Датата на референдума ще се определи тогава, когато станат ясни условията за излизане на Великобритания от ЕС, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ако Шотландия ще има реален избор - когато условията за Брекзит станат ясни, но преди да е станало твърде късно да изберем свой курс - този избор трябва да бъде предложен между есента на следващата 2018 г. и пролетта на 2019 г.", каза пред репортери Стърджън.

Възможността за референдум за независимост в Шотландия, който е в състояние да разкъса Обединеното кралство броени месеци преди излизането от ЕС, ще създаде неочакван обрат и хаос в процеса на Брекзит, без да е ясно какви ще са последствията от това за петата по големина икономика в света.

Британският премиер Тереза Мей в момента се готви да започне процеса на излизане от ЕС, нещо, по което шотландците гласуваха против на референдума за британското членство в съюза. Стърджън искаше Шотландия да може да сключи сепаративно споразумение с ЕС, но днес тя посочи, че усилията й в Лондон по това направление са се сблъскали "със стена".

Тереза Мей не смята, че трябва да има втори референдум за независимост на Шотландия.

"Референдумът се състоя едва през 2014 г. Това беше честен, категоричен и законен вот. Двете страни се съгласиха да му се подчинят и според нас те трябва да го направят. Смятаме, че да продължават дискусиите за втори референдум е отклоняване на вниманието", каза говорителят на Мей пред журналисти.

Втори референдум за независимост на Шотландия ще бъде „разединяващ“ и ще доведе до „огромна икономическа несигурност“. Това заявиха в понеделник от правителството в Лондон.

„Друг референдум ще бъде разединяващ и ще причини огромна икономическа несигурност в най-лошия възможен момент“, се казва в изявление от Даунинг стрийт.

Резултатите от референдума за членството в ЕС на 23 юни миналата година поставиха под въпрос бъдещето на Обединеното кралство, защото Англия и Уелс гласуваха за напускане на съюза, но Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставане.

Шотландците отхвърлиха независимостта с 55 срещу 45 процента на референдум през септември 2014 г., макар че всенародното допитване вля нова енергия в шотландската политика, а подкрепата за управляващата на регионално ниво Шотландска национална партия (ШНП) на Стърджън отново се увеличи.

Лидерът на шотландската структура на британската Консервативна партия реагира на днешното изявление на Стърджън, окачествявайки искането й за нов референдум като поляризиращо и заяви, че ще гласува против.

"Никола Стърджън днес избра пътя на задълбочаване на разделението и несигурността", написа в Туитър Рут Дейвидсън, чиято партия е втора в регионалния парламент на Шотландия след ШНП, а във Великобритания е управляваща.

Докато британският премиер Тереза Мей се подготвя за започването на преговорите за Брекзит, ново проучване показва, че все повече граждани подкрепят независимостта на Шотландия, пише The Herald.

Според изследване на BMG 52% от запитаните одобряват оставането на страната в Европейския съюз.

Британската опозиционна Лейбъристка партия заяви, че няма да се противопостави на свикване на нов шотландски референдум, ако регионалният парламент на Шотландия поиска това, написа в Туитър лидерът на формацията Джереми Корбин.

В съобщението си обаче той уточни, че шотландската структура на партията ще се противопостави на искането за референдум на регионалния премиер Никола Стърджън в парламента на Шотландия. Лейбъристите са трета политическа сила там.

Корбин посочи също, че при вариант, в който парламентите и на Шотландия, и на Великобритания одобрят свикването на ново всенародно допитване, Лейбъристката партия ще агитира срещу независимост на Шотландия.