Пропада машинното гласуване, няма време за това

Машинното гласуване се отлага за друг път. Нито една фирма не е подала оферта за участие в обществената поръчка, а срокът изтича в сряда.

Обратно в новината

Коментари - Пропада машинното гласуване, няма време за това | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

нямаше нужда да се хвърля толкова енергия за глупости, просто трябва да се реагира по-спокойно на провокациите на партиите това е. Изборния кодекс допуска по тълкувателен път разбира се да се гласува с хартиени бюлетини в случай, че не могат да се осигурят машини в секцията. Толкова е просто. "Непреодолими външни обстоятелства при машинно гласуване Чл. 269. В случаите, когато поради възникнали непреодолими външни обстоятелства машинното гласуване се окаже невъзможно, секционната избирателна комисия уведомява незабавно районната избирателна комисия и Централната избирателна комисия. Гласуването продължава с хартиени бюлетини.". Те така... Иначе друг е въпросът защо политическите партии направиха всичко възможно да не може да се гласува с машини и по електронен път. Ние като избиратели трябва да си зададем този въпрос и да внимаваме за кого гласуваме следващия път...

Явно комисионните не устройват. По-добре обществена поръчка за производство в България с по-добри комисионни.

всичките от парламента..., та в белене, там ви е мястото

прост народ, прости депутати праща в парламента. Оттук и невежи и тъпи законодателни решения, подправени с калпава изпълнителна власт. Едно момченце Лукарски ли къв беше обясняваше, че старото правителство от 2014 до сега нищо не било предприело по осигуряване на машините щото предполагали, че мандатът им ще приключи 2018 година видиш ли и били имали време. Тотални некадърници на всяко ниво, сбъркана нация, не знам до кога ще се мъчим...

в бг кой остана: 99.99% неграмотен и 99.99% депутат човек. ще има да и не, много ясно-депутатите са за ДА, а неграмотните са за НЕ. бай мангал дето остана в бг, що мислите, че може да чете и пише. 50:50 , изгонихте еродираното, знаещото без връзки и само за вас и вашите. гласувайте си вие-и бсп, и герб, вие, децата ви, роднините ви, всички сте синджир марка навързани като свински черва, 10 г герп, 10 години комунисти, сега децата на комунисти, после децата на герп и т.н., а свят ще ви се завие колко грамотен без връзки народ живее и работи на запад. и аз се изумяват от прости хора еродирани деца, по всяко време е имало, няма как младите с връзки да ни разберат, какво искаме да им кажем, а старите комунисти от бсп,сдс,ндсв,герб са наясно на 100% с нещата, бизбизе са всички до един и ще гласуваме, ами няма да гласуваме докато не се изчисти тоя боклук веднъж за винаги, ако не още ще има заминаващи, знаем че нищо не ви плаши, вие знаете всички партии как да ударите, как да им вземете парите, наясно сте мангахари, краденето не ви е познато, а и удара спрямо определени личности неудобни, пълна лудница е в бг, стрес, несигурност, алчност за много пари, а останалите че глад и студ ги гони , кво им требе, важното е да спечелят и след това не ги интересува

Време е за електронно гласуване, всичко друго е прах в очите на хората! Какви машини, какви глупости срещу 20+ милиона лева? Поредните пари хвърлени на вятъра!!!

Сега ГЕРБ като не вържат и 20%, още на другия ден младите и красивите ще легнат под опашката на коня да реват че изборите не са законни.

Целта на БСП и ГЕРБ да няма машинно гласуване е налице,а отговора е ясен. Кои купува гласове,как се съставят комисии,къде се печатат бюлетини,как се броят и др.?Нарушение на закона ще има,а дали ще се касират изборите зависи от резултата?Пример-БСП и ГЕРБ печелят окло 110-120 места на 26.03.2017г. такава свадба ще вдигнат,че майка му жална на народа.Брака с родственици по първа линия е забранен но в политиката интереса клати феса.

Чудна работа колко време им е нужно да транспортират тези 500-1000 машини от Амстердам до България?Аз с нормално каране го вземам за два дни по тройката магистралата,а на нашите мазни задници не им ли стигат 5-6 дни да ги докарат?

Да предположим, че 50 машини се побират в един камион. Ще трябват окжло 20 камиона само за около 10% от необходимите машини. Няма фирма, която да се нагърби с доставката на толкова стока без гаранции застраховки и т.н. Отделно разходи за намиране на кадри, обучение, сертифициране, поддръжка и ре-експорт. Това което виждат политиците е само върха на айсберга и мечтите за комисионна...

