам.

Е така стават атеистите! Та църквата те принуждава до си останеш само с гражданският брак! Май това е и най правилната постъпка! Нашите чернодрешковци станаха по - голями чиновници от тези в Синода! Отец Иван и Отец Саръев са май единствените истински Отци!

Кой им обръща внимание на тези. Глупава демонстративна показност без никаква вяра. Напълно излишно.

Папата се среща с руския Патриарх Кирил, нашата и арменската църква още делят неща от 301 г сл. н. е.

И като се е срещнал какво? Да не мислиш, че той ще го ожени като не са католици?

Ами разбира се че е глупаво. Всички религии са глупави. Па него го кръстили па нея я кръстили - па как щели да кръстят децата... Ми както решите бе овце такива. Защо ви е "пастир" ??? Да ви каже амин и да ви прибере парите.

Благодарение на религията българите са оцелели като нация по време на гръцко и турско робство непросветени човече

Добре, под турско сме били различни, т.е. ние християни, а те мюсюлмани. Обаче под т.н. "гръцко" /византийско/ робство и те и ние сме били православни християни - явно нещо друго е помогнало да се запазим сред тях.

значи, да провъзгласяват някакви тъмни люде за "архонти" може, да венчаят двама млади, търсещи пътя към Бог, не може!

Някои си мислят, че като сложат кирливата килимявка и влезнат в Божия храм всичко им е позволено. По-предателско отношение на българсакта цълква към народа ни досега не е имало. Даже Тодор Живков хоше на църкава. Днешните свещеници са продажни като адвокатите, съдиите, лекарите, политиците (на пръво място) и неко до горят вечно в АДА!!! Заедно с луксочните си коли, метресите, екстрите и всички бонуси от този грешен свят! Бог не е сляп. Ако иска поданици и от камъните ще си направи!!!

Православната църква, започва да практикува глупостите на Католическата, дано в скоро време не започнат да продават индулгенции! Жалко е, че Християнската църква загърби Христос и взе ролята на Фарисейте в Храма!

Моля, не се заблуждавайте от статията. Арменската църква НЕ Е православна, а монофизитска. Правилно не би следвало да се допускат венчания.

А дали е Християнска! Не може да има ограничения за тези , които почитат Христа! По никакви причини!

Религията е опиум за народите - В. И. Ленин Арменската църква е най-старата православна църква. Всичко след нея е езменение налагано от човешки индивиди - ерес. Ако Арменската църква сключва безплатно бракове и всички отидат на авантата какво ще остане за останалите попове?

Не са ви отказали , а са ви накарали най-напред този, който не е кръстен в източното православие да го приема/да са кръсти, по каноните на източното православие/ и тогава никой няма да ви откаже. Това е така във всяка епархия в България и стига сме казвали в тази държава е така в онази иначе. Тук е България.

Браво!

Така е не само в България, но и в останалия православен свят.

В такъв случай, може ли католик да запали свещ в православен храм и да се помоли в него, и обратното. Кой иска да раздели християните! Дали да не се поучим от притчата с наръча от пръчки!

Като иска да се венчае в християнска църква да се покръсти първо, какво не е ясно и къде е новината???

Новината е че булгарската ПРАВОСЛАВНА църква отказва да венчае ПРАВОСЛАВНА арменка с ПРАВОСЛАВЕН българин

За Ваше сведение - арменците са МОНОФИЗИТИ! Ако това въобще Ви говори нещо де...

Отдавна един умен човек е казал РЕЛИГИЯТА Е ОПИУМ ЗА НАРОДА!

Правилно са им отказали. Царица Йоана първо приема православието, а после става жена на цар Борис, нали?

Разликата е голяма защото арменците също са православни

си Вуте! И католиците са християни!

А после мюсюлманите били кофти ... Човечеството си е създало стотици поводи да разделя и отблъсква хората поединично и на групи - и предимно заради пустия му Бог, и какво рекъл, и кой как го разбира и дали го разбира и колко това било важно. А той май свежда нещата до простото "любете се и се множете" - и аз така съм го разбирал винаги, а ми викат, че съм бил атеист (?!) ... Глупости!

Голяма простотия шъка из българската църква

Православния свещеник за повечко пари и лястовичка с динозавър ще венчае.

Нали уж православните попове служат Господу Нашему? Кой канон забранява такова бракосъчетание и по този начин да подстрекава миряните към грях? И как ДОСЕХА беше РАЗРЕШЕНО и поповете бракосъчетаваха, а сега изведнъж стана ЗАБРАНЕНО? Да не би Всеблагият Бог Наш Иисус Христос да е пратил на Неофит e-mail, факс, или пък му се е обадил по телефона, та да сложи забрана? И ако е грешно, то какво наказание ще се наложи на светите отци, който са взели вече пари за такива венчавки? И не само са взели, ами са ги изяли, изпили и джипове и лимузини са си накупували? И да ги върнат ли?

Църковния брак да не е станал задължителен в Б-я?

не с такива глупости залъгват народа да не мисли за по - важни неща!

Не, ама за сметка на това цакаш на поповете парички. Нали и те трябва да ядат и да си купуват ролекси.