В края на януари, след решение на Епархийския съвет, сливенският митрополит Йоаникий забрани на енорийските си свещеници в Бургас, Сливен и Ямбол да извършват венчавки на православни с католици, протестанти, арменогригорианци и представители на други вероизповедания.

Оказва се, че забраната е валидна и в Пловдивската митрополия.

Преди седмици 20-годишната Радостина Зилян и 27-годишният й приятел Петър Рашков решили да си запазят час за сключване на църковен брак в града под тепетата. От три църкви обаче им отказали, съобщава в. "Марица".

Пловдивчанката е дете от смесен брак - баща й е арменец, а майка й - българка. Петър е православен християнин и е роден в Панагюрище. Двамата се запознали през 2014 г. Радостина обаче е кръстена в Арменската апостолическа църква и това се оказва проблем.

Двамата решихме да се оженим през юни. Поискахме да ни венчае свещеник в „Света Петка”, защото в тази църква е кръщавана моята майка. Когато Петър занесе двете кръщелни и станало ясно, че моето е от арменската църква, категорично отказали. Не било позволено", разказва 20-годишната жена, която учи за медицинска сестра.

Бъдещите съпрузи отишли в още две пловдивски църкви - "Свети Георги" и "Свети Мина", но и там получили откази.

"Изумих се. И двамата сме християни, защо е нужно това. Не само че не мога да сключа църковен брак, но не мога да бъда кума и кръстница. И трябвало да се кръстя отново в българска църква. Но аз съм кръстена, няма логика отново да го правя. Ядосах се на това безумие. Ами утре като имаме дете, как ще го кръщаваме. Един от свещениците взе да ни обяснява, че спазвали някакви канони. Но това е пълен абсурд", обяснява Радостина Зилян.

Накрая тя и Петър отишли в арменската църква. Отец Храч Мурадян им казал, че няма причина да не ги венчае, затова двамата си запазили дата.

Сключването на църковен брак между православни християни и арменци, католици или протестанти е забранено открай време, обясни духовният надзорник на Пловдивската епархия отец Виктор Христев.

Той припомни, че арменците, които принципно изповядват православието, са отделени от Православната църква още на Четвъртия вселенски събор, проведен през 451 г. в град Халкидон в Мала Азия. Това станало заради догматични различия. Арменската църква признава само божествената същност на Исус Христос, а отрича човешката.

Казано с прости думи, те вярват, че Христос е само Бог, а за Православната църква той е Богочовек”, обясни смисъла на спора отец Виктор.

Според него, ако в годините назад някъде в Пловдивската епархия са извършвани венчавки между православни и арменци, това е било нередно и не е трябвало да се прави.

Първа приела християнството

Арменската православна апостолическа църква е една от древноизточните църкви и от най-древните християнски църкви.

Християнството е донесено в Армения от апостолите Вартоломей и Тадей, поради което се нарича Апостолическа.

Армения първа приема християнството за официална държавна религия през 301 година от светеца Григорий Просветител († 335 г.).

Освен христологическия въпрос за двете природи на Христос - божествена и човешка, останалото учение на Арменската църква напълно съответства на вероучението на Православната църква.