Шотландски референдум за независимост вещае хаос на Острова

Шотландският премиер Никола Стърджън поиска нов референдум за независимост на Шотландия в края на 2018 или началото на 2019 година.

Обратно в новината

Коментари - Шотландски референдум за независимост вещае хаос на Острова | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Стърджън е падението на Шотландия. Как е възможно изобщо шотландците да гласуват за такива отрепки и да ги издигат на власт. Позор!

КОЙТО СЕЕ БУРИ ЖЪНЕ МЪЛНИИ

Е,гаа ти! Шотландците ша си праат " Крим" , маЙ..?

да де. ама тогава шотландците бяха в ЕС, а сега ги махате. Ситуацията се променя драстично. така че имат пълно право след като ги вадите на сила. Те гласуваха 75% за оставане в ЕС.

Малко е сложно... Привидно ЕС би трябвало да използва желанието за референдум за отделяне като аргумент да промени процесите на излизане на Британия от ЕС. В същото време в Испания баските само това чакат да се случи, защото за тях отделянето е голяма мечта. Това ще е верижна реакция, мнго неизгодна за ЕС.

това е много изгодна ситуация за ЕС дори. Така поне Шотландия, а после и и Ирландия ще мине към ЕС, а баските дори и не искат да излизат от ЕС. Просто им писна да хранят цяла Испания.

Това е цирк. Всъщност англичаните искат веднъж завинаги да приключат с тоя въпрос като направят един нагласен "референдум" и шотландците уж "свободно изберат" да останат във Великобритания.

Сигурно ще измислят някаква ускорена процедура за присъединяване на Шотландия към ЕС. В момента в който вратите се затворят за кралството, ще се отворят за Шотландия. И половината кралство ще имигрира там.

Какво ще представлява 5 милионна Шотландия в ЕС бе? Могъщата (икономически и военно) 17-милионна Холандия не може да се оправи с един луд турчин, ти ми говориш за Шотландия...

Алфа Вълка

Някои хора не искат да загубят стокообмена който имат с ЕС и ще се преместят в Шотландия а статистиката за БВП и външен дълг дето си ги изкарал в долния пост, по твоята логика ОК е заминало. Но ако влезе Шотландия в ЕС наистина заминава. Ей, такива като тебе имигранти ще се преместят във Шотландия само да влезе в ЕС.

В момента Евробюрократите използват Есетрата за изнудване, рекет и шантаж. Ама май плашат Английския булдог със салам. Шотландия ще има бюджетен дефицит от повече от 9% от БВП тази година, повече от три пъти по-голям, отколкото на общия бюджет на Великобритания. При това в бюджета на Шотландия не влизат разходите за отбрана, някои социални разходи, които идват директно от общия бюджет. Те бяха на дефицит дори когато петрола беше $100, та камо ли сега. За да има собствена валута Шотландската централна банка трябва да държи в РЕЗЕРВ сума от порядъка на 50 милиарда днешни британски паунда. Откъде ще ги вземе освен чрез ОГРОМЕН заем? Да получи най-много 15 млрд от разделянето (базата Клайд), другото ще е размяна или отстъпване на собственост. За да въведе еврото трябва да е изпълнила критериите за влизането в ERM II - минимум 5 години и то с драстични бюджетни ограничения. Към днешна дата: БВП на Шотландия $233 милиарда, Дълг $161 милиарда. Единствената възможност за "Независимост" са тегленето на огромни заеми. Така че, Никакъв референдум! Просто ги ИЗГОНЕТЕ.Вън Скотовете от UK Независима Шотландия=Днешна Гърция без слънчевите плажове и вкусната храна - Протекторат на МВФ и ЕЦБ. Ха ха ха

Шотландия и сега си има собствени пари, който не знае, нека провери...:), не ги мислете гордите шотландци. Докато има свят ще се пие уиски, туризма е на едно много високо ниво, за възобновяемите енергийни източници може да прочетете едно друго, които се развиват с могъщи темпове там...

Ама аз изобщо не ги мисля "гордите" шотландци. Да си се оправят сами! Имат си пари само, че не са собствени. И гайди си имат даже. Имат повече на брой овце, отколкото хора, ако не знаеш...

Уелс защо и какво чака.

Кой кого ще надхитри, по принцип хитростта не е добър съветник...

Шотландия с 4 млн. жители произвежда в изобилие ГАЗ, УИСКИ, СЬОМГА и МИН. ВОДА. Напълно достатъчно!

Само дето компанията, работеща в/у находищата е Бритиш Петролиум... :)))

а шефовете ѝ ще изправят пред Народен съд. По ваш образ и подобие.

Ще цъфнат и ще завържат сами Шотландците. Ще станат отделна държава, после процедури за влизане в ЕС - 10 год., през които той може и да изчезне. По скоро изнудват Англия да им снася пари и облаги. Те не са готови за самостоятелна държава. За къде са без силата Англия ?

Байчо, в момента, както Обединено кралство са на 16 място по икономика в света. Ако все пак някога бъде самостоятелна държава, както преди около 300 години, Шотландия ще бъде на 5-6 място... Повтарям без Великата Англия...!

Парламентът в Лондон трябва да разреши на Шотландия провеждането на нов референдум. Без това разрешение и сто години да лаят, все тая...

Шотландците ако искат в ЕС трябва да побързат преди да се е разпаднал. Трябва много бързо да направят референдума за за напускане на Великобритания. След това трябва да основат отделна държава. След това да започнат преговори за членство в ЕС. Всичко това може да им отнеме години. Докато сколасат, ЕС може и да не съществува вече.

След като законно избраното правителство на Шотландия желае да чуе мнението на народа по даден въпрос, коя е Тереза Мей, че да им го забранява? Егати наглата тетка.

Да не би отново , ''виновните'' да са Русия , .... А ??

Независимост за Шотландия,Шотландия в Обединена Европа !!!

Шило

И като излязат, какво ще последва? Шотландия не е член на ЕС. Пак ще трябва да минават през процедурите...Ама тоя път останалите в Обединеното Кралство.

Шотландците гласуваха да остана в ОК, защото им обещаха че ОК ще остане в ЕС!! Но ги излъгаха!!

Точно,заплашиха ги с излизане от ЕС,и ако искат ЕС преговори и т.н.,така беше!

Иначе се повтаря винаги, колко са демократични тези албионци, ама няма по-демократични от тях...И хоп, стане ли дума за референдум и си намръщват физиономиите...Щото са демократични...