може ли да обясни, тези машини как предават информацията си в ЦИК, РИК или там, където я предават? Как става, по телефонен кабел, по интернет, със някакъв носите/диск/флашка ли...? И ако е по интернет, то каква е разликата от електронното гласуване? Само дето не гласуваш от домашния си компютър, а са ти осигурили такъв? А ако е с носител какво пречи да бъде манипулиран? А пък ако е по телефонен кабел, чий е Виваком?

Ами кой ще лежи за нарушаване на закона или какт обикновенно всички дружно ще се правят че нищо не е станало. Кога ще разберете че няма как ние да уважаваме закона ако вие не го правите!!!

Очевидно нарушение на избирателния закон. Не чакайте съд или прокурор да ги съди. Мазни маскари

с и без машини, гласуване ще има, така, че няма какво да се раздува излишно тая история. Беше ясно от самото начало, че е нереалистично да се осигурят машини за всички секции в дадения срок. Какво повече има да се предъвква и раздърпва тази ситуация?

Някои разсъждения за избирателната система:Някои от Вас твърдят, че мафията щяла да си купи мажоритарните кандидати, а сега тя просто купува партии и това й излиза дълеч по-евтино. Нима герб, дпс и бсп НЯМАТ свои мафиотски кръгове от фирми ?? Отговарящият с "НЕ, НЯМАТ" е или тяхна марионетка или пълен невежа и наивник ! Въставането срещу "мажоритания избор" на мен лично ми говори, че мафията използвайки техните оръдия ЦИК и съдилища НЯМАТ интерес от това, че дълеч по-елементарно и лесно да купиш двама-трима лидера, няколко известни, но продажни личности за депутати, които да имитират дейност и 90% "пляка" за осигуряване на мнозинството и така ситуираната "пропорционална" система на избор им е перфектна отвсякъде . Ако ли пък се докопат някои малки партии с 4-5% , просто ги купуваш (погледни назад във времето) в парламента за "жълти" стотинки и всичко е наред ! Така, че неуважаваният от мен, като "шоумен" и чалгаджия Слави, този път създаде главоболия и неудобство на капиталоимащите мафиоти у нас !

запя , че мафията щяла да си купи депутати и всички запригласяха, без да се замислят!Но пък никой не засегна въпроса, че мажоритарния избор задължително върви с опцията за ОТЗОВАВАНЕ на депутати!Защото не е удобно!

Невротичната цикаджийка, която периодично ни се кара за нещо, скоро по една национална телевизия подсказа, че условията по търга ще бъдат нарочно направени неизпълними. Уж в името на националната ни сигурност!?

Ако тези хора бяха управлявали фирма, дирекция или поне отдел, щяха да знаят какво да правят. Най-елементарното нещо вместо да се гадае е да се пита Конституционния съд. Има две възможности-изборите без машини са легитимни, изборите без машини ще се касират. В зависимост от отговора се планират следващите действия. Ако ще ги касират защо да се хвърлят 30 милиона? И кой ще е отговорен за това? Казва се:изборите ще са тогава, когато осигурим машини, както е по закон. И в единия и в другия случай нарушаваме Конституцията, но поне ще сме с 30 милиона напред. Ако съда каже легитимни са, после да се жалват на арменския поп.

Ако гласуването променяше нещо, нямаше да ни разрешат да го практикуваме. Така поне твърди Марк Твен и несъмнено е прав!

И пак ни занимават с ненужни глупости ,като тези машини,НЕ искаме машини за гласуване имаме си компютри.Наистина дебили ни дават дебилни закони и наистина ни писна!Нинова не разбира ли,че с действията си само помага на ББ да спечели изборите или ТАКА трябва са е?Жалко,няма за кого да се гласува ПАК :-( Пълни дебили

Фишека за машинното гласуване го подпалиха РъБ-овете...

закона е фишек. Добре, че не е за всички.

Едно е да се пуйчиш и да правиш "ревизии", друго е да се напънеш да свършиш нещо полезно и да осигуриш машините! Герджиков не струва пукнат грош, пак се оплеска до ушите!

с тези ревизии май ви бръкнаха в правото черво...

Виж им вонящите кафяви ръце след бъркането!

машинното гласуване пропадна и "електрическото" гласуване с референдум не можахме да прекараме, извъобще к'во ши я прайм тая демокрация, не знам!

Машинното гласуване-враг 1 на наглите лъжци !

Обясни , моля те! Какво пречи в софтуера да бръкне първият пъпчив хакер и да нагласи числата както му е наредено или както на него му харесва?

Хайде тогава да гласуваме с бобени зърна

Както се казва- това е, пак се нагласиха нещата, както трябва да бъдат, за да може нищичко да не се променя в тъпото управление на държавата ни! Едни келяви депутати ей така като дебили/ все едно не са избирани от този народ/ нарушава безоглено правилата, които се опитва да зададе народа, но понеже сме тъпаци, а не като румънците или гърците ще се гаврят с нас до безкрайност..... Те затова и искат да ни изтребят, а да останат само мангали да живеят в държавата, за да може те да се изживяват като бели феодали. Е има време, ще се разбере, че този система не става за нищо/ времето го е доказало/, но пък и нас няма да ни има вече... каква полза, след като сме проспали толкова години?

Фатмака и правителството му. Къде се е крие тази проста кратуна? Самозапалват се, въоръжен грабеж в Пазарджик, въоръжен грабеж на казино на границата, грабеж на 82 годишен старец само за 1-2 дни. Прочете всеизвестни неща от какво се нуждае държавата, без да го бръсне някой за слива говори глупости за света, а се занимава само с Костинбродски сценарии на червените гниди. Мафиотските медии му пазят комфорта, но това не означава, че е време да се осъзнаем и да му наритаме кухата кратуна.

Голям смях!

ДИНКО ЗАЩО НЕ Е В ЛИСТИТЕ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ ГЕРБ БСП И ,,ПАТРИОТИТЕ"

в действие,този път с помоща на президента,Герджиков,служебните министри и както винаги задкулисно БСП и ДПС.Ама пак ще докарат зорлем бат Бойко на бял кон на 26.03.2017 год.

И защо в Италия / и не само/ пращат по пощата изборните бюлетини и съответно обратно по пощата гласоподавателя ги връща ? И защо в БГ не може това ? Много ли е скъпо ?

В България пощата не може да се справи, поради това, че не работи от 20 г. Пък и такива са ни представителите, такъв е законът. Машинното гласуване беше фантазия, с която ни залъгват. Не е възможно тези "тикви" да го обмислят, узаконят и внедрят за 2 м.

Dimi

Машинното гласуване е узаконено от повече от година... ама тези, които управляваха до сега не им беше изгодно да го въведат физически... та си остана само на хартия/ закон

Излишни разходи, то и без това се знае, че Корни ще е Премиер.Отсега си шие официалната рокля при шивачката на др.Путин.

сега ще има много работа за неработещата съдебна система.... за неспазване на изборния закон от партийките... ще се оплача!

... на арменския поп.

ще ги пратим в Административния и-или Конституционния съд след изборите... и така докато не приемат МАЖОРИТАРНИЯ ВОТ!

няма легитимни избори, кой ще приеме мажоритарния вот?

И избори няма да има! сега е момента , да се приемат поправките в изборния закон, за МАЖОРИТАРНИЯ ВОТ! КАКВО СТАНА С РЕФЕРЕНДУМА!

Некадърен Радев,некадърно избрано правителство.

радев е червена пу(а)тка..

Искаме електронно гласуване, а не машинно! От вкъщи и от компютъра, от телефона! Тия машини са напълно безмислени и ненужни.

Dimi

Мдааа, всички които търгуват с гласове барабар с ДПС и компания искат електронно гласуване по интернет... така задачата с контролирания вот ще стане елементарна... не сме дорасли за подобно нещо. Виж машинното гласуване от друга страна намаля възможността за подмяна на вота и злоупотребите с чувалите с бюлетини... то за това ГЕРБ-аджиите направиха така, че да се стигне до тези невъзможно срокове въпреки, че закона е приет отдавна... то и комунистите нямат желание да има машинно гласуване...

Вий спомняте ли си, госпожо, витрините на Корекома и вътре стоките, о Боже, невиждани във гастронома? Вий спомняте ли си, госпожо? опашката за портокали и как човекът с връзки може с нов телевизор да се хвали? Вий спомняте ли си, госпожо, поне един познат засрамен, че с дългата лъжа наложена, животът ви е бил ограбен? Вий спомняте ли си, госпожо?

Ти си пълен нещастник ако щастието ти се нрепи на портокали и телевизор.

мечти за световна социалистическа революция. Знаем, че в концлагерите телевизия и портокали няма.

Да, моето щастие действително се крепи на това да мога да купя на децата си, на жена си и на мен самия това, от което има нужда. Твоето щастие на какво се крепи? На цитати на Ленин?

така се получава, когато служебното правителство се занимава със всичко друго, само не и с това, за което са сложени, а именно, провеждането на изборите. отделно в цик или са малоумни, или обслужват нечии интереси. щото само те не разбраха още октомври месец, че ще има избори и то по новите правила, та чакаха да мине време и да не остане кога да се осигурят машинките. и ако изборите са недействителни, значи ще дадем едни пари, а след това пак за нови избори, вече съобразени със закона. та се оказва, че като данъкоплатец може да се наложи да плащам два пъти едно и също нещо, поради изключителното малоумие на цик и служебното правителство. ама пък от друга страна, едни касирани избори и оставане на служебното правителство до нови е единствения начин бсп да имат правителство, щото те избори няма да спечелят. така че сметката за едни нови избори трябва да я платят идиота, назначил това правителство, и партията, която го излъчи

Точно така е! С това служебно червено правителство и всичко, което то сътвори до сега, ясно за всички, че БСП си осигуряват изборите. С всички средства - ЛЪЖИ, уволнения, ръчно броене, което осигурява измама в проколите, отказа от мажоритарен вот. Сигурно има още за изброяване. И навярно народът ще повярва на всичко това. Жалко....

Dimi

А какво прави ЦИК цяла година... закона е приет отдавна, но ръководената от ГЕРБ ЦИК умишлено не си мръдна пръста за да може да се случи машинно гласуване... ГЕРБ-ерите най ги е страх от него... няма да могат да подменят чувалите с бюлетини... БСП пък ги е страх поради електората на преклонна възраст... пък и за едните и за другите ще е проблем, че машинното гласуване ограничава част от най-масовите практики с контролирането на вота...

Какво прави Президентът Радев и Премиерът Герджиков? Дават вид, че нищо не правят Всъщност правят това, в което БСП-Мафията са най-добри - далавери, лапачка, наши хора

И машинното гласуване, както и Референдума с неговите въпроси са неудобни за власт имащите. Само и единствено Велико народно събрание може / ако искат / да въведе някакъв ред . А ДАНО - АМА НА ДАЛИ!!!!!!!!

Искам да го видя кой ще е този депутат избран в два тура мажоритарно с АБСОЛЮТНО мнозинство. Това и др. Ким Чен Ун ще се озори. Така че стига с този референдум - ако трябва да се прилага един депутат няма да има. Накрая и Учиндолеца се усети какви глупости приказва цяла година и тихомълком в проекто-закона пропусна думата АБСОЛЮТНО. Е да де ама хората гласува за АБСОЛЮТНО (те не че знаеха за какво гласуват де). Така че мълчете си за референдума, че такива лайна са там че ...

референдума изразява ВОЛЯТА на НАРОДА!! НАБИЙ СИ ГО В ТЪПАТА ТИКВА!! не ме интересува какво ми говори КУРвелия или пРъдев... АЗ ИСКАМ ДА СЕ СПАЗВА ВОЛЯТА НА НАРОДА!! КАКВО СТАНА С РЕФЕРЕНДУМА?

Коя ли ще е тази маймуна ,която ще отреже клона на който се храни? И точно за това ,че машинното гласуване /не че то ще реши всички проблеми/ се отлага за "ама друг път" ,то и моят глас ще го получат някой друг път!

Червеното служебно правителство зацикли в основната си функция: да подготви изборите! Ама Корнелия Нинова не може да си затвори устата! От нея и ББ не може да вземе думата!

Сиела върти чудесен бизнес с машините за гласуване - за поредна година отдава 500 бр под наем на държавата на цена 10 пъти по-висока от покупната им стойност. Няма как да искат да доставят от другаде, защото ще се вдигне шум около наема.

Още един фал за хората на Кунева. За нищо не стават, също като шефката си.

Пропадна България от 90 година- от червените бояджии - празни думи, лъжи, грабеж и тотална разруха.

Аз

Бахти карикатурите са това, нашите политици... Айде, дето крадат - то ясно - всекиму му се иска... Ама как може да са толкоз тъпи и ограничени, не ми го побира главата...

Щом гласуваме, значи си ги харесваме

Иначе герб са за машинното гласуване,но не са закупили машините.Тати обеща,да ми купи колело,ама друг път.

Май всички забравиха каква беше идеята на машинното гласуване. А тя изобщо не е в това да се заменят бюлетините с апарат с копчета. Идеята беше да се гласува дистанционно - от телефон или компютър. В стремежа си да отблъснат избирателите от гласуване и с това да си спечелят с купения вот, нашите политици (всичките) първо извратиха самата идея за машинно гласуване, след което съвсем я провалиха. А иначе - технически, не е кой знае какво да купиш 13000 таблета и толкова термопринтера и да ги сложиш по секциите - избирателя посочва с пръст партията, принтера отпечатва бележка с името и избирателя пъха тази бележка в урната. После машината дава сумата на гласовете, контролно се преброяват бележките и готово. Цялото нещо няма да струва и един милион долара.

Дистанционното електронно гласуване, за което говориш, е доста различно от машинното гласуване, обсъждано в момента. Отделно има куп изисквания към устройствата за машинно гласуване, така стандартните таблети и компютри не стават за това.

Не мога да рзбера как може да има хиляди изисквания към машините и нито едно към членовете на СИК.

Точно така - дистанционното гласуване е нещо много по-различно и точно в него е идеята. Това, за което се говори сега е профанизация и е безмислено. Целта е именно да се наложи схващането, че трябва да си продължим с бюлетините, а машините са скъп и безмислен разход.

Машинното гласуване може да бъде измама като гласувате да виждате, че избирате един кандидат, а впоследствие гласът ви да бъде преброен по друг начин. Този вид гласуване не позволява проверка от никого освен от онзи, който пресмята гласа ви и никаква комисия и проверка на допуска възможност за повторно преброяване. Иначе казано едни младежи служат на хора, които могат да лъжат още по- добре. Машинно ли е гласуването в Швейцария и Холандия? А в САЩ? Защо ни лъже политическата класа? Мисля, че всичките тия са от един отбор, който е узурпирал властта и симулира демокрация.

Dimi

То това е същото и с гласуването с бюлетини... на едни избори не толкова отдавна изловиха едни депутати на ГЕРБ мъкнещи чували с бюлетини... ама нещата нещо бързо се покриха... реално с машините подмяната е много по-трудна, въпреки, че на думи звучи лесно... не случайно се ползват специални сертифицирани машини, а не се слагат просто по няколко таблета в секциите...

Точно, нямаше време нито за машинките, нито да спретнат далаверата. Сега айде наште с поръчките в "нашите" печатници.

Ако законът казва - машинно гласуване на всякаде и е задължителен, не съ изпълни, и аз не съм доволен от резултата от изборите, мога ли да съдя ЦИК и да се отменят изборите?

Служебното правителство се назначава с цел да подготви и организира провеждането на предсрочните избори. Вместо това, с червените опорни точки отпред, се юрнаха с невиждан хъс и реваншизъм поголовно да затриват всичко постигнато.Близо един месец никой не мислеше за избори - важното беше да пробутат отново поредната афера "Костинброд-2".

Това, което знам за тез машинки - могат да бъдат манипулирани дистанционно. Фирмата, която ги внася е в тесни връзки със Сорос.

Е, поне едно от кранчетата на крадливата мутренска шайка /дано е завинаги/ е затворено!

добре кога тихомълком прокараха тоя закон?Нямаше врява това ще оскъпи гласуването.Вкарват си сумати закони така измежду капките.От какъв зор е прието ?

Имаме 240 многомандатни района и 500 машини.. Слага се обява "ДВЕТЕ МАШИНКИ ЗА ГЛАСУВАНЕ НА N-ИЗБИРАТЕЛЕН РАЙОН СА ВЪВ ФОАЙЕТО НА УЧИЛИЩЕ N-ти номер".. Може и във фоайето на Областната администрация.. Тук пишещиге и бришещи ЗА машинките, в деня на изборите минават през секцията си, отписват се от списъка за хартиено гласуване, и топур, топур са изнасят до машинките.. Имат ли възможност да гласуват машинно - имат.. Вземат си листчето от машинката и пак топур, топур да урната за тях в секцията - да си го пуснат.. Пък и ша усетят "възможността" на българите в чужбина да гласуват.. Нямат да минават по 200-300 километра я.. За някакви си 10-20 само ша и се насладяват